Caroline Nilsson, som äger och driver Oh Mungood, som producerar Orsaburgaren.

Hon väcker Orsaburgaren till liv

Längtan hem till Orsa och Orsaburgaren var så pass stor att Caroline Nilsson gjorde slag i saken och väckte nytt liv i den klassiska favoriten. Nu för hon burgarens arv vidare – och siktet är inställt på att ta hemortens egen burgare ut i världen.


Det är inte helt klarlagt exakt när Orsaburgaren gjorde entré i Caroline Nilssons liv för första gången. Snarare handlar det om samlade minnen som strålar samman i känslan av att längta hem till Dalarna just för att få äta den där speciella vegetariska burgaren.

– Jag bodde i Uppsala där i början av 2000-talet och när jag kom hem till Orsa och hälsade på hade mamma alltid köpt hem Orsaburgaren. Framför allt var det smaken jag föll för. Den var så otroligt god och jag längtade verkligen hem för att äta den. Då fanns inte så stort vegetariskt utbud och det var svårt att hitta bra alternativ, berättar hon.

Torbjörn Granlund var den som stod för burgarproduktionen. Han gjorde allt på egen hand, i liten skala, med stor noggrannhet och höga ambitioner. Efterfrågan i bygden var stor.

– När jag började titta närmare på innehållet blev jag fascinerad av hur Torbjörn så tidigt var så långt fram. Det var verkligen ren och hälsosam mat, vilket förstås också bidrog till den goda smaken, konstaterar Caroline.

Nu eller aldrig

Tiden gick och Torbjörn lade ner sin tillverkning. Ändå låg Orsaburgaren kvar där i bakhuvudet på Caroline och ibland pockade tankarna på: ”Jag borde undersöka om jag kan göra någonting av Orsaburgaren”. 

– Jag har testat mycket av utbudet som finns på marknaden och det har kommit många nya varianter sedan dess. Men jag har inte känt att någon kommit i närheten av smaken och texturen av burgaren hemifrån Orsa.

Hon tog en första kontakt med Torbjörn, ville undersöka möjligheterna att sälja burgaren nere i Stockholm. Då rann det hela ut i sanden, men så kom det en pandemi…

 – När jag blev av med mitt heltidsjobb kände jag att det är nu eller aldrig. Så jag tog kontakt med Torbjörn igen och frågade om han var beredd att släppa receptet till mig, vara med i bolaget och satsa.

Den här gången var han med på tåget och därmed var bollen – eller burgaren – satt i rullning.

Caroline Nilsson, som äger och driver Oh Mungood, som producerar Orsaburgaren.

Orsaburgaren blir internationell

Orsaburgaren skulle således återuppstå och den här gången i större skala. För Caroline ville att fler skulle få ta del av det som en gång skapades i hennes hembygder. Receptmässigt är det inga stora förändringar. Något som däremot uppdaterades var namnet.

– Att fortsätta kalla den Orsaburgaren hade kunnat funka i och med den fina traditionen och att det känns som en kvalitetsstämpel. Samtidigt har vi har också haft siktet på en internationell marknad och då ville jag hitta något mer engelskklingande.

Det hela landade i Oh Mungood.

– Vi försökte hitta ett fyndigt namn och här har vi spunnit på mungbönorna, som är en av huvudingredienserna. Även om vi har bytt namn är det otroligt viktigt att bevara storyn och ursprunget.

Torbjörn är dessutom fortfarande en del av burgarnas universum, då han varit med och satt upp produktionen, säkerställt rätt smak och konsistens samt jobbar med produktutveckling.

Längtar efter lugnet och naturen

Själva företagsresan beskriver Caroline som en berg- och dalbana av känslor.

– Det är en ständig utmaning, men otroligt kul och jag är stolt över det vi åstadkommit hittills. Det går framåt och är ett ständigt lärande.

Hemifrån Orsa har många blivit glada över att återigen kunna hugga in på en Orsainspirerad burgare. Idag finns de att köpa på Nya Saluhallen i Orsa, Skattunge Handel i Skattungbyn och ICA Maxi i Mora.

– Jag tror att de flesta tycker de tär kul att vi har väckt liv i burgaren igen och jag har bara hört positiva hejarop. Så jag känner att jag fått bra stöd därifrån.

Idag kan Caroline äta sin favoritburgare när hon vill och behöver inte längta hem till Orsa av den anledningen. Fast det finns många fler anledningar att längta hem.

– Jag vill hem till lugnet och naturen, att bara gå ut i skogen. Platser som Fryksås och Orsa Grönklitt är otroligt viktiga för mig. Sen träffar jag många gamla kompisar när jag är hemma. På sommaren blir det också sol och bad, vi plockar bär och svamp. Plus att vi fiskar, kanske i Rädsjön som är trevligt med små barn eller kanske Stordammen mitt ute i skogen.