Tove Alexandersson springer över ett fjäll.

Tove jagar SM-guld i Orsaskogarna

Tove Alexandersson från Borlänge är en i allra högsta grad imponerande idrottskvinna. Hon är världsmästare i orientering, skidorientering, skidalpinism och skyrunning. Hon har mottagit Jerringpriset och Svenska Dagbladets Bragdguld och hela två gånger utsetts till Årets kvinnliga idrottare på Idrottsgalan. Nu laddar Tove inför det svenska mästerskapet i orientering medeldistans och stafett som genomförs i Orsa Grönklitt 16–18 september.


Hej Tove! Hur går dina tankar inför SM?

– Jag ser verkligen fram emot det och tror att det kommer att bli mycket fina tävlingar. Terrängen i Orsa Grönklitt är väldigt fin! Och det är kul att SM arrangeras i Dalarna igen, för det var länge sedan sist. I Sverige finns just nu otroligt bra orienterare, så jag vet att jag kommer att möta väldigt bra motstånd. Vi är många som kommer att vara med och slåss om guldet. 

Har du varit i Orsa Grönklitt tidigare?

– Ja, jag har åkt en hel del skidorientering där och det har jag bara fina minnen av. Jag minns också att när världscupen i skidorientering arrangerades i Grönklitt så var det superbra ordnat. Därför är jag säker på att SM-tävlingarna blir bra, IFK Mora OK är duktiga arrangörer. Och det ska bli jättekul att träffa publiken hemma i Dalarna igen!

Hur blev orientering din idrottsgren?

– Jag har vuxit upp med orientering eftersom mina föräldrar alltid orienterat och jag fick hänga med dem på tävlingar. Det första ”miniknatet” med snitslad bana gick jag när jag endast var ett år gammal. Jag är uppvuxen i Borlänge och tävlar än i dag för Stora Tuna OK. I Dalarna finns många bra klubbar som satsar både på elitlöpare och ungdomar vilket är jätteviktigt, det är ju där grunden läggs.

Collage: Tove Alexandersson springer i skogen, Tove står i blå väst med vinden i håret.
Som världsmästare i fyra sporter är Tove Alexandersson ett av de största namnen inför SM i orientering i Orsa Grönklitt.

I vilka skogar tränar du helst?

– Gärna hemmavid, i Gyllbergen i Borlänge, men jag tycker också att naturen i Siljansbygden är fantastiskt fin. När jag tävlar har jag alltid fullt fokus på loppet, men under mina träningspass gillar jag att springa på fina ställen. Då hinner jag faktiskt med att njuta lite av omgivningarna också.

Vad är det med orienteringen som lockar dig?

– Främst att orienteringen ger mig nya utmaningar hela tiden. Jag får uppleva mycket och komma till olika platser över hela världen. Förutom att orientering är fysiskt krävande behöver man hålla sig fokuserad och använda huvudet, det gillar jag. Jag älskar ju att vara ute i naturen och skulle ha svårt att sitta och jobba framför en dator. 

Vad kännetecknar dig som idrottare?

– Jag är väldigt bra på att jobba mot mål och att hela tiden hitta saker som jag kan bli bättre på. Jag klarar av att balansera på gränsen till att träna hårt, det gör att jag får ut mycket av träningen. Som orienterare behöver man ha bra kartförståelse, vara fysiskt stark och vara fokuserad, så att man släpper tankarna på allt annat. 

Av alla fina vinster och utmärkelser, vilken är den bästa hittills?

– Det är ingen pokal eller medalj utan möjligheten att lyckas pricka formen och göra ett riktigt bra lopp när det gäller som mest. Visst vill jag alltid vara bäst, men jag tycker om att tävla mot idrottare som är bättre än jag. För mig är det viktigt att hela tiden utvecklas och pusha mina egna gränser.

Tove Alexandersson åker skidor på ett fjäll.
Tove satsar vintertid på skidalpinism, en sport som innebär att man med lätta utförsåkningsskidor tar sig uppför olika backar med stighudar under skidorna för att sedan åka utför.

Vintertid har du tidigare satsat på skidorientering, nu riktar du in dig på skidalpinism?

– Ja, det är en idrottsgren som är väldigt stor nere i Alperna. Skidalpinism innebär att man med lätta utförsåkningsskidor tar sig uppför olika backar med stighudar under skidorna för att sedan åka utför. Hemma i Dalarna brukar jag träna på Bjursås Berg & Sjö utanför Falun. Nu har skidalpinism blivit en OS-gren, så vi får se om jag kommer att göra en satsning mot OS i Milano 2026. Men först fokuserar jag på att prestera så bra som möjligt i Orsa Grönklitt i september!

Text: Åsa Pellas