Sittlift i Orsa Grönklitt.

Vinter i Orsa Grönklitt

Orsa Grönklitt är Siljansbygdens eget skidparadis. Förutom de härliga backarna för alpin skidåkning, finns mil efter mil av välpreparerade spår för längdskidor. För att inte tala om barnens favorit Orsa Rovdjurspark, hundspann, skotersafari, stugmys och en hel del andra vintriga aktiviteter. I Orsa Grönklitt finns helt enkelt det mesta som behövs för att hela familjen ska ha roligt och få tid tillsammans.


Alpin skidåkning

Det finns backar i olika svårighetsgrader - vilket gör Orsa Grönklitt perfekt för hela familjen. De yngre förmågorna, eller de som precis har börjat åka utför, kan ge sig i kast med de enklare backarna. Mer hugade åkare ger sig istället ut i de röda och svarta pisterna lägre upp på berget. Flera nedfarter är dessutom uppdelade i olika färger och nivåer, vilket gör att hela familjen kan åka samma backe även om man är olika erfaren. Skidåkning som är tillsammans på riktigt.

Det finns även möjlighet att åka både pistat och offpist, där de senare går genom trolska skogar. En självklar favorit för barnen är Bärras offpist, där det säkerligen dyker upp en och annan spännande överraskning längs vägen. Givetvis finns också möjlighet att hyra utrustning och boka in sig för skidskola eller skidlektioner.

Alpin skidåkare i Orsa Grönklitt.
Åk i pisterna eller offpist. Flera nedfarter är dessutom uppdelade i olika färger/svårighetsgrader - vilket gör att hela familjen kan åka samma backe tillsammans, även om det är med olika svårighetsgrad.

Längdskidåkning

Redan i oktober samlas både elit och motionärer i Orsa Grönklitt i jakt på tidig snö. Tack vare sitt höga läge och sparad snö finns goda förutsättningar för den som vill börja samla mil tidigt. Längdskidåkningen i Orsa Grönklitt är känd som en av landets bästa, då det finns spår och slingor som passar både rutinerade skidåkare och den som vill prova på för första gången. När hela spårsystemet är igång finns här 13 mil välpreparerade spår som går genom varierad och naturskön terräng. Glid och staka över myrar, höjder och genom skogen. Passa också på att besöka Längdcentrum. Här är det möjligt att köpa spårkort, köpa utrustning, få vallatips, boka lektioner och mycket mer.

Läs mer: Skidspår i Orsa Grönklitt

Längdskidåkare i solnedgången på Orsa Grönklitt.
I Orsa Grönklitt väntar 13 mil välpreparerade skidspår i varierad terräng, för såväl nybörjare som mer rutinerade längdskidåkare.

Barnvänlig skidåkning i Orsa Grönklitt

Såväl skidåkare från närområdet som långväga gäster har fastnat för den barnvänliga skidorten i Orsa. Det många barnfamiljer uppskattar är närheten till allt, att barnen snabbt kan gå från barnområdet till resten av skidsystemet med nedfarter i alla väderstreck. Här finns också barnfavoriten Blåbärsskogen med talande och sjungande figurer med Blåbäret Bärra, anläggningens egen maskot, i spetsen. I Toppstugan bjuds på mumsiga luncher med milsvid utsikt över Orsasjön. På aktivitetssidan finns möjligheter till äventyr och upplevelser även utanför backarna: Orsa Rovdjurspark, skotersafari, hundspann, våffeltur med häst och släde, för att nämna några.

Barn som kramar Orsa Grönklitts maskot, blåbäret Bärra.
Blåbäret Bärra är ett givet inslag i barnaktiviteterna i Orsa Grönklitt.

Orsa Rovdjurspark

Alldeles bredvid slalombackarnas liftar i Orsa Grönklitt, ligger Orsa Rovdjurspark – Europas största rovdjurspark. Vintertid sover björnarna, men det finns många andra djur att lära sig mer om, som tiger, snöleopard, lodjur, varg, järv och berguv. Parken är ingen vanlig djurpark, då alla djur lever i stora hägn i naturliga skogsmiljöer. Under en guidad tur får man veta mer om alla arterna och deras levnadssätt i det vilda men även livet i parken. Varje dag finns roliga aktiviteter på programmet och i parken finns flera lek- och lärstationer som gör det möjligt att leka sig fram till ny kunskap om djuren.

Läs mer: Välkommen till Orsa Rovdjurspark

Snöleopard på Orsa Rovdjurspark.
På Orsa Rovdjurspark, som ligger alldeles bredvid de alpina backarna, går det att lära mer om vilda djur.

Boende Orsa Grönklitt och Orsa Camping

I Orsa Grönklitt finns de traditionella timmerstugorna, idyllen för skidsemestern, liksom moderna lägenheter med alla bekvämligheter. Alternativen är helt enkelt många och det är bara att välja om stugan med skogen utanför knuten eller smidigheten att bo alldeles bredvid backen som passar dig och dina preferenser bäst.

Alldeles vid Orsasjöns strand, närmare centrala Orsa, ligger Orsa camping. Här finns alla möjligheter att pusta ut efter en lång dag i backen. Det finns flera olika boenden: både camping, stugor och vandrarhem. När vädret tillåter finns skidspår som börjar precis utanför stugdörren och på nära håll finns både restaurang, bowlinghall och en hel del annat skoj att göra för både stora och små barn. För att inte tala om skridskoåkning på Orsasjön!

Vy över Centrumbyn i Orsa Grönklitt.
Boende för alla smaker i Orsa Grönklitt, som vinteridyllen Centrumbyn.