Man och kvinna i entrén till hotell Åkerblads i Tällberg.

Upplev Dalarnas 3 äldsta hotell

En gård från 1400-talet, Anders och Emma Zorns favoritställe och hotellet som tog världen till dalabyn. Här guidar vi till tre av Dalarnas äldsta hotell – där ett till och med kvalar in bland Sveriges äldsta hotell. Dags för en härligt mysig weekend i Dalarna?


1. Åkerblads

Att kalla Åkerblads Gästgiveri i Tällberg ett hotell med stark historia är något av en underdrift. Hotellet ligger på en gård med anor från 1400-talet och den familjeägda verksamheten drivs idag av nittonde till tjugoandra generationen Åkerblad. Det gör Åkerblads till ett av Sveriges äldsta hotell. Alla rum är individuellt inredda, med utpräglad romantisk dalastil som adderar extra till upplevelsen. Vissa rum har även en balkong och ett bubbelbadkar, öppen spis eller en kakelugn. Det finns med andra ord alla möjligheter att njuta, mysa och riktigt koppla av.

Även hotellets spaanläggning gör sitt till för den avslappnade känslan, liksom en promenad genom den pittoreska byn Tällberg med sina röda trähus och slående utsikt över närliggande Siljan. Åkerblads har även ett bokstavligt talat gott anseende när det kommer till sin restaurang. Köket är ständigt på jakt efter förstklassiga råvaror till den säsongsinspirerande menyn. Passa på att testa deras härligt lyxiga avsmakningsmeny, där sju rätter skapar en gastronomisk resa utöver det vanliga.

Läs mer: Åkerblads Gästgiveri, Hotell & Spa

Träskylt från Åkerblads Gästgiveri samt mat som serveras i hotellets restaurang.

Matsalen på Åkerblads Gästgiveri.
Åkerblads Gästgiveri är inte bara ett av Dalarnas, utan även ett av Sveriges äldsta hotell, med anor från 1400-talet.

2. Mora Hotell & Spa

Med oslagbar utsikt över Siljan ligger anrika Mora Hotell, som välkomnat besökare till Mora ända sedan 1830. Då gick det under namnet Mora Gästgiveri och bestod av fem stora rum, matsal, salong samt två hotellrum med bäddar. Även om mycket har hänt sedan dess – hotellet har vuxit, byggt om och ut – finns den genuina atmosfären kvar. Ursprungsbyggnaden finns dessutom kvar i det nuvarande komplexet. Att konstnären Anders Zorn och hans hustru Emma, samt vänner som Carl Larsson, Selma Lagerlöf, Prins Eugene och August Strindberg var ofta sedda gäster på Mora Hotell – gör förstås även sitt till för känslan.

Idag går det att checka in i alltifrån gemytliga dubbelrum till stora lyxiga sviter. Restaurangen är välkänd för sina förstklassiga smakupplevelser och stor vikt läggs vid att använda råvaror från lokala producenter. Inget besök på Mora Hotell är komplett utan ett besök i deras spa och relax, där det går att njuta av såväl pool, bastu och jacuzzi – eller kanske en uppiggande behandling?

Läs mer: Mora Hotell & Spa

Maträtt serveras i restaurangen på Mora Hotell.

Matsalen samt spaavdelningen på Mora Hotell.
På Mora Hotell väntar en välrenommerad restaurangen, slående utsikt över närliggande Siljan och en avkopplande spaavdelning.

3. Orsa Järnvägshotell

När järnvägen kom till Orsa för ungefär 125 år sedan byggdes Orsa Järnvägshotell, som sedan dess välkomnat gäster från när och fjärran till den lilla byn i de djupa dalaskogarna. Mycket har hänt både i världen och på hotellet sedan slutet av 1800-talet, men verksamheten har bestått och nu har hotellet nyligen renoverats – med stor inspiration från sin historia. Rummen andas avslappnad elegans och även om det är lockande att enbart stanna på hotellrummet finns det mycket att se och göra i omgivningarna. Framför allt naturen, med stora möjligheter till vandring, cykling och skidåkning, gör Orsa till ett uppskattat resmål.

I hotellets kök dominerar närproducerat och lokalt i så stor utsträckning som möjligt. Kockarna jobbar med råvaror efter säsong och hållbarhet som ledord, vilket innebär att de alltid försöker ta vara på hela råvaran. Restaurangens egna sommelier säkerställer att maten ackompanjeras av bästa tänkbara dryck, om så i form av ett dryckespaket, vinprovning eller bara ett litet tips under middagen.

Läs mer: Orsa Järnvägshotell

Rum på Orsa Järnvägshotell.

Matsalen på Orsa Järnvägshotell.
På Orsa Järnvägshotell har den historiska elegansen fångats upp i inredningen efter den nyligen genomförda renoveringen.

Hitta fler mysiga, naturnära och avkopplande boenden i Dalarna: Boende i Dalarna