En person med ryggsäck går mot en stuga i snötäckt skog.

Vinteräventyr i vildmarken

Sov i en trädkoja mitt i vinterlandskapet, vandra med snöskor i ett isvitt Narnia och susa fram genom skogen bakom ett hundspann. Följ med fotografen Rania Rönntoft på ett vildmarksäventyr i trakterna kring Furudal, där gemenskapen runt den sprakande elden är en värmande röd tråd.


Vi brukar alltid spendera en del av vår sommar i Dalarna. Det är en fantastisk plats att åka till för att njuta av riktigt bra lokal mat, fint hantverk och enastående natur. Nu ville vi se den i vinterskrud också, så vi bestämde oss för en vinterweekend. En mysig helg fylld av tysta, ståtliga träd som vilade under ett tjockt täcke av snö, hundspann som susade fram i skogarna och vida fält med iskristaller som glittrade i solen. En helg där vi landade med fötterna gömda i tjocka sockor framför en sprakande brasa om kvällarna.

Sov i trädkoja i vinterlandskapet

Helgens boende blev en trädkoja. Den fanns hos The Mangévie i Furudal och var ett magiskt och välkomnande boende som jag älskade att komma hem till. Efter en dag ute i kylan är det härligt att komma in till en plats där jag kan värma mig och komma ner i varv. Det är något väldigt tillfredställande med att komma in och hälla upp något gott att dricka, tända en brasa och hålla elden vid liv så att det är varmt under natten. 

Collage: En mysig trädkoja i rött byggd runt en trädstam, inredd med säng och fåtöljer.

Efter en natt under härligt många filtar vaknade vi upp till ett tyst vinterlandskap. Bara ljudet av snön som knarrar under fötterna hörs när vi går upp till huvudbyggnaden. Vi äter en god frukost, fyller termosarna med kaffe och laddar upp inför dagens utflykt.

Snöskovandring på Koppången

Vi hade en helt fantastisk dagstur framför oss; en vandring med snöskor i ett magiskt, gnistrande vinterlandskap i Koppångens naturreservat. Det är det största myrområdet i Dalarna och på vintern är det ett otroligt fint, öppet landskap med bra möjligheter för skidåkning, hundspann eller snöskovandring. 

Kontrasten är otrolig, från det att vi klev ur bilen på parkeringen till att vi gick rakt in i vad som kändes som en scen ur Narnia. Skogen var så tyst, trädens grenar hängde tunga under snön som skapade tunnlar för oss att vandra igenom och solen fick allt att glittra som om vi vandrade genom fält av kristaller. Det var en dröm för en natur -och friluftsfotograf, så kameran var ständigt uppe och jag log konstant, lycklig över hur fint allt var.

Collage: Personer går på snöskor i vackert väder, en man grillar över öppen eld.

Davy Meersman driver The Mangévie tillsammans med sin fru Evi. Nu var han och hunden Mil våra guider för dagen. Vi hade gått igenom hur snöskor fungerar och det praktiska kring vandringen på boendet, så när vi väl var på plats på Koppången gick det snabbt och smidigt för alla att få på sig skorna och ge sig iväg.

Efter en stunds njutbar vandring mot berget Tunturi kom vi fram till vindskyddet där vi skulle äta lunch. Och nog är det något speciellt att äta mat ute över en öppen eld? Som alltid när människor samlas runt en eld blev stämningen något extra och alla i gruppen kom varandra lite närmre, vilket öppnade upp för fina samtal och många skratt.

När vi fyllt på med energi i form av Evis goda pizzamackor och den självklara koppen kaffe var det dags att vandra tillbaka. När vi sedan landade i vår trädkoja tände vi en brasa och varvade ner inför kvällens middag. 

Ett hundspann drar en släde genom skogen.

Susa fram mellan träden

Ny dag och nya äventyr väntar. Nu bar det av ut i skogen där vi tillsammans med Below Zero Husky Tours skulle åka hundspann. Jag hade aldrig gjort det förut och kan bara konstatera att det är något helt unikt. Ett fantastiskt sätt att se mer av skogen och landskapet, medan du sitter bekvämt i släden och myser under lager av filtar.

Vad jag tyckte om allra mest var nog att lära känna hundarna och att prata med Josefine som körde vår släde. Det var så intressant att få lära mig mer om hur hundspann fungerar och allt arbete som krävs med att ta hand om och träna hundarna. Så medan vi susade fram mellan träden pratade vi på och lärde oss massor.

Efter vår tur i skogen kom vi tillbaka till deras läger. Där i en liten stuga brann redan en eld och vid den stod en varm gryta redo. Även idag samlades vi alltså runt elden och nu sörplade vi i oss lunchen ur emaljmuggar, doppade bröd och pratade. Alltmedan hundarna gjorde allt de kunde för att försöka komma in och smaka. 

Med magen full av mat och varm i både kropp och själ – och efter att ha kramat så många hundar jag bara kunde – var det dags att påbörja resan hem. Nöjd med att ännu en gång ha utforskat en ny del av Dalarna och dessutom fått ladda upp med ny energi. Behövligt när jag snart står där i vardagen igen. Fantastiska upplevelser och möten med underbara människor har en förmåga att fylla på reserverna. 

En person med ryggsäck går mot en stuga i snötäckt skog.

Mer äventyr på önskelistan

Vintern i Dalarna visade sig vara precis lika härlig som sommaren och vi kommer definitivt tillbaka igen – under årets alla säsonger. Nästa gång kanske det blir vintervandring, renspaning och god lokal mat i Grövelsjön. Jag håller också på att lära mig åka snowboard, så ett besök på Idre Fjäll framöver känns inte heller omöjligt. 

Listan på saker att göra och ställen att besöka här är oerhört lång. Oavsett vad jag gör härnäst är jag övertygad om att Dalarna kommer att leverera.

Text: Rania Rönntoft

Rania Rönntoft

Bor: Sundsvall
Gör: Fotograf
Instagram: @grainandfern


5 tips på vinteräventyr

 1. Vintervandring
  Många vandringsleder är tillgängliga även vintertid. Snöra på dig vinterkängorna och ge dig ut på äventyr med knarrande snö under skorna. I Gyllbergen i Borlänge finns en vintervandringsled från parkeringen vid Gyllfäboden till Dragsjön via Dammsjön. Det går också att vandra från Orsa Grönklitt till fäbodlandskapet Fryksås, höra Dalälvens brus och stadsnära vandring på Älvpromenaden i Avesta eller utforska ett gnistrande kulturlandskap vid Källslätten utanför Falun.
 2. Kallbad med bastu
  Många vinterbadare beskriver upplevelsen som en omstart för kroppen, omedelbar mindfulness där stress och oro sköljs bort. Avsluta gärna med en stund i bastu och bada alltid med sällskap, för säkerhets skull. 
 3. Isfiske
  Att pimpla och angla efter fiskar som abborre, gädda, regnbåge eller lake är både populärt och spännande. Ta med isborr, utrustning och giltigt fiskekort, sen är det bara att ge sig ut. Med en fiskeguide från Anglerman Fishing Adventures i Älvdalen blir äventyret en helhetsupplevelse utöver det vanliga.
 4. Utomhusmatlagning
  All mat smakar bättre utomhus. Ta med ditt bästa sällskap och förbered ingredienserna hemma så du har allt du behöver för en riktigt lyxig utemåltid. 
 5. Turskidåkning
  När snön lägger sig över landskapet blir även ojämn mark tillgänglig och inbjudande. Att gå på turskidor är ett utmärkt sätt att upptäcka fjällen och Grövelsjön är den perfekta platsen.

Mer vinter i Dalarna