Porträttbild på Julia Svan.

Julia Svans favoriter i Vansbro

Julia Svan är längdskidåkaren som ofta och gärna vänder hem till tryggheten i Vansbro. Där står både fika och träning på schemat, liksom ett svalkande dopp i favorittjärnen. Här delar Julia med sig av sina bästa tips på aktiviteter och utflyktsmål för den som siktar på en semester i Vansbro.


Tipsa om tre utflyktsmål i Vansbro!

1. Fika vid Ryggåsstugan

Mitt första utflyktsmål när jag åker hem till Vansbro-trakterna är att ta en fika på Ryggåsstugan vid Snöån. Det är en gömd pärla en bit in i skogen vid vattnet, det är otroligt mysigt och där finns alltid nybakt fika i alla sorter. Det är bättre än alla fik i hela Stockholm, enligt min pojkvän som är född och uppväxt i huvudstaden.

2. Bada i Glatjärn

Är man badsugen vill jag tipsa om Glatjärn i Uppsälje. Där badade jag och min bror alltid när vi var yngre och köpte glass i kiosken. Vattnet blir varmt tidigt på sommaren och det finns bryggor och hopptorn. Dessutom finns det plats för att grilla korv.

3. Träna vid Snöåns motionsspår

Mitt tredje tips är riktat till träningssugna. Jag har spenderat många timmar på Snöåns motionsspår, åkt rullskidor och sprungit på de fina lederna i skogen. Är man nybörjare på rullskidor ska man nog hålla sig på den platta delen vid stadion, men är man van rullskidåkare så finns en kuperad bana med långa backar - både upp och ner.

Timmerhus vid Snöå Bruk.
Julia tar gärna en fika på Ryggåsstugan, som ligger i Snöån vid Storsjöns utlopp och är ett uppskattat besöksmål såväl sommar som vinter.

Hur spenderar du helst en ledig dag i Dalarna?

När jag får en ledig dag hemma i Dalarna passar jag på att träffa släkt och vänner. Jag tränar ofta med familjen och fikar med vänner. Om vi inte åker till Ryggåsstugan så hamnar vi på Vansbro konditori, även det ett bra tips! När jag är hemma försöker jag ta det lugnt och varva ner.

Vad betyder Vansbro för dig?

Vansbro har gett mig trygghet genom min uppväxt. Där har jag haft bra skolår på Smedbergsskolan, alltid haft roliga aktiviteter att delta i och jag startade också min skidkarriär i Vansbro Skidklubb. Tryggheten finns alltid kvar, så jag åker hem och hälsar på så ofta jag kan.

Julia Svan löper i skogen i Vansbro.
När Julia Svan spenderar tid hemma i Vansbro står träning ofta på schemat, endera löpning på skogsleder eller rullskidor på banorna vid Snöåns motionsspår.

Om Julia Svan

Julia är född och uppvuxen i Vansbro och är idag bosatt i Stockholm. Hon är före detta längdskidåkare med meriter från JVM och Tjejvasan i bagaget.

Följ Julia på @juliasvan på Instagram.