Instagramvänliga bakverk hos Hjort-Olars Café i Dala-Floda.

Instagramvänliga bakverk i Dala-Floda

I Dala-Floda finns inte bara fantastiskt vackra dalamiljöer och Sveriges längsta trähängbro, utan också Hjort-Olârs Kafé. Fikat här är lika tilltalande för ögat som för smaklökarna och konceptet drar långväga besökare. Här serveras dessutom turistinformation, då de är en av Visit Dalarnas Infopoints.


Hjort-Olârs är ett litet familjedrivet café, där alla i familjen Lind hjälper till när de kan. Eva-Karin bakar, administrerar och marknadsför. Thomas bakar också när han inte räfsar, reparerar cafémöbler eller fixar i trädgården. Yngsta dottern Amanda har utbildat sig till konditor vid Le Cordon Bleu i London och jobbar heltid på Hjort-Olârs. Hon bakar och tar bilder till caféets sociala medier. Äldsta dottern Emilia, som studerar till lärare i Uppsala, är den som gör presentkort, etiketter och andra dekaler.

Fikaälskarna som öppnade eget

Eva-Karin har rötter i Dalarna, men familjen bodde i Bromma när de under första åren började driva caféet några veckor under somrarna. Sedan har verksamheten utvecklats och familjen bor nu i Dala-Floda.

– Vi är själva riktiga ”fikalovers” och kan åka många mil för att få uppleva det där lilla extra. Och vi har alltid gillat att baka, ta bilder och driva gemensamma projekt i familjen. Så när Floda Hembygdsförening behövde några som kunde ta en vecka av sin semester för att driva café på Hjort-Olârs slog vi till. Det höll vi på med i tre somrar och det gav uppenbarligen mersmak, berättar Eva-Karin.

Under sommaren och helger under resten av året har besökare möjlighet att ta del av allt Hjort-Olârs har att erbjuda, både bakverk och en vilsam miljö.

– Vi vill ge våra gäster en härlig fikaupplevelse i en genuin dalamiljö. Allt vi serverar är hembakat och vi har ett varierande utbud, som skiftar lite från vecka till vecka. Hos oss kan man sitta i en grönskande oas under ett äppelträd och lyssna till fågelsången och bruset från forsarna i Västerdalälven, som ligger strax intill.

Bakverk från Hjort-Olars café i Dala-Floda.
Hos Hjort-Olârs finns det alltid maffiga, fantasifulla, färgglada och framför allt väldigt goda bakverk att välja mellan.

Svårt att välja bland alla guldkorn

De serverar inte bara godsaker i caféet. Som en av Visit Dalarnas lokala Infopoints ser de också till att bjuda besökare på turistinformation.

– Det bästa med att vara Infopoint är att få berätta om allt fantastiskt som finns här i Dala-Floda och i trakterna runt omkring. Att låta andra få ta del av det som vi har njutit av under alla våra somrar här i Dalarna, säger Eva-Karin.

Många frågar om vad som finns att göra i närområdet. Det kan handla om alltifrån shopping till vandringsleder och naturupplevelser. Sen var det då också detta med Eva-Karins och familjens guldkorn.

– Vi brukar tipsa om gårdsbutiken hos våra grannar Wålstedts i byn Hagen, där man kan köpa fantastiska ekologiska grönsaker. Floda har mycket annat att erbjuda också, som yoga, loppis eller en tur med kajak eller kanot. Eller en cykeltur på fina grusvägar. Eller ett fäbodbesök. Det är lätt att sätta ihop en heldag med olika aktiviteter och upplevelser.

Eva-Karin driver Hjort-Olars Café, bland annat tillsammans med dottern Amanda.
Hela familjen Lind är involverade i caféet. Eva-Karin bakar och administrerar, dottern Amanda är konditor.

 

Besök Hjort-Olârs kafé

Hjort-Olârs kafé ligger vid Dala-Floda Hembygdsgård. Utbudet skiftar, men är alltid hembakat. Några återkommande favoriter som ofta finns att köpa är kanel- och kardemummabullar med vaniljkräm, brownies, moussebakelser, kladdkakor, cheesecake, småkakor och cupcakes. Det finns även smörgåsar av dinkel- och morotsbröd.

Sommaröppet tisdag-söndag kl 11-17. Annars helgöppet lördag-söndag kl 11-17.

För mer information och aktuella öppettider: Hjort Olârs kafé