Cyklister i solnedgång på Idre Fjäll.

Cykla i solnedgången med fjället som fond på Idre Fjäll

Ett cykelparadis för alla smaker, med fjällen som unik inramning. Att cykla på Idre Fjäll är minst sagt en upplevelse utöver det vanliga. Cykla från fjälltoppen ner till sagoskogen eller varför inte testa solnedgångscykling? Här är alltid bike in-bike out, så låt bilen stå kvar på parkeringen och låt cykeln ta sin rättmätiga plats som främsta och härligaste transportmedel. Här väntar frisk fjälluft, gott om utrymme och aktiva semesterdagar.


Allt startar på torget. Det är nämligen här, från hjärtat av Idre Fjäll, som alla cykelleder startar. De som snabbt tar en ut på fjället, in i skogen eller ut på de vindlande landsvägarna. Det är alltså bara att ta cykeln från stugan och ge sig iväg – när du väl är på plats behövs ingen bil.

– Här finns en bra variation på cyklingen och det är bike-in/bike-out. Det finns allt från ett skills-area för lek och utveckling, till slingrande leder med intressanta teknikinslag som utmanar alla cyklister, stora som små, till en härlig flowtrail på toppen av Idre Fjäll, säger Tommy Halvarsson på Idre Fjäll.

Alla leder på Idre Fjäll är byggda av personal som brinner för cykling och har stor kunskap och erfarenhet på området. Det adderar mervärde som inte enbart handlar om leder av högsta tänkbara kvalitet.

– Alla våra leder är byggda av cykelentusiaster som inte bara byggt leden, utan utvecklat och återställt naturen runt om lederna. Allt för att de ska smälta in och göra så liten påverkan som möjligt på naturen. Sedan är lederna finansierande av de pengar som vi får in via trailpass och liftkort – det tillsammans med fjällen gör att upplevelsen verkligen känns på riktigt.

Idre Fjäll är dessutom medlemmar i cykelnätverket Biking Dalarna, som samlar ett flertal cykelområden i Dalarna med fokus på att erbjuda cykelupplevelser av högsta kvalitet. Det innebär bland annat gemensam ledmarkering, gradering av leder och bra kringservice.

Cyklist på fjäll.

Familj som cyklar på en skogsled.
Cykla cross country, downhill eller landsvägscykling – alla leder på Idre Fjäll utgår från det centralt belägna torget.

Solnedgångscykling bästa fredagsmyset

Det finns som sagt såväl leder som cykelformer för de flesta nivåer och åldrar på Idre Fjäll, vare sig det är cross country, downhill eller landsvägscykling som lockar. Det går att cykla i alla väderstreck, från fjälltoppen ner till sagoskogen. Dessutom har de adderat ytterligare en spektakulär cykelupplevelse i utbudet: solnedgångscykling.

– Av många underbara saker med fjällen, så är ljuset och de långa dagarna något som verkligen är magiskt. Tänk att cykla med Städjan och Nipfjället som fond, med vilda renar betandes mitt uppe på fjället och uppleva tystnaden och lugnet. För att sedan ta dig ner för svängiga och flowiga leder ner från fjället – klockan 22.30 en fredagskväll. Det om något är livskvalitet värt att uppleva, säger Tommy.

Cykelleder på Idre fjäll.

Solnedgång över Idre Fjäll.
Cykla med Städjan och Nipfjället som fond, bredvid betande renar, och blicka ut över solnedgången på det tysta fjället.

Fjällsemester med kontraster

De senaste åren har alltfler fått upp ögonen för fjällen och intresset har blivit allt större, vilket Tommy tror beror på en längtan efter såväl naturen som kontrasterna.

– Jag tror att fler vill uppleva det äkta med att vara just i fjällen. Miljön går inte att efterskapa på andra ställen än just i fjällen. Sedan tror jag att fler söker ett lugn som bara kan upplevas i fjällen. Att få uppleva vildmarken och att det är helt tyst och att du är ensam, det är svårt att efterlikna på andra ställen. Fjällen är ju också en miljö som står i kontrast med det man möts utav i vardagen.

Vi är, i min mening, den perfekta platsen att vara på. Frisk fjälluft, gott om plats, massor av aktiviteter och boende med självhushåll. Tryggt, aktivt och bekvämt, säger Tommy.

Det finns med andra ord många fördelar med att göra Idre Fjäll till utgångspunkten för sommarens semesterdagar.

– Här finns ett grundutbud av aktiviteter som passar alla som vill ha en semester där det händer grejer. Sedan är det en bra bas för att göra dagsutflykter till Grövelsjön eller till ett av Sveriges högsta vattenfall Njupeskär. Bara några av många fantastiska besöksmål värda en semester i norra Dalarna.

Läs mer om cyklingen på Idre Fjäll

 

Det här är Biking Dalarna

Biking Dalarna är ett samarbete mellan cykelområden i Dalarna som erbjuder upplevelser av hög kvalitet, från Säfsen i söder till Idre Fjäll i norr. Med gemensam ledmärkning, gradering av leder och garanterat bra kringservice är detta Sveriges största cykelparadis.

Läs mer om Biking Dalarna.

Vandrar som beundrar vyn över städjan.

Vy mot norska fjällen.