Elsa Billgren blåser snöflingor.

Elsa Billgrens möte med romantiska Dala-Floda – Som en vintersaga

Under en krispig decemberdag besökte vännerna Elsa Billgren och Sofia Wood den lilla byn Dala-Floda. Här mötte de sprudlande skaparglädje, genuint mathantverk och dalaromantik uppskruvat till max. Bakom kulisserna väntade möten med eldsjälar som visade gediget intresse för att föra kunskap vidare och inspirera andra till att lära sig mer om Dalarnas kulturhistoria.


Både sparktur, brödbak och provning av sockendräkt stod på schemat när Elsa Billgren med vännen Sofia Wood besökte den lilla byn Dala-Floda. Som på beställning kom ett sagolikt snöfall som bäddade in hela miljön i ett gnistrande vitt täcke som förstärkte intrycket av de många röda gårdarna ytterligare.

Första stoppet på resan var hos familjen Wålstedt som driver ekologiskt jordbruk i byn. Här väntade nybakat bröd direkt från den vedeldade ugnen, bondfrukost med gröt och ägg och samtal kring frukostbordet om livet på landsbygden.

– Det var verkligen underbart! En vinteridyll med stora snöflingor, röda hus och värme från brödbaksugnen. Vi blev väl omhändertagna, fick se insidan av ekologisk odling och baka ljuvligt doftande rågkakor, säger Elsa Billgren.

Med famnen full av ekologiska grönsaker och varmt bröd styrdes turen mot Dala-Floda Värdshus för lek i snön, en tur på spark och en välsmakande lunch inne i värmen. All mat som paret Evalotta och Per Ersson serverar i den gemytliga miljön på värdshuset är ekologisk. Möjligheten att uppleva ”från jord till bord” blev påtaglig för Elsa och Sofia, eftersom flera av ingredienserna kom från Wålstedts Gård.

Dala-Floda Värdshus på vintern.

Elsa Billgren tänder ljus och serverar middag.
På Wålstedts gård bjöds på bondfrukost och samtal om livet på landsbygden, medan Dala-Floda Värdshus serverade stämningsfull lunch med läckra lokala rätter. Foto: Frida Edlund.

Färgstarka intryck

Sista stoppet på turen gick till en av alla kreativa och hantverkskunniga bybor i Dala-Floda, nämligen Anna-Karin Jobs Arnberg som är mästare i broderi. För Elsa var upplevelsen som för ett barn i godisaffären – magiskt! Vintagebroderier, färgstarka textilier och dräktdelar med den traditionella tekniken påsöm i massor.

– Jag fick prova en traditionell Dala-Floda-dräkt och med den på mig i den knarrande snön kändes det väldigt härligt. Dagens alla upplevelser och möten med människor, miljöer och historia gjorde starka intryck på mig.  

Elsa Billgren och Sofia Wood åker spark.
Dagen i Dala-Floda gjorde starka intryck på Elsa Billgren, med provning av såväl mat som folkdräkt - och sparkåkning.

Elsa Billgren

Ålder: 34 år
Bor: Södermalm, Stockholm
Gör: Författare, inspiratör och programledare
Gillar: Inredning och att fynda på loppis
Aktuell: Skriver på ny bok som släpps våren 2021
Instagram: @elsabillgren