Eva-Lott vid sin Food Truck.

Eva-Lott bjuder på kanelbullar, klassiska burgare och dalainspirerad söttimp

När Eva-Lott Långberg öppnar luckan till sin food truck väntar garanterat läckra matupplevelser med dalatouch. Inte minst blev det bekräftat under SM i food truck där hennes ”söttimp” tog en pallplats. Hör henne berätta om sina spännande dalainspirerade rätter. Dessutom bjuder hon på sitt bästa recept på kanelbullar.


Du finns på plats under Rättviks Marknad första helgen i oktober 2019. Vad kommer du bjuda på under marknadsdagarna?

– Jag finns som vanligt på plats med min food truck på torget, utanför Hemslöjden och Handslaget. Jag serverar mina högrevsburgare med egen dressing, picklad rödlök, bröd och sallad. En burgare är alltid en burgare. Sen har jag även vegetariska alternativ, en halloumiburgare och en gryta på Rättviksärt och gotlandslinser. Det vegetariska kommer alltmer och det är så roligt att laga vegetariskt. Speciellt på hösten, när alla närodlade grönsaker finns tillgängliga, säger Eva-Lott.

Vad skulle du säga att Rättviks marknad betyder för bygden? – Den betyder jättemycket. De här två helgerna är stora i Rättvik, så jag tycker det är viktigt att vi är rädda om och bevarar dem på bästa sätt. Sen behöver vi samtidigt tänka nytt och modernisera för att följa med i utvecklingen. Det skulle det kunna vara att ha ett område med Bondens marknad mitt i Rättvik, så att vi kan framhäva våra lokala grödor och producenter. Det tror jag skulle vara häftigt och väldigt uppskattat.

Du har tävlat i SM i food truck – berätta!

– Food Truck-SM anordnas i Kungsträdgården i Stockholm och 2019 var vi 85 deltagare. Alla ställer upp sina vagnar och sen går en jury runt och smakar. Det finns olika kategorier som mat på tallrik, mat i bröd, vego och vegan samt burgare. Jag tävlade i mat i bröd med mina karrébollar, som är kött som friterats i mjöl, ägg och pankoströbröd. Jag gick tyvärr inte vidare, men vi fick mycket beröm. Speciellt för vårt fokus på lokala och närproducerade råvaror.

Det dalainspirerade fanns även med när det var dags för sötsaker?

– Ja, jag tävlade i Sweet Awards också, söta efterrätter. Då hade jag min tuttulstrut, där jag bakar det mjuka tunnbrödet med kardemumma, rullar ihop det som en strut och sätter det i en strutform. Sen fyller jag struten med färskost, kanel- och vit choklad i botten, sen en äppelkompott med äpplen från min egen trädgård. Ovanpå det vispad grädde och crumble med havregryn. Det blev jättegott och med den kom jag trea! Jag kallar den ”söttimp”, där timpen är namnet på kvinnornas huvudbonad i Rättviksdräkten. Om man vänder på den så blir det ju som en strut. Det tyckte jag var kul, för då får jag fram lite Dalarna. Jag är ju något av en patriot. Söttimpen finns med i food trucken under marknadshelgen.

Vad har du mer på gång framöver?

– Det rullar på hela tiden med olika events, mässor och catering. Sen står det ju inte på förrän det är jul och då har jag mina jul- och nyårskassar. Så snart går jag in i köket och börja rulla köttbullar. Sen kör jag halloumiburgare också. Ska försöka göra min egen variant av halloumi nu faktiskt. Så att vi får en svensk variant.

Nybakta kanelbullar med pärlsocker på.
I början oktober är det inte bara Rättviks Marknad – det är också Kanelbullens dag. Självklart märks även detta i Eva-Lotts food truck, då hon kommer att bjuda på riktigt kaneliga munsbitar. Vill du fira dagen med egengjorda bullar? Här bjuder Eva-Lott på sitt bästa recept!

 

Eva-Lotts recept på kanelbullar

Ca 25–40 st, beroende på storlek
Ugn: 250 grader

250 g smält smör
5 dl standardmjölk (3 %)
1½ dl strösocker
10–12 dl vetemjöl
50 g jäst för söta degar
3 msk mald kardemumma, gärna grovmortlade hela kärnor
1 ägg
1 tsk salt

Fyllning

Smör eller rapsolja ( flytande på flaska)
Strösocker
Kanel
Vaniljsocker

Tillbehör

Bakplåtspapper
1 uppvispat ägg
Pärlsocker att strö på bullarna innan gräddning

Gör så här:

- Smält smör och tillsätt mjölk. Värm blandningen till 37 grader.

- Häll i jäst, socker, kardemumma, ägg och salt. Blanda väl. Tillsätt lite mjöl i taget till en smidig och lite kladdfri deg, ju kladdigare desto mjukare bullar.

- Låt jäsa under bakduk ca 45 minuter.

- Dela degen i fyra delar.

- Kavla degen tunt, bred på smöret och strö på socker, kanel och vaniljsocker.

- Därefter rullas allt antingen till en korv, skärs centimeter skivor och lägger i en bullform. Det går också att vika in degen mot mitten i två slag och därefter skära remsor som sedan tvinnas lätt och snurras ihop till en kanelsnurra. Låt bullarna jäsa ca 30 minuter.

- Pensla dem med uppvispat ägg och strö på pärlsocker. Grädda i ugnen tills de är gyllenbruna, ca 10 minuter. Lägg dem på ett galler och låt svalna.