En vacker gammal båt har lagt till vid en brygga.

En sommardag i hamnen till Dalarna

”Härifrån och ut i vida världen”. Så sades det i Smedjebacken på slutet av 1700-talet, när Strömsholms kanal var färdigbyggd. Kanalen, som börjar i Smedjebacken och så småningom rinner ut i Mälaren, var en viktig förbindelse för sjöfarten. Över 200 år senare är kanalen fortfarande en av Sveriges finaste vattenvägar, men numera vill vi inte åka härifrån och vidare ut i världen. Nej, i sommar vill vi stanna i Smedjebacken och upptäcka Dalarnas hamn.


Att strosa runt i hamnen, med en glass i din hand och i sandaler av plast, är en bra start på en sommardag i Smedjebacken. Ta en titt på alla båtar i olika storlekar och gå gärna en extra sväng förbi hembygdsgården. Av de många vackra, gamla timmerhusen är Bellmansgården en historisk pärla som dessutom huserar ett sommarcafé. Så har du hunnit äta upp din glass, har du chans att köpa nya godsaker här.

Smedjebackens hamn är ett eldorado för båtfantaster. Hamnen är en av de största insjöhamnarna för fritidsbåtar i hela Mellansverige, med hela 400 båtplatser och gästplatser. Allt från mindre roddbåtar till större båtekipage lägger till här och skapar en livlig stämning sommartid. Vid hamnen finns det mesta för att fylla dagen med härliga upplevelser och goda smaker, som café, minigolf, roddbåtar, restaurang och kanoter. 

Collage: Öppen spis och takmålning på Bellmansgården, en äldre båt ligger vid en brygga.
Upptäck pärlan Bellmansgården och strosa runt i hamnen och kika på vackra båtar.

Ut med kanot på Barkens böljande blå

Med sjön Barken alldeles intill är det en god idé att fortsätta dagen på det böljande blå. Hyr kanot eller roddbåt på Smedjebackens båtklubb, sätt på flytvästarna och ge dig ut på ett kluckande äventyr på Barken. Du bestämmer takten – kanske en lugn tur med stopp för många bad, eller en äventyrlig upptäcktsfärd i sjöns många vikar? 

Efter en förmiddag till sjöss gör sig hungern garanterat påmind. I Smedjebackens hamn finns den populära restaurangen Bryggan, som serverar lunch, fika och annat gott. Vissa kvällar har Bryggan även livemusik med härlig stämning. Uteserveringen med utsikt över Barken är något extra, här dröjer gäster sig gärna kvar en stund – med rätta. När solen speglar sig i sjön, får lunchen gärna bli av det längre slaget. 

En del av Ekomuseum Bergslagen

Smedjebackens historia är ständigt närvarande i hamnen. En stor del av området är en del av Ekomuseum Bergslagen, som samlar sevärda platser med rik industri- och kulturhistoria. Hamnen, kyrkogatan och hembygdsgården i Smedjebacken är ett kulturstråk som vittnar om bygdens långa, anrika historia. 

Gå gärna till ångbåtsbryggan, där du kan åka på en båttur i historisk anda. Ångbåten Runn kör nostalgiturer på Barken och på Strömsholms kanal, som med sitt rofyllda tuffande ger en hint av svunna tider. Även hamnmagasinet med sina järnbodar och fraktexpedition berättar om Smedjebackens storhetstider. Fortsätt i de historiska fotspåren till lokstallarna, där välbevarade lok och vagnar finns att se på nära håll. Idag är lokstallarna en utställningslokal och hamnmagasinet, som ligger strax intill, rymmer ett litet kanalmuseum.

Kombinationen av härliga äventyr till sjöss, fina promenadstråk på land och massor av god mat och fika däremellan gör att dagen går snabbt i Smedjebackens hamn. Det är därför tur att sommarkvällarna är långa och ljusa, så att dagen räcker längre. Passa på att slå dig ner på Bryggan med något gott i glaset, se solnedgången över Barken och njut av kvällens livemusik från scenen.

På 1700-talet ville man kanske härifrån och vidare ut i världen, men nu stannar vi helst här och njuter av sommardagarna i Smedjebackens hamn.

Upptäck Smedjebacken

Text: Sanna Rosell