Padelracket.

Spela padel i Idre – Stor satsning på padelhall med fem padelbanor

Padel är sporten på allas läppar och nya padelhallar dyker ständigt upp runt om i Sverige. Nu får även Idre sina egna padelbanor, när Bengt-Arne Halvarsson öppnar upp för racketspel på Idre Padelcenter för alla som vill ta en paus från skidåkningen – eller för den delen göra padel till besökets huvudsak: ”Folk har sagt att de kommer spela mer padel än åka skidor.”


Idre Padelcenter och den nya padelhallen i Idre invigs 28 november. Då invigs tre padelbanor för dubbelspel och två för singel i den gamla brädgården i Idre by. De senaste åren har ytan bland annat huserat såväl husvagnar som skotrar, men nu ska här alltså spelas padel.

– Jag har funderat mycket på vad jag ska med hallen. Sen när padel började bli på tapeten insåg jag att det ju stämmer perfekt med den här hallen. Det var dessutom många som åkte härifrån Idre ända ner till Leksand för att spela. Det är ju en bit, 20 mil enkel resa. Efter det har jag kört på för fullt, säger Bengt-Arne Halvarsson, som har sin elfirma vägg i vägg.

Vem som helst kan spela padel

Även om han primärt jobbar med el, är han långt ifrån främmande för bollar och racket.

– Jag har spelat mycket tennis när jag var yngre och förstås testat padel här, så alldeles borta är jag inte. Det ska bli jättekul att komma igång.

Jämfört med tennis, ser han många fördelar med just padel. Fördelar som han tror kan ligga till grund för det enorma uppsving sporten har fått.

– Padel att det är betydligt enklare än att spela tennis och du behöver inte springa lite mycket. Jag tror också att grejen med padel är att vem som helst kan spela. Det är vad många tycker är roligt, då blir det ett bra sätt att umgås på. Lite motion och aktivitet, samtidigt som det är skoj, resonerar Bengt-Arne.

Hyra padelracket och bollar

Racket och bollar finns att hyra på plats. Likaså kommer det vara möjligt att få sig en kopp kaffe och kanske en fikabit ur varuautomaten.

– Jag hoppas att det blir uppskattat av både lokalbor och gäster. De som är här för att åka skidor kan ha en padelmatch som ett break på någon timme, göra något annat som variation. Sen kan det ju vara jättekallt och stormigt på fjället någon dag, då är padel en extra skön inneaktivitet som alternativ.

Sen var det killarna som egentligen var i Idre för att åka utför, när de hörde att det var padelplaner på gång.

– De blev eld och lågor och sa ”Vi är helt galna i padel, nu kommer vi göra det mer än att åka skidor”. Så jag tror absolut att det är en bra grej.

Idre Padelcenter invigs 28 november 2020. Läs mer på idrepadelcenter.se

Spela padel i Idre

  • Idre Padelcenter har totalt fem padelbanor; tre för dubbel och två för singel. Banorna bokas online. Racket och bollar finns att hyra.

  • Padel kan beskrivas som en blandning mellan tennis och squash och började spelas på 1920-talet i Sydamerika.

  • Spelas som singel (två personer) eller dubbel (fyra personer).

  • Banan är utformad som en miniatyr av en tennisplan, men är kringbyggd av fyra meter höga väggar som kan användas i spelet genom att låta bollen studsa mot dem.

  • Underlaget är en slags konstgräsmatta. Vanliga inneskor funkar att spela i.

  • Ett padelrack är mindre än ett tennisrack och är tillverkat i ett kompositmaterial, alltså inga strängar, vilket gör att bollträffen inte blir lika stark och spelet långsammare.