Emmy Ihlar sitter på trädstam i skogen.

Emmy Ihlar brinner för naturen i Vansbro

Emmy Ihlar är uppvuxen nära naturen, älskar friluftslivet och är utbildad natur- och äventyrsguide. Allt detta ryms idag i Mitt i det vilda, bloggen och Instagramkontot som hon driver. Där får följarna vara med under hennes äventyr i det djupa dalaskogarna, ofta på stigar och bergstoppa kring hemmet i Dala-Järna. Här bjuder Emmy på sina bästa tips för den som vill vandra i Vansbro med omnejd  och sina personliga smultronställen, dit hon själv gärna åker på utflykt.


Emmy Ihlar har bott tillsammans med sin man Marius i Dala-Järna i 1,5 år. Med sig från uppväxten i Orsa har hon en stark kärlek till naturen och friluftslivet är något hon alltid har älskat. När det var dags att välja riktning inför gymnasiet var Älvdalens utbildningscentrum ett självklart val och där utbildade hon sig till natur- och äventyrsguide. Idag samlar hon sin passion för natur och friluftsliv på sina sociala kanaler under namnet Mitt i det vilda.

Berätta om ditt Vansbro!

Jag har kanske en annan bild av kommunen än de som bott där hela sitt liv. Min första bild var att det låg mitt ute i ingenstans, men som nyinflyttad har jag velat upptäcka så mycket jag kan. Det är ett litet samhälle med flera småbyar och det finns otroligt mycket natur här, det är det som lockar och drar. Det är ett paradis för en friluftsperson. Med kommunens nya ledkarta för vandringslederna får man också en helt ny överblick, så ett tips är att skaffa en sådan om ni ska ut i naturen.

Vad är det bästa med att bo här?

Helt klart naturen! De milslånga skogarna, fäbodlederna, bergen och så Västerdalälven så klart! Orten är som gjord för ett rikt friluftsliv! Samtidigt är det inte alltför långt till Siljansområdet, en plats jag verkligen älskar och är uppvuxen kring. Det går jättebra att göra en dagstur till Siljan eller Orsasjön och byarna där. Jag har bott en sväng i Göteborg och det var först då jag insåg vilka naturtillgångar Dalarna har, och man uppskattar och saknar det verkligen när man inte bor här längre.

Har du något speciellt minne eller rolig anekdot från Vansbro?

Naturen har blivit min mötesplats. Som nyinflyttad på orten har naturen varit ett sätt för mig att få nya bekantskaper. Genom mina sociala kanaler har jag kommit i kontakt med likasinnade och fått möjlighet att följa med andra friluftsfantaster ut i naturen. Det är fantastiskt! Min man, som är uppvuxen i Dala-Järna, säger ibland på skämt att jag känner fler än honom här nu.

Några smultronställen i Dalarna du vill tipsa om?

Hm... jag är ju uppvuxen i Orsa, precis vid Orsasjön och har alltid älskat området kring sjön. På somrarna är det väldigt fint att paddla på sjön och göra utflykter till de små öarna och bada såklart. Under kalla vintrar kan man åka skidor och skridskor på sjön. Det är mitt smultronställe!

Vy från toppen av Fisklösberget.
Vyn från toppen av Fisklösberget i Dala-Järna är slående och kvalar in som en av Emmys favoritvandringar.
Foto: Emmy Ihlar.

Emmys 5 bästa vandringar i Vansbro och Dala-Järna

Hästängsflottens naturreservat
”En sådär självklar utflykt man inte får missa är Hästängsflottens naturreservat. Där finns det en vandringsled ut till Hästängsåsen som man kan gå, antingen 3 eller 7 km lång. Otroligt vackert med badmöjligheter, kolarkoja att övernatta i och Finnmarksleden som går därifrån till Lindesnäs och Säfsnäs. Ett fantastiskt reservat!”

Kringelåsen och Fisklösberget i Skålö
”I Skålö här i Dala-Järna har vi två berg som man inte heller får missa om man är här! Kringelrisåsen och Fisklösberget. De ligger i samma område, i närheten av sjön Huln som egentligen stavas Hulen. Utsikten är helt galet vacker!”

Brudskogen och Skalet i Äppelbo
”I Äppelbo finns området Brudskogen och berget Skalet. Det här är ett fint område och Skalet är verkligen speciellt. På toppen finns ett utsiktstorn och en väl omhändertagen stuga där man kan elda och även övernatta om man vill det. Det kan bli en jättemysig upplevelse att laga middag ute och sova över här. Att vandra längs med Västerdalälven tycker jag man också ska passa på att göra.”

Vandra kring Västerdalälven
”Här i Dala-Järna har vi Lambornsänget och Storbyhagen. I Vansbro finns Strandpromenaden och i Äppelbo Storänget. Västerdalälven är en plats för både äventyr och rekreation.”

Nolåkersflotten i Dala-Järna
”En absolut favorit här i Dala-Järna är Nolåkersflotten. Det är ett myrlandskap där eldsjälen Jonas har rustat upp och gjort en vandringsled på ca 3km. Det är fantastiskt vackert! Det finns till och med 3 stycken bänkar som är utplacerade längs med leden som man kan vila på eller ta en fika vid. Myrmarker kan ju vara ganska svårtillgängliga annars, men här kan man ta sig runt med vandringsskor eller gummistövlar."

Om Emmy Ihlar

Bor: Dala-Järna, Vansbro
Gör: Arbetar halvtid på Orkla i Vansbro och driver bloggen och instagramkontot Mitt i det vilda.

Se mer av Emmy på mittidetvilda.se eller på @mittidetvilda.blogg på Instagram.