Äldre bil sladdar i en kurva.

Gasoline är motorträffen med stjärnkvalitet

Gasoline är motorentusiasternas nya höjdpunkt på året. Under denna nystartade motorträff samlas äldre ekipage och bilar av högsta klass på ett och samma ställe. ”Hela området ska ta besökaren 50 år tillbaka i tiden, vi satsar på stjärnkvalité” säger Peter Larsson, chefredaktör för magasinet Gasoline.


Peter Larsson kommer från trakterna kring Malung-Sälen och flyttade till Stockholm på 80-talet. Han har alltid varit bilintresserad och var som ung involverad i epa-kulturen. Intresset hängde kvar efter flytten och år 2005 startade han motortidningen Gazoline Magazine.

– Trots tidningsdöden snurrar det på och går bra för oss. Vi har skapat ett lyxigare magasin som ges ut en gång i månaden. Vi organiserar också motorträffar två till tre gånger per år, de senaste åren har vi varit i Dalarna en gång per år. Det brukar bli en del bil- och MC-utställningar och swap-meats då folk byter bildelar.

Man sitter i äldre bil.
Peter Larsson har sedan ungdomen varit fascinerad av äldre fordon och motorkulturen. 

Evenemanget som engagerar en hel kommun

I år är första året Gasoline Revival organiseras i Grängesberg den 28 augusti träffen utlovas att bli något alldeles extra.

– Vårt fokus är veteranbilar från 70-talet och äldre, det blir inget nytt på denna träff. Grängesberg och gruvområdet är som gjort för en retroträff. Vi fick ett positivt bemötande från alla när vi började jobba med det, många är engagerade. Både lokalbor, Ludvika kommun och företagen på orten, berättar Peter.

Folktomt industriområde i solnedgång.
Området i Grängesberg passar perfekt för en retroträff.

Området är stort och evenemanget kommer att vara uppdelat i olika områden.

– Vi kommer följa alla restriktioner och jobbar jättetätt med kommunen. Området är så stort att det går att hålla avstånd och vi kommer bara att släppa in ett visst antal personer samtidigt. Vi anpassar oss, men det gäller för gästen att hålla sig uppdaterad om läget och vad som gäller. 

Byggnad på industriområde i solnedgång med klar himmel.
Den industrihistoriska miljön på platsen kommer att försäkra träffens atmosfär.

En retroträff utöver det vanliga

Peter är noga med att betona att evenemanget inte blir som vilken bilträff som helst.

– Området ska vara en tidskapsel, det ska vara som att befinna sig i en svartvit film. Allt vi bygger upp ska vara i äldre stil och visa hur det såg ut förr. Hela området ska andas 50-tal och tidigare. Ute i världen finns jättestora retro-träffar och det är det vi strävar mot. Personal och förare ska alla klä sig tidsenligt.

Man kör äldre bil på bana
Det kommer finnas en hel del fantastiska fordon på plats.

Fast det är inte bara personalen på området som brukar klä sig efter dåtidens mode.

– Besökarna inspireras av stämningen och klär sig ofta därefter. Vi kommer ha tävlingar för bäst klädda, hela atmosfären ska andas svartvitt. Det är ingen raggarträff utan en tidsresa och det kommer vara snyggt skött. Vi ska stå 20 funktionärer som godkänner de som kommer in på området. Vi har dragit en hårdlinje för vilka bilar som får släppas in, de ska uppfylla vissa krav och det finns en årsmodellsgräns.

Kille står böjd över motorhuven på en äldre bil.
Många är intresserade av äldre fordon och det kommer finnas gott om dessa i Grängesberg under Gasoline.

Från Santa Barbara till Grängesberg

Gasoline är tänkt att bli ett återkommande evenemang i Grängesberg. Peter hoppas att detta första år kan locka intresserade besökare från när och fjärran på ett säkert sätt.

– Vi kommer att ha ett uppvisningsrace på en asfalterad testbana, det är 45 fordon gjorda innan år 1949 som får visa upp sig. Halva startfältet är redan uppbokat. Det kommer också fordon hela vägen från Santa Barbara i Kalifornien, Amerika till Grängesberg. Det är riktiga finbilar som kanske en Bugatti från 20-talet som kommer att glida runt här. Det ska vara så att besökarna tappar hakan.

Äldre silverfärgad bil körs på racingbana.
Bilarna som kommer att visas upp i Grängesberg har kommit långväga, några från andra sidan jordklotet.

Peter är också glad för variationen av aktiviteter som kommer att finnas på området.

– I maskinhuset kommer det att vara en motorcykelutställning och det kommer finnas en konstutställning med motorrelaterad konst. Vi kommer att bjuda in några konstnärer att ställa ut där. Spendrups och andra lokala producenter kommer också att finas på plats på mattorget. I lilla Grängesberg händer det vanligtvis inte så mycket, men under Gasoline satsar vi på stjärnkvalité!

Läs mer om evenemanget Gasoline Revival Grängesberg.