Drejning.

Här kan du testa dreja: 3 leriga prova på-ställen

Att dreja och skapa med lera är en kladdig, rolig och kreativ aktivitet. Forma din egen mugg eller skål under vägledning av en kunnig keramiker. Här tipsar vi om tre ställen där du kan prova på att dreja.


1. Studio Kurbits, Säter

Hos Pernilla Nordman Wetzel på Studio Kurbits i Säter går det att hitta vackert dekorerad keramik som tallrikar, skålar, muggar och ljusstakar. Det går också att prova på själv under en kreativ kväll i lerans tecken. Testa olika tekniker som kavling, ringling och tummning och lär dig olika sätt att göra mönster och avtryck i leran. Hos Studio Kurbits finns olika typer av kurser i drejning, kavling och byggande i lera och kurbitsmålarkurser där du även kan måla sin egen kurbits på porslin.

Keramik från Studio Kurbits i Säter.

2. Krukmakeri Ulrika Ström, Rättvik

I Ulrika Ströms krukmakeri är det alltid full fart. Här pågår drejning, glasering, i- eller ur-plockning av ugnarna eller skissande på nyheter. Eller så är krukmakeriet fullt av kursdeltagare som kavlar i lera eller har slagit sig ner vid drejskivan. Såväl kortare prova på-kurser som längre kurser ges under hela året. Innehållet anpassas efter deltagarna och prova på-tillfällena är lämpliga för lersugna från 7 år och uppåt.

Prova på keramik och drejning hos Ulrika Ström i Rättvik.

3. Lyckospira krukmakeri, Äppelbo

Hos Ingela Gyllenvåg på Lyckospira krukmakeri och presentbutik i Äppelbo är hyllorna fyllda av keramik och skulpturer för hem och trädgård. Botanisera bland mängder av koppar, skålar, vaser, ljusstakar och massor av annat i keramik - allt görs i små upplagor i egen stil. Butiken är dessutom kombinerad med en välutrustad verkstad med möjlighet att gå keramikkurser. Under en prova på-kurs får du under 2,5 intensiva timmar testa att skapa och dreja.

Drejning hos Lyckospira krukmakeri i Äppelbo.