En kvinna och ett barn njuter av varm dryck i termos.

10 tips på lugna vinteraktiviteter

Njut av lugnet på nära håll i vinter. I Dalarna finns allt du behöver för en lugn men ändå aktiv vintersemester. Koppla bort, koppla av och njut av naturen och nya upptäckter i gnistrande vintermiljöer, där du själv väljer tempot.


1. Nå toppen i Kläppen och Bjursås

Att gå på topptur har blivit alltmer populärt. Förra vintern öppnade Kläppen Sälenfjällens första så kallade randonnéeled, där åkaren tar sig upp till toppen av berget för egen maskin genom att fästa stighudar under skidorna. Väl uppe kan du njuta av utsikten och en riktigt god fika. Sedan dras stighudarna av, glidet återvänder och du färdas nedför backen i ett härligt utförsåk. Leden i Kläppen är bra för nybörjare, men kan om du vill bli ett bra träningspass. 

Hos Bjursås Berg & Sjö kan du anmäla dig till en topptursmorgon. Ingen förkunskap krävs då en guide leder aktiviteten och bistår med hjälp och instruktioner. Toppturen avslutas med frukost, antingen på toppen om vädret tillåter, eller i en av restaurangerna.

En person på turskidor över fjället i solen.

2. På tur i Grövelsjöns fjällvärld

När snön jämnar ut och mjukar upp blir även ojämn mark tillgänglig och inbjudande. Att gå på turskidor är ett perfekt sätt att upptäcka fjällen i vinter och det är lättare än du kanske tror. Grövelsjön är snösäkert och erbjuder fin turskidåkning, både på markerade leder och med möjlighet att bryta egna spår i en hel fjällvärld. 

Övernattar gör du hos någon av Grövelsjöfjällens boendeanläggningar. Välj bland stugor, vandrarhem och fyrstjärnigt hotell. Glöm inte att prova den lokala maten, som med hög kvalitet ger energi till en ny dags fjälläventyr.

3. Vandra på gammalt vis med snöskor

Vandra med snöskor i det spektakulära vinterlandskapet i Fulufjällets Nationalpark utanför Särna. Missa inte iskonstverken som bildas när Sveriges högsta vattenfall Njupeskär antar frusen form. Hos till exempel Yttermalungs camping och Green Owl Travel i Rättvik erbjuds snöskovandring för alla olika nivåer.

Snöskor passar både barn och vuxna, så det är en perfekt aktivitet för såväl familjen som kompisgänget. Vandra på gammalt vis och nå dit du annars inte når. Följ djurspåren och ta en paus med varm choklad och grillad korv. 

Collage: Två personer på snöskor och två händer med vantar som håller en kåsa med varm dryck.

4. Njut i bastun efter uppfriskande isbad

Förra vinterns stora trend med iskalla bad håller i sig. Många vinterbadare beskriver upplevelsen som en omstart för kroppen, omedelbar mindfulness där stress och oro sköljs bort. Oavsett om du är van vinterbadare eller vill testa för första gången finns goda möjligheter till kalla bad i Dalarna. 

Avsluta gärna med en skön stund i bastun och fyll på med värmande dryck för maximal njutning. Kom ihåg att alltid bada med sällskap, för säkerhets skull.

5. Promenera med glid i ospårad terräng 

Testa Dalarnas mest omoderna skidtur och ta dig fram på breda träskidor i orörd snö. En färd på den här typen av skogsskidor är lite som att promenera med glid och du får tillfälle att verkligen insupa lugnet och tystnaden. Next Step Nature i Dala-Floda står för guidning, utrustning och utelunch.

Collage: Flera personer går på skidor i djup snö och en slogbod i solen.

6. Håll tummarna för napp under en dag på sjön

När isen lagt sig tjock på Dalarnas sjöar är vinterfiske en perfekt aktivitet för att njuta av fina vinterdagar. Att pimpla och angla efter fiskar som abborre, gädda, regnbåge eller lake är populärt och spännande. 

Ta med dig isborr, utrustning och giltigt fiskekort, sen är det bara att ge sig ut. Det är dock viktigt att tänka extra på säkerheten: kontrollera isen, ha med dig isdubbar och klä dig ordentligt varmt. Glöm inte något skönt att sitta på och riktigt gott fika. 

Vill du ha tips och hjälp att hitta riktiga guldkorn kan du boka guidade turer för isfiske, till exempel hos Anglerman Fishing Adventures i Älvdalen eller Rösjöstugorna vid Fulufjället.

En man fiskar på en frusen sjö.

7. Skridskoåkning på naturis

I Dalarna finns fantastiska möjligheter för dig som redan älskar eller vill prova på långfärdsskridskor. Med totalt över 70 km plogade banor inom nätverket Skating Dalarna finns ett stort och varierat utbud för såväl nybörjare som mer vana entusiaster. 

Idag finns Skating Dalarna på följande platser runt om i länet: Väsman i Ludvika, Flosjön i Dala-Floda, Runn och Ösjön i Falun/Borlänge, Pråmleden och Brunnsjön i Hedemora, Orsasjön i Orsa, Saxviken i Mora samt Öjesjön i Öje utanför Malung. 

På skatingdalarna.se hittar du aktuell information om plogade banor och israpporter med mera.

Vy över plogad isbana för skridskoåkning i skymningen.

8. Vandra genom ett Dalarna i vinterskrud

Upplev vintrig vandring på någon av Dalarnas alla leder. Mycket är tillgängligt även vintertid, så snöra på dig vinterkängorna, packa ryggsäcken och ge dig ut på äventyr. Med knarrande snö under skorna och rimfrost i håret är det något särskilt att upptäcka landskapet i vinterskrud. 

Se den svårslagna utsikten över Siljan i fäbodlandskapet vid Fryksås eller upplev Dalälvens brus och stadsnära vandring på Älvpromenaden i Avesta. Vid Källslätten utanför Falun kan du vintertid utforska ett gnistrande kulturlandskap, med olika leder som passar de flesta.

9. Laga mat över öppen eld

Att laga sin egen mat utomhus över öppen eld är en vinteraktivitet som inte bör underskattas. Ta med ditt bästa sällskap och förbered ingredienserna hemma så du har allt du behöver för en riktigt lyxig utemåltid. Dalarna har över 360 naturreservat att utforska så här finns möjlighet för alla att hitta sin egen favoritplats. 

Ta sikte på en slogbod, eller varför inte ta med spaden och hitta lä genom att gräva en snögrop där ni kan njuta av solen och eldens sprakande medan maten tillagas.

Collage: En skidåkare och kaffe kokas över öppen eld.

10. Njut på skidor långt in på våren

I Dalarna är skidsäsongen lång och när våren närmar sig är förhållandena ofta fantastiska med goda möjligheter till fin skidåkning. Känn vårvinterns sol värma i nacken när du susar ner för någon av fjällvärldens alla backar eller tar en tur på skidor över fjället. 

En av de kanske allra mest uppskattade och maffiga vårvinterupplevelserna är den svårslagna skaråkningen på Koppångens myrar i Orsa Finnmark. Njutbart!

Mer att göra i vinter i Dalarna