Dalarna är ett färgstarkt och unikt landskap, inte bara när det kommer till folkdräkter och faluröda stugor, utan också när det kommer till vårtecken. När isarna smält och det grönskar i södra Dalarna så kan snön fortfarande ligga tjock i de norra delarna av landskapet. Detta leder till att det uppstått en del spännande fenomen och traditioner, så vad får man inte missa i Dalarna under våren?
1. Parningslek på Sollerön
De hörs på långt håll. När du kommer gående på Sollerön mot Agnmyren under våren kan det vara svårt att förstå vad det är som låter. Ett kväkande surr, kanske är det ett motorljud? Nej, det är bara grodor. Tusentals av grodor. Hela vintern har de legat i dvala, till exempel på botten av Agnmyren som är platsen för skådespelet. När det blir varmare vaknar de till liv igen.
Det är hanarna som kväker under grodornas parningslek i april-maj för att locka till sig honorna, och anledningen att det finns så många grodor just här är avsaknaden av fisk i myren. Sollerön är platsen att åka till för dig som vill se och höra det fantastiska skådespel som uppstår när tusentals grodor samlas på ett ställe.
2. Glädjekutt under kosläppen
På flera håll i Dalarna är ett starkt vårtecken kosläppen. Det är sällan du ser kossor springa och skutta som kalvar, men just under kosläppen som äger rum i Dalarna är det ingen ovanlig syn. Många av kossorna varit inne i ladugården hela vintern, därför spritter i deras ben och de har bråttom ut i hagarna. Det är en garanterad humörhöjare och besökare lockas ut för att se de glada djuren hoppa och springa, nästan dansa sig ut på grönbete.
På grund av pandemin kan kosläppen komma att se lite annorlunda ut i år. Vissa gårdar kanske välkomnar ett mindre antal besökare, andra kanske låter publiken följa släppet digitalt. Stiernhööksgymnasiet i Rättvik var en av de gårdar som livesände sitt kosläpp 2020, och beroende på restriktionerna kan det vara en möjlighet i år med.
3. Lättklädd skidåkning i Koppången
På flera håll i Dalarna är våren kort. På bara några veckor går naturen från att ligga insvept i snö till knoppande träd och barmark. Du som har spenderat vårvintern här kanske har upplevt hur solen värmer och du måste dra av dig jackan, men snö och is ligger fortfarande kvar. Detta har gett upphov till en syn som kullor och masar är förhållandevis vana vid, men som får de som inte känner till Dalarnas klimat att höja på ögonbrynen. Nämligen skidåkare i kortärmade toppar och shorts!
Under några få veckor är det möjligt att utöva vinteraktiviteter utan att frysa. Myrlandskapet Koppången norr om Orsa ligger högt, mer än 600 meter över havet, och därför ligger snön kvar här långt in på våren. Varför inte testa att dra på dig pjäxorna och ge dig ut på en skidtur under våren? För vem vill inte njuta av skidåkning och samtidigt få lite färg och bränna? Kom ihåg solskyddsfaktorn, solen reflekteras i snön och kan bli väldigt stark.
4. Valborgstraditioner – på Dalavis
En av Sveriges starkaste vårtraditioner är Valborg. Högtiden kom till landet från Tyskland och har firats sedan medeltiden. I Dalarna har firandet långa och djupa rötter, till exempel skrev författaren Maximilian Axelsson i sin bok om Västerdalarna år 1855: ”Valborgsmessan är för ungdomen i Floda en synnerligen förlustelse. Ej nog med att man här på Valborgsmssoaftonen upptänder de vanliga eldarne; man har dessutom ock en mängd upptåg, hvilka troligen sällan, om någonsin, förekommer på andra orter.” Hade det inte varit roligt att få veta exakt vad det var för upptåg ungdomarna i Floda hittade på?
Ursprunget till högtiden finns i den katolska tron, men traditionerna kan ha kombinerats med häxsabbaten och den svenska förkristna bloten och det är därför valborg firas med majbrasor. På många håll runt Siljan organiseras vanligtvis offentliga firanden med majbrasor, men det gäller att hålla sig uppdaterad, både på grund av brandrisk och pandemin. Många firanden livesänds också så att man kan följa dem digitalt.