Maria Mattsson på fjället i Sälen tillsammans med två hundar.

Hon guidar till Sälens fjällvandringar, fiske och restauranger

Om det var kärleken som tog Maria Mattsson till Sälen, kan det nog sägas vara kärleken till platsen och den unika naturen som får henne att stanna kvar. På fjället har hon hittat hem. Där kan hon vara sig själv, vara i nuet och njuta året runt. För i Sälen finns allt hon behöver – både sommar och vinter. Här delar hon med sig av sina smultronställen, tipsen på fjällvandringar, den nya fiskeboomen och Sälens bästa restauranger.  


Maria Mattsson hade aldrig varit i Sälen innan hon flyttade dit. Fast hon hade alltid gillat naturen, så att orten med sina kringliggande fjäll och stora möjligheter till friluftsliv skulle bjuda på stora möjligheter kunde hon ändå ana.

– Sälen tog emot mig så bra och har allt man kan tänka sig. Byn känns lagom stor, människorna är välkomnande och de flesta som bor här har samma intressen. Det sprudlar av liv alla årstider och det är jättekul att bo här på helår. Alla årstider har ju sin charm.

Pojkvännen, han som var anledningen till Sälen-flytten, kommer från närliggande Lima och drog sig hemåt för att jobba med familjeföretaget. Maria följde med och började säsongsjobba i skiduthyrning, café och butik. Genom kollegor kom hon in i bygemenskapen – och träffade sina bästa fyrbenta vänner.

– När jag flyttade till hit träffade jag otroligt många fina hundar genom mina kollegor. Det är hundarna som fått mig att älska Sälen. De har lett mig upp på fjället. Från början hade jag fler hundkompisar än människovänner, så det är tack vare dem jag har sett det fina.

Bästa fjällen i Sälen

Sedan tre år tillbaka finns också fågelhunden Pål vid Marias sida. De ger sig ofta ut på äventyr i den kringliggande naturen. Då de bor vid Högfjället blir ofta turer på fjället där, gärna till den personliga favoriten Storfjället.

– Det är helt magiskt att gå och vandra där med en fin led att gå över fjället, plus att det är så stort.

En annan favorit är Tandådalen med Stornärfjället.

– Ett riktigt smultronställe som är jättefint sommartid. Det känns verkligen som att vara uppe på ett fjäll med fantastiska vyer. Det är fina leder att följa, som kommer ner till Närfjällsstugan.

Ytterligare ett utflyktstips är Storfjällsgraven, där hon själv jobbar i caféet och våffelstugan på vintrarna.

– Storfjällsgraven kommer ha öppet även sommartid, så vandrare och cyklister kan gärna ta sig dit för fika och en våffla. Det är spännande med allt som händer i Sälen och att det satsas så mycket sommartid. Folk söker sig till fjällen och det kommer vara fullt ös på alla anläggningar.

Maria på fjället i Sälen tillsammans med hundar.

Storfjällsgraven i Sälen.
Maria har mer än gärna sällskap av hundar på fjället, endera sin egen fågelhund Pål eller någon inlånad vandringskompis. En av favoritplatserna sommartid är raststugan och caféet Storfjällsgraven.

Tipsar om Sälens smultronställen

Maria själv spenderar sommaren i macken på Leonarden i Lindvallen, där hon förser besökare med både utrustning, nödvändigheter och turistinformation. Hon får svara på frågor om alltifrån vad det är för väder till var besökarna kan vandra, vilka caféer som är öppna och var det bästa matstället finns.

– Tre pärlor som jag kan rekommendera är Gammelgården vid Högfjället, Olarsgården vid Sälfjällstorget eller Gustav Bar & Grill i Lindvallen.

I år ska Högfjällshotellet ha sommaröppet för första gången. Det innebär att Maria också kommer kunna besöka sin egen favoritrestaurang i Sälen, TB Grill Room, i sommar. Hon har redan nu sin beställning redo.

– Jag tar alltid torsk med skomakarlåda, den rekommenderar jag starkt. Och crème brûlée! Sen har de jättefint kött också.

På jobbet på Leonarden har hon också märkt hur intresset för fiske i Sälen blivit allt större.

– Vi säljer fiskekort hela tiden under sommar och höst. Folk fiskar otroligt mycket här uppe och vi har fina fiskesjöar med eldstäder. Dessutom är det väldigt barnvänligt på många ställen, som Latmanstjärn och Färdsjöarna alldeles nära Lindvallen.

Vandring på fjället i Sälen tillsammans med hundarna.
Det blir många utflykter och vandringar på fjället för Maria och i jobbet på macken Leonarden tipsar hon gärna besökare om Sälens bästa smultronställen.

Hittar hem på fjällen i Sälen

Hon själv har ännu inte fastnat för fisket, men har inget emot en cykeltur tillsammans med hunden mellan de många mysiga sjöarna.

– När jag är ledig är jag bara ute hela tiden, från morgon till kväll. Jag plockar mycket bär, som hjortron och blåbär. Cyklar och springer med hunden, upptäcker olika smultronställen och leder. Han ställer alltid upp som sällskap, så då är det bara att gå på oavsett väder.

När hon väl har tagit sig upp på fjället kan hon gå hur långt som helst.

– Jag blir alldeles varm i kroppen, får frisk luft och känner mig verkligen som hemma. Jag kan vara mig själv och bara njuta, blir lyrisk, kan inte sluta gå. Det spelar ingen roll vad det är för väder, det är bara att ge sig ut. Är det lite stormigt och dimmigt blir det lite mer äventyrligt och sådana dagar blir lite mer minnesvärda. Sol har man ju sett. Jag har svårt att sätta ord på det, men jag njuter till fullt.

Maria har helt enkelt funnit sin bas i Sälen. Vad som väntar i framtiden vet hon inte än, men hon har svårt att tänka sig att bo längre söderut än nu. Hon har blivit för fjällbiten.

– Sälen har verkligen fått mig att känna mig hemma i fjällen. Jag tänker inte så mycket framåt, är bara nöjd med tillvaron och försöker leva i nuet.

Om Maria Mattsson

Bor: Sälen

Gör: Jobbar i macken på Leonarden sommartid och caféet Storfjällsgraven vintertid.

Bästa ”after hajk”: Äta gott, fylla på med vatten, slänga sig i soffan och sen sova tidigt. Man är bara allmänt nöjd efter en dag på fjället.

Bästa uteäventyret: Jag har fått upp ögonen för cykling. Så att cykla och plocka bär. Det finns otroligt mycket bär på fjällen.

Friluftsdröm: Jag har mitt friluftsliv på jobbet. Sommartid hade det varit kul att få guida folk till lederna de kanske inte hittar tid annars. Annars att laga mer mat på fjället eller kanske göra en riktig långtur.

En ledig dag i Dalarna: Jag tycker om att åka till Grövelsjön. Där får jag upptäcka nytt och det finns ännu lite mer fjällkänsla. Jag brukar bara knata på och fota väldigt mycket.  

Instagram: @mariamattssons.

Maria Mattsson på Dalarnas högsta topp, Storvättershågna i Grövelsjön.
Förutom fjällen i Sälen upptäcker Maria gärna fler fjäll i Grövelsjön. Här på toppen av Storvättershågna, Dalarnas och Svealands högsta topp.