Anna & Anders Design i Mora, där det finns lokalt hantverk, glass och turistinformation.

Design, hantverk och turistinformation hos Anna & Anders Design

Det finns få ställen i Dalarna där hantverket har en lika lång och färgstark historia som i Mora. Dalahästar, Morakniv, kurbits och smide har alla bidragit till fenomenet. Sommarbutiken Anna & Anders Design har anslutit sig till skaran. Nytt för i år är att besökarna också kan hitta en av Visit Dalarnas Infopoints här.


Anna & Anders Design ligger vid Kyrkogatan mitt i centrala Mora och har öppet under sommarmånaderna. Morabon Carina Mossbäck står bakom designen på många av de föremål som hittas i butiken.

– Hos oss finns egendesignade ljusstakar, kandelabrar, ljuskronor och olika skålar. Allt i traditionell dalastil och tillverkat i Mora. I övrigt fyller vi butiken med produkter från både välkända och okända tillverkare.

Design samsas med lokala konstnärer

Fast det är inte bara butiken som lockar lokalbor och turister hit. Glasskiosken, det nya galleriet där lokala konstnärer ställer ut och det mysiga faluröda huset bidrar till stämningen.

– Vi ser fram emot en fin sommar med många trevliga gäster. Vi ser också fram emot att öppna portarna för ett nytt sommaröppet galleri, ”Garag1”. Här kommer lokala konstnärer att ställa ut under sommaren.

Nytt för i sommar är också att det numera finns en Infopoint här. Besökarna kan hitta turistinformation, broschyrer och kartor och personalen på plats finns tillgänglig om det dyker upp några funderingar. Carina ser fram emot att starta upp den nya delen av verksamheten.

– Det känns inspirerande att öppna Infopoint Anna & Anders Design. Vi vill värna om det lokala värdskapet och ser fram emot att tipsa våra gäster om allt området har att erbjuda.

Stort intresse för kultur och hantverk

Även om det är första året Anna & Anders Design är en Infopoint så är de väl förberedda. Redan tidigare år har de fått många frågor om Mora och Dalarna, de flesta handlar om just hantverk.

– Det märks att många är intresserade av konst, hantverk och design. Några av de vanligaste frågorna vi får är var Zornmuseet ligger, var man hittar dalahästtillverkningen och var man kan köpa en Morakniv.

Carina kan också tipsa besökarna om en hel del smultronställen i trakten.

– Man får inte missa Zorns Gopsmorsstuga, konstnären Anders Zorns vildmarksateljé i Garberg eller den fantastiska utsikten från Gesundabergets topp. Hökbergs fäbod är också värd en utflykt. Börja med en lugn vandring upp på Hökbergets topp, det är en väl markerad led. När du sedan vänder nedåt får du en fin vy ut över hela fäboden.

Konst, hantverk och turistinformation hos Anna & Anders Design i Mora.
Galleri med lokala konstnärer, hantverk, glass och turistinformation ryms alla hos sommaröppna Anna & Anders Design i Mora.