Bakverk från Café Zorn i Mora, som är listade och rekommenderade av White Guide.

Här är Dalarnas White Guide-kaféer

White Guide är Nordens största guidesystem som listar Sveriges bästa restauranger och kaféer. Här är listan som tar dig genom Dalarnas kaféers samlade White Guide-utbud och garanterat spännande smakupplevelser.


Vansbro Konditori, Vansbro

Vansbro Konditori är ett traditionellt konditori och bageri med både tillverkning, servering och butik i samma byggnad. De är välkända och vida omtalade för sin spännande mix av klassiska och modernare bakverk – där alla besökare hittar sina favoriter.

Läs mer: Vansbro Konditori.

Vansbro konditori är en av White Guide-caféer i Dalarna.
Vansbro konditori i Vansbro är en av Dalarnas kaféer som rekommenderas av White Guide. Foto: Anna Holm

Kafé Nyfiket, Rättvik

Sommarcaféet Kafé Nyfiket ligger i fantastisk miljö på Gammelgården i Rättvik. Fika och mat är lagad på plats, på ekologiska och närodlade varor och serverade direkt ut på innergårdens tun där du kan sätta dig bland syrenbuskar, se svalorna flyga och uppleva den ombonade känslan av flera sekel gamla timmerväggar. Kanske kommer du precis i tid för en av lunchkonserterna då tunet fylls av musik. Är vädret ruggigt finns det sittplatser inne i stugorna. Hugg in på alltifrån olika mjuka kakor och kanelbullar till smörgåsar och tuttul eller en glass i solen.

Läs mer: Kafé Nyfiket.

Bildkollage från Café nyfiket i Rättvik.
Foto: Anna Holm

Ryggåsstugan, Dala-Järna

Ett kafé med både anor och närhet till naturen. I Ryggåsstugan, som ligger vid Storsjöns utlopp i Snöån, har det serverats godsaker sedan 1933. kaféet är öppet året runt och ett besök här är lika mysigt sommar som vinter. Sommartid kan du äta en god smörgås eller sallad nere vid vattnet eller inne i den mysiga timmerstugan. Vintertid serveras veckans soppa och mackor och året runt finns det ett stort utbud av fika. Allt bakas och lagas på plats.

Läs mer: Ryggåsstugan.

Ryggåsstugans Café är listad av White Guide och ligger precis vid sjön.
Ryggåsstugan ligger i Snöån, nära omgivande skogar och vatten. Foto: Ryggåsstugan

Snitths hantverksbageri och café, Furudal

Ett riktigt hantverksbageri med kafé där allt bakas med svenska, lokala och ekologiska varor i möjligaste mån. Enkelt, gott och trivsamt. Bakningen sker på ett hantverksmässigt sätt och personalen jobbar mycket med surdeg och långa jästider för att den goda smaken skall komma fram.

Läs mer: Snitths hantverksbager och café.

Gauffin Boulangerie & Pâtisserie, Borlänge

På torget i Kvarnsveden i Borlänge finns kaféet som serverar fika och nybakat bröd av mycket hög klass. Det dyker ofta upp innovativa nyheter på menyn, och vad som erbjuds bakom disken beror på lust och säsong.

Kom ihåg

Tänk på att öppettider kan variera över året och efter säsong. Stäm alltid av senaste uppdaterade information med respektive aktör vad som gäller inför besök.

Om White Guide

White Guide är en restaurangguide och guidesystem som varje år testar och bedömer närmare 800 restauranger, kaféer och bryggerier runt om i Sverige. Av dessa får 600 en plats i guiden. I White Guides bedömning premieras kvalitet, nyskapande och hållbarhetstänkande. Genom alla bedömningsområden är personlighet avgörande: särart i matlagningen, tydlig idé i dryckeskonceptet, serviceupplägg med karaktär och givetvis en personlig miljö och unik stämning.

Besökarnas tips: Dalarnas bästa kaféer

Fler kaféer i Dalarna