Ett barn och en vuxen med skidhjälmar lyfter händerna mot varandra.

En dag på skidskolan i Fjätervålen

Ett roligt, spännande och lite pirrigt inslag på vinter­semestern är skidskolan. Medan barnen lär sig nya saker, träffar nya kompisar och eventuellt även får en ny idol i skid­läraren får du som vuxen uppskattad egentid. Ägna den åt barnfritt distans­jobb, allmänt skönt fjällhäng eller kanske en egen lektion i skid­skolan. Frida Svensson, platschef i Fjätervålen, berättar om en dag i skidskolan.


Hur ser en dag på skidskolan hos er ut?

– Först samlas man utanför skidskole­huset med sin skidlärare och sin grupp, där läraren hälsar välkommen och berättar vad som kommer hända under veckan. Man värmer upp lite, blir varm på skidorna och sedan ger man sig iväg. Om man är nybörjare blir det till barnbacken och om man har åkt lite längre till de större backarna. Sen är det 75 minuter av massa roliga övningar, nya ställen att upptäcka och bus på skidor. Det är lite som att ge sig ut på äventyr. 

Vad tycker barnen om att vara på egen hand utan föräldrar?

– Klart det kan vara lite fjärilar i magen de första tio minuterna, men sen brukar det släppa. Dessutom blir det ju deras egen grej, när de efteråt kan berätta om vad de har gjort, vilka backar och stigar de har åkt.

Ett barn i väst åker skidor under en skidlektion.

Och vad tycker föräldrarna om att vara på egen hand utan barnen?

– För många föräldrar blir det en möjlighet att åka lite själva under tiden barnen är på skola. Det kan ju bli väldigt intensivt på semester, när alla är till­sammans och det är full fart hela tiden. Så en andnings­paus att få åka för sig själv och fokusera på sin egen åkning. Det brukar vara upp­skattat. Eller så tar de en egen privat­lektion.

Det finns skidskola för vuxna också?

 – Absolut! Skidskola är inte bara för barn och vi har vuxen­grupper också. För vuxna är det däremot vanligast att ta privat­lektioner. Det är så värt att investera en eller ett par timmar i sig själv och få coaching i sin egen åkning, för det blir mycket roligare när man får uppleva att man tar steg framåt. Vare sig man är total nybörjare eller åkt skidor hela livet är det utveck­lande att lära sig nya saker.

Läs mer på Fjätervålens webbplats.