Renar i skogen.

Fyra unika möten med djur i Dalarna

Strutsar, renar och visenter. Det är inte bara våra traditionella svenska djur och fåglar som dyker upp under ett besök i Dalarna. Runt om i landskapet gömmer det sig många spännande djur och intressanta området att upptäcka för både stora och små.


1. Visenter i Avesta

Träffa det ståtliga, mäktiga och respektingivande urtidsdjuret visenten, en utrotningshotad europeisk art av bison, på Avesta Visentpark. De utrotningshotade djuren vandrar runt i stora hägn på en bondgård från förra sekelskiftet. Förutom att spana på visenterna finns det stora grönområden att busa på, en mysig lekstuga att leka i, klätterstolpe, gungor, hopphage och styltor.

Läs mer: Avesta Visentpark

Visenter.
Hälsa på urdjuren visenterna i Avesta Visentpark.

2. Renar i Grövelsjön

Upplev känslan när renarna äter ur dina händer och hur mjuk deras päls och mule är. Vandra med renararna till en kåta i skogen, slå er ner på de mysiga fällarna och provsmaka samiska godsaker. Hos Rebbiten i Grövelsjön kommer du nära både renen, naturen och den samiska kulturen, med aktiviteter för hela familjen.

Läs mer: Renbiten

Kvinna klappar ren.
Vandra med renar och ta del av den samiska kulturen i Idre och Grövelsjön.

3. Strutsar i Borlänge

I Borlänge finns Sahlins struts, som förutom familjen Sahlin också inkluderar ett hundratal nyfikna strutsar. Träffa strutsarna och lär dig mer om livet på landet och de spännande fåglarna under en digitala gårdsvandringen: Använd din egen smarta telefon för att lyssna till berättelserna. Även gårdens restaurang och café är självklart inspirerade av strutsarna. Vad sägs om en strutsäggsglass i solen?

Läs mer: Sahlins Struts

Struts.
Hos Sahlins Struts huserar ett hundratals djur och i restaurangen serveras bland annat strutsglass gjord på deras ägg.

4. Fåglar i Leksand

Den 7 km långa grusade vandringsleden runt fågelsjön Limsjön i Leksand är perfekt för en familjeutflykt. Passa också på att gå upp i fågeltornet och speja ut över markerna. Kanske får ni syn på någon spännande fågelart? I området finns även betesmarker, så det är inte heller omöjligt att ni kan få syn även på fyrbenta djur. Längs vägen finns både rastplatser och informationstavlor, så det är enkelt att göra det till en både rolig och lärorik upplevelse för hela familjen.

Läs mer: Limsjön

Utsikt över Limsjön.
Spana efter fåglar under vandringen runt Limsjön i Leksand.

Här finns fler upplevelser för dig som vill upptäcka Dalarna tillsammans med barn: Barnens Dalarna