Fotograf Emelina Forsberg är månadens dalaprofil och delar med sig av sina bästa fototips.

Dalasommar i närbild – så här fångar Emelina det vackra i vardagen

Fotograf Emelina Forsberg ser det vackra i vardagen och inspirerar tusentals till att fånga Dalarnas magiska natur utifrån nya perspektiv. När andra stressar fram till jobb, skola och alla andra måsten, stannar Emelina upp och finner skönhet i vardagens små detaljer. Det är lätt att tro att hon bor mitt i skogen, bland ängar, äppelträd och daggvått gräs, men sanningen är att många av hennes vackra bilder är tagna mitt i Borlänge centrum. Här delar hon med sig av sina bästa fototips, hur hon finner det där magiska ljuset genom att ta sig an fotografi från nya vinklar och hur det vackra finns där mitt framför ögonen – bara man stannar upp och ser sig omkring.


Vad är det bästa med Dalarna enligt dig?

– Det som jag tycker är så fantastiskt med Dalarna är närheten till vår vackra natur. Jag som bor mitt i Borlänge centrum kan bara ta en kort promenad eller åka på en liten cykeltur och så vips är jag ute i naturen. Dessutom finns det mycket vackert att upptäcka i stadskärnan också, många av mina bilder är fotograferade mitt i centrum.

Berätta, hur kommer det sig att du började med fotografering?

– Jag har alltid varit en kreativ person och både min mamma och pappa är konstnärligt lagda. Innan jag började med fotografi så skrev jag väldigt mycket. Efter gymnasiet förlorade jag lite av mitt skrivande och det var först när jag fick prova att fotografera med min pappas mobilkamera som jag kände att jag hittat ett nytt sätt att uttrycka min kreativitet på.

Efter den upplevelsen provade jag att fotografera med många olika typer av kameror, till och med kompaktkameror. Ju mer jag experimenterade ju mer utvecklades jag i mitt kreativa uttryck. Jag är i princip självlärd och jag har fotograferat många olika motiv, även om det varit mycket fokus på naturen. Jag har även jobbat som vimmelfotograf, fotograferat porträtt, gravida och bröllop. Det jag brinner för är att förmedla känslor i bild, oavsett vad det är för känsla. Känslan när man får till en riktigt fin bild eller fångar ett magiskt ögonblick, det är en så häftig känsla. Många bilder har ju dessutom en bakomliggande historia som kanske bara jag vet om. När jag ser mina favoritbilder så minns jag vad jag kände i just den stunden, det gör mina bilder extra värdefulla för mig.

Fotograf Emelina Forsberg går gärna nära med kameran när hon fotograferar naturen runt om i Dalarna.
Emelina går gärna nära med kameran när hon fotograferar naturen och de många vackra detaljer som väntar där.

Vad fotograferar du helst och varför?

Det jag brinner mest för är fånga allt det enkla och vardagliga vi har runt omkring oss. Det många går förbi utan att lägga märke till, det vill jag lyfta och visa det vackra i. Jag följer ljuset och försöker lyfta fram det vackra i detaljerna; morgondaggen i gräset, det sköra och vackra i en blommas kronblad eller strukturen och formen i en lite kotte.

Vilken är ditt absoluta favoritfoto du fotograferat i Dalarna och varför?

– Om jag ska vara ärlig har jag massvis med fotografier som jag tycker om, så det är svårt att välja. Men om jag måste välja så har jag tre:

  1. Fick en idé om att skapa ett täcke av blåsippor och för att göra bilden ännu mer intressant sprayade jag vatten på blommorna för att få till de fina vattendropparna. Bilden är tagen under tidig vår i år.

  2. När ljuset mötte gräset såg jag hur daggen lyste upp och jag kunde då genom att komma nära med kameran och lägga fokusen rätt, skapa magi.

  3. Detta är en typisk bild där jag har fotograferat vid vägkanten, mycket rörelse omkring mig. Men jag var i min skaparbubbla och kröp runt bland små söta svampar för att fånga den perfekta bilden.

 

Fotograf Emelina Forsbergs favoritbild från Dalarna.

Fotograf Emelina Forsbergs egna favoritfoton från Dalarna.
Emelinas tre favoritbilder från sina många fototillfällen i Dalarna.

Vilka är dina bästa fototips för den som är nybörjare?

  • De flesta rör bara kameran, men prova att röra hela kroppen! Kryp omkring på marken, gå in i en buske, ligger under ett träd. Gå bakom, under och in i för att få nya perspektiv och vinklar. Våga chansa och prova något nytt.

  • Fotografera mycket och köp inte en dyr kamera på en gång för det är inte i kameran det sitter. Har du öga för fotografi, då kan du ta riktigt bra bilder med en mobilkamera, speciellt med dagens mobilkameror.  

  • Undvik att fotografera mitt på dagen om du är nybörjare. Fokusera på att fotografera tidig morgon eller tidig kväll, speciellt på sommaren när det finns mycket ljus. Och försök följa ljuset! Prova att fotografera samma objekt från olika vinklar för att se hur det påverkar bilden.

Dina 3 bästa tips på platser för fotografi i Dalarna?

  1. Naturreservatet Frostbrunnsdalen i Borlänge. Där finns det väldigt mycket blommor och vacker växtlighet och det går att få till många vackra bilder. Här är jag ofta och fotograferar.

  2. Eftersom jag är från Rättvik känner jag en speciell kärlek för Vikarbyn, miljön här är magisk.

  3. Gammelgården i Borlänge. Promenera gärna längs med Dalälven vid gammelgården. Där har jag fotograferat jag många vackra bilder.

Fotograf Emelina Forsberg är född i Vikarbyn och bor nu i Borlänge.

Om Emelina Forsberg

Ålder: 30 år

Sysselsättning: Arbetar inom skola samt fotograf på ”Emelina Photography”

Dalarna: Uppväxt Vikarbyn och bor nu i Borlänge

Instagram: @fotografemelinaforsberg

Det här är månadens dalaprofil

Varje månad säger vi hej till en ny dalaprofil här på visitdalarna.se. Vi får veta mer om vem personen är och framför allt delar han eller hon med sig av sina allra bästa tips på vackra, spännande och ofta lite dolda platser att besöka i Dalarna. Det är med andra ord en möjlighet att upptäcka nya pärlor runt om i landskapet. Då många av personerna har ett stort fotointresse är ett hett tips att ta med kameran när du besöker platserna. Det kommer garanterat att bjudas på många unika tillfällen att fånga den där riktigt magiska bilden.