Man på cykel.

Cykla loppet Siljan Runt hemma

Siljan Runt är motionsloppet som varje år lockar flera tusen cyklister. Loppets start och mål är på idylliska Sollerön och man kan välja om man vill cykla en sträcka på 7, 12 eller 16 mil i det vackra Siljansområdet. I år ser förhållandena annorlunda ut på grund av situationen med Covid-19 och deltagarna som älskar loppet har istället möjligheten att göra Siljan Runt #athomeedition2020.


Siljan Runt är inget tävlingslopp, utan grundidén är att det ska vara ett motionslopp på landsvägarna runt sjöarna Siljan och Orsasjön. Mäjt Iversen har varit medlem i arrangerande föreningen Sollerö IF sedann hon var liten och på ett eller annat sätt jobbat med loppet, nu som anställd som samordnare för Siljan Runt.

– Loppet har många år av tradition bakom sig och vi har förhoppningsvis blivit bättre på att organisera det. Samtidigt vet cyklisterna mer vad de vill ha, med tydliga informationsflöden och snabba svar. Det är väldigt många ideella timmar som ligger bakom loppet och det är fantastiskt att se engagemanget från ungdomarna och medlemmarna i vår förening och övriga Solleröbor som också sliter och jobbar hårt för föreningen i detta arrangemang.

En stor del av Mäjts jobb handlar om att få alla delar att gå i lås.

– Det gäller att få helheten att klaffa och att hitta nya, smidiga lösningar är viktigt. Det är ett varierande jobb och det kan vara en utmaning att fixa banan och att få cyklister och bilister att samsas. Vi stänger inte av några vägar. Eftersom det inte är ett tävlingslopp utan ett motionslopp så vi får anpassa oss. Och peppar peppar, hittills har det gått relativt bra.

Siljan Runt blir hemmalopp – #athomeedition2020

Sollerö IF skulle i år ha arrangerat Siljan Runt skulle för 53:e gången och tanken var att upp till 5500 cyklister skulle kunna välja om de ville cykla en sträcka på 7 mil kring Orsasjön, en sträcka på 12 mil runt Siljan eller 16 mil runt båda sjöarna. Sedan kom den minst sagt speciella våren och sommaren. Så i år har man därför valt en ny lösning för att garantera en trygg och säker upplevelse, #athomeedition2020.

– Loppet är planerat att genomföras den första lördagen i juni varje år, men i år flyttade vi det längre fram med förhoppning att vi skulle kunna genomföra det utan risk för smittspridning. Nu blev det ju tyvärr inte så utan vi är tvungna att ställa in. Vår organisation är inte tillräckligt stor för att klara regeringens restriktioner.

Även om Mäjt säger att hon naturligtvis tycker det är synd att behöva ställa in, hoppas hon och organisationen istället på #athomeedition2020.

– Att var och en får cykla på hemmaplan är nog ett bra alternativ för många i år. Det är bara att ge sig ut på vägarna och tuta och köra, se upp för trafiken bara och försök hitta bra småvägar.

Tanken är att de cyklister som har anmält sig till loppet istället har möjligheten att genomföra cyklingen där man befinner sig, på en valfri sträcka som motsvarar den man skulle ha cyklat under loppet. Man skapar ett konto online, där man kan registrera sitt lopp.

– När man har registrerat sitt genomförda lopp kan man lägga in bilder och på så vis dela sin upplevelse och sitt eget #athomeedition2020. Det blir som en plattform för cyklisterna. Sedan när man registrerat sitt lopp, så får man sin häst hemskickad till sig. Vi får göra så i år och ta nya krafttag inför nästa år igen.

De klassiska Siljan Runt-dalahästarna även på hemmaplan

En speciell del av Siljan Runt är de dalahästar som delas ut till de som går i mål i loppet – och som det självklart står ”Siljan Runt” på.

– Många deltagare samlar på hästarna och har dem uppradade i bokhyllan hemma. När man cyklat loppet 10 gånger blir hästen ett snäpp större. Sedan ökar storleken för varje tionde lopp man genomför, ända till dess hästen mäter 40 cm.

Mäjt berättar att intresset för just hästarna vid målgången är stort.

– Det är många diskussioner kring hästarna och färgerna på dem. De är mer uppskattade än vad vi någonsin trodde och det är många som ringer och frågar om färg i förväg. Vi har en cyklist som deltagit i alla lopp genom åren, Stig Johansson, eller Lappen som han också kallas. Hans hästar är riktigt stora och det är naturligtvis kul att se hur folk samlar!

Läs mer om Siljan Runt, #athomeedition2020 och registreringen på deras hemsida: siljanrunt.se