Ana-Mariah Östlund tillsammans med hunden Ove på toppen av berget Skebergsklitten.

Hunden Ove är det perfekta resesällskapet

Ana-Mariah Östlund har hittat det perfekta resesällskapet – bichon havanaisen Ove. Tillsammans utforskar de både mer och mindre kända platser i Dalarna. Här delar hon med sig av sina och Oves upplevelser och bästa tips för den som vill resa och hitta saker att göra med hund i Dalarna.


Det heter ju att delad glädje är dubbel glädje. För Ana-Mariah Östlund kunde det inte vara mer sant.

– Jag gjorde många utflykter på egen hand innan Ove och det var inte alls på samma vis. Det är något med att dela sina äventyr med någon likasinnad och det är oslagbart att få dela upplevelser med sin allra bästa vän.

Till vardags jobbar hon inom vården. Ett krävande jobb som gör att hon måste ha sina strategier för att ladda batterierna. För henne funkar det att kombinera intresset för motion med att vara ute och uppleva naturen. Helst av allt tillsammans med den omtalade bäste vännen Ove, en pigg och nyfiken bichon havanais, som anslöt familjen för två år sedan.

– Jag bar Ove i en magväska från dag ett, så att han vande sig vid att vara ute. Han sitter i cykelkorgen när jag cyklar och har suttit i min ryggsäck när jag har åkt längdskidor. Nu för tiden går han mest själv, men han är van vid olika situationer och han litar på mig, vilket underlättar om jag skulle behöva bära honom. 

Ana-Mariah och hunden Ove vid Gruvberget.
På toppen av Gruvberget utanför Leksand väntade storslagen utsikt, en magisk soluppgång och en riktigt god frukost.

Hundvänliga utflykter i Dalarna

Med åren har utflykterna blivit allt fler och tillsammans har de utforskat många platser runt om i Dalarna. Hittills har alla platser de varit på varit välkomnande och passande för hundar, men det gäller såklart att ha koll på både hunden och på eventuella rekommendationer på den aktuella platsen.

– Upplevelser i naturen blir vad man gör det till, vare sig man har hund eller inte. Jag är en person som gärna ställer klockan tidigt och försöker fånga morgontimmarna ute, sova kan man göra när det är sämre väder. Då är det bra att ha Ove, som är alltid med oavsett tid på dygnet och alltid är redo för nya äventyr.

Äventyren finns ofta på nära håll runt om i landskapet. När Ana-Mariah börjar räkna upp platserna de besökt märks snabbt att de verkligen gör mesta möjliga av dagarna –  och att de verkligen gillar natur och friluftsliv. Gyllbergen, Ärtknubben, Grejsarberget, Våckelberget, Tvärstupet, Gimsklack, Bispberg/Jätteklacken, Hovgårdsklack, Råberget, Kliberg, Länsklacken, Hästbergklack, Plintsberget och Skalsberget är bara några av platserna som nämns.

– Jag brukar återvända till alla smultronställen jag har samlat på mig genom åren och tycker om att besöka platser vid olika årstider och vid olika tidpunkter på dygnet.

Tidiga morgnar för frukost till soluppgången

Ofta ringer alltså klockan tidigt och de försöker tajma ankomst på en lämplig topp i lagom tid för att njuta av såväl frukost som soluppgång. Som deras senaste utflykt till Gruvberget utanför Leksand.

– Den första snön hade precis lagt sig, det var minusgrader och en otroligt vacker morgon. Det gäller att inte klä på sig för mycket. Sen när man är på toppen vill man gärna sätta på sig något varmt så man inte fryser. Turer som är branta uppför ser jag även som motionspass, det är träning på bästa sätt enligt mig. Belöning får man i form av en storslagen utsikt, samtidigt som vi lagar frukost till soluppgången.

Andra ”frukostfavoriter” är Gesundaberget utanför Mora med sin milsvida utsikt över Siljan och Sollerön. Eller Predikstolen-Tansvägga utanför Gagnef.

 Från parkeringen är det mindre än en kilometer att vandra upp till utsiktsplatsen, som är storslagen. Det finns även en slogbod och en eldplats. Så det är ett tips till den som inte vill gå så långt, men ändå få en rejäl naturupplevelse.

Hunden Ove i sitter i campingstol, redo för frukost på toppen av Gruvberget.
Alla ska kunna njuta maximalt av utflykten. När Ana-Mariah och Ove kommer fram till rastplatsen bygger de ett litet "camp", som är inbjudande för både människa och hund.

Det ultimata resesällskapet

Ana-Mariahs resande har inte förändrats nämnvärt sen hon skaffade hund. Utflykterna i naturen finns där på samma sätt som tidigare. Oftast är det bara hon och Ove som ger sig ut, men skulle någon annan haka på som sällskap är hund en perfekt stämningshöjare.

  Visst är det kul när vi är flera och det blir mer prat och skratt. Men när det bara är jag och Ove blir det nästan som jag kan ta in naturen och allt runtomkring mer. 

Enligt Ana-Mariah är hundar med andra ord det ultimata resesällskapet.

En hund klagar aldrig, de kan konsten att uppskatta naturen och är glada så länge de bara får vara med. Det behövs inga ord. Blickar och stämningar är allt. 

Ana-Mariah Östlund

Bor: Borlänge
Gör: Undersköterska
Intressen: Framför allt foto och friluftsliv
Hundkompis: Bichon Havanaisen Ove
Instagram: @ana.mariah.photo

 

Ana-Mariah och hunden Ove på utflykt vid Gruvberget.
Såväl Ove som Ana-Mariah uppskattar naturen under deras utflykter. Här i soluppgången vid Gruvberget i Leksand.