Storstupet i Orsa.

Tre friluftsfavoriter i Orsa

Upptäck den vilda, vackra och maffiga naturen i och kring Orsa. Det finns många olika naturreservat och naturområden av varierande karaktär, så varför inte göra det till en utmaning att upptäcka så många nya platser som möjligt i sommar? Här har vi tre uppskattade och populära klassiker.


1. Helvetesfallet och Storstupet

Två sevärda men ej så lättillgängliga kanjoner – håll dig till de markerade lederna och se upp med var du sätter fötterna. Vid Helvetesfallet syns rester av gamla flottningsanordningar. Här trivs ett stort antal ovanliga växter, som tuvbräcka och skogsklocka. Vid Storstupet passerar Inlandsbanan 34 meter över Ämån, på en smal järnvägsbro från 1902. De skimrande bergsväggarna består av röd sandsten, rödbrun porfyr och gråsvart diabas.

Helvetesfallet i Orsa.
Vid Helvetesfallet går det att se både rester efter gamla flottningsanordningar och ovanliga växter.

2. Koppångens naturreservat

Koppången är en ombesjungen pärla, främst känd för sin storslagna natur och värdefulla myrområden. Packa matsäcken och ta en tur längs någon av de fina vandringslederna. Här finns både raststugor och slogbodar att vila vid.

3. Fryksås fäbod

Ett besök i Fryksås välbevarade fäbodmiljö, med anor från 1500-talet, sänker pulsen. Härifrån är utsikten över Orsasjön och Siljansbygden storslagen. Njut av god mat, fika och fäbod-spa. Cykelleder och vandringsleder passerar Fryksås, bland annat den 34 mil långa Siljansleden.

Fryksås fäbodar.
Storslagna vyer över Orsasjön och Siljan i kombination med den mysiga fäbodmiljön gör Fryksås unikt.

Läs mer: Välkommen till Orsa.