Alderängarnas naturreservat i Mora.

Den stora naturtrenden lockar till Mora

Av tradition har Vasaloppsleden och Siljansleden varit populära stråk för alla med intresse av naturnära upplevelser i Mora. Nu är nästa trend tydlig: allt fler börjar söka sig till alla de fantastiska naturreservat som finns i kommunen.
– Vi har sett nästan en dubblering av naturturismen i Mora, det här ligger så rätt i tiden, säger en stolt kommunbiolog Olle Bylander.


Olle menar att vi lever i en tid när vi sätter värde på det autentiska och orörda, sådant vi kan relatera till, förstå och komma nära. I naturen kan vi få allt i samma paket med både de små och stora upplevelserna, tystnaden och känslan av att vara en del av ett större sammanhang.

– Människor vill vara ute på ett annat sätt nu, man har upptäckt kraften som finns i naturen. Det ökade intresset kommer både från lokalbor och besökare från andra delar av Sverige och världen.

När Olle ska förklara utvecklingen i Mora är tillgängligheten en viktig parameter.

– I kommunen har vi ett 30-tal naturreservat. Många ligger i nära anslutning till tätorten. De är lätta att ta sig till med bil och det finns goda parkeringsmöjligheter.

Närheten gör att man kan välja att göra en dagsutflykt eller bara åka iväg en kortare stund. De allra flesta av reservaten går att nå inom en timmes avstånd med bil.

Olle rekommenderar ett besök på Mora kommuns hemsida för att ta reda på mer om de olika besöksmålen, eller att gå in på Länsstyrelsens eller Mora Outdoors hemsida.

– Då får man en bra beskrivning av de olika reservaten och hur man hittar dit. Ska jag tipsa om något reservat får det bli Agnmyren på den nordöstra delen av Sollerön. Det är en plats som är känd för sin grodlek på vårarna. Vid den lilla dammen finns ett rikt fågelliv sommartid och både stenåldern och vikingatiden ger sig till känna på olika vis. Det är promenadvänligt och det finns flera fikabord utställda. Jag rekommenderar också Alderängarna, även det ett bra exempel på tätortsnära reservat som är enkelt att ta sig till.

Alderängarnas naturreservat i Mora.
Det finns ett 30-tal naturreservat i Mora kommun. Gör det till en utmaning att besöka så många som möjligt av dem!

Alderängarna – Ett naturens underverk

  • Alderängarna är en upplevelse som lever kvar i minnet med sina slingrande stigar, öppna slåttermarker, partier med urskog och klapperstensstränder.
  • Miljöerna skiftar hela tiden, det är bara att öppna sina sinnen och ta in allt som bjuds.
  • Djurlivet är extraordinärt där man med lite tur kan upptäcka bäver, räv, hjort och älg. Den som spetsar öronen får en konsert av fåglars glada kvitter. Dessutom trivs många ovanliga växter här, liksom insekter och sällsynta fjärilar.
  • Längs den porlande Österdalälven finns en slogbod att stanna till vid.
  • Alderängsrundan är 7,5–8,5 km beroende på sträckning.
  • Start och mål sker vid Alderängarnas rastplats efter riksväg 70 mellan Älvdalen och Mora, cirka 10 km norr om Mora centrum.
  • Goda parkeringsmöjligheter, tydlig märkning av leden samt informationstavlor längs sträckan.

Läs mer: Alderängarnas naturreservat