Ebba von Sydow sitter vid en röd vägg och ler med hakan lutad i handen.

Sommar i Dalarna med Ebba Kleberg von Sydow

Väveriägare, kunglig hovleverantör och totalt dalafrälst. Ebba Kleberg von Sydow har gått all in för landskapet där många delar hennes starka driv, passionen för det lokala och hållbar kvalitet på riktigt. Dessutom finns det ju så mycket att se och göra.


Hon konstaterar att hon är nyfrälst. Även om resorna till Dalarna blivit alltmer frekventa sedan Ebba Kleberg von Sydow och maken Johan Kleberg tog över Insjöns Väveri i slutet av 2021, blir hon lika nyförälskad varje gång.

– Folk omkring mig börjar tröttna på att jag tjatar om Dalarna, men att upptäcka Dalarna i sommarskrud är helt magiskt, säger hon. 

Förutom att jobba med det egna väveriet, blev det den här gången också ett stopp i Sundborn. 

– Att kliva in på Carl Larsson-gården är som en tidsresa, så otroligt vackert gjort. Jag älskar att se konstnärshus och kreativa hem. När jag är ute och reser letar jag alltid upp dem och har varit i många runtom i världen. Men det här är något alldeles extra.

Collage: Ebba von Sydow i ett rum på Carl Larsson-gården och framför Hildasholm.
Carl Larsson-gården och Hildasholm är två av Ebbas favoriter i Dalarna.

Det där extra tror hon bland annat kommer av en opretentiös lekfullhet, som många av oss också längtar och suktar efter idag. 

– Man blir alldeles uppfylld av den vackra trivsamma känslan och jag själv ville bara hem och måla om i blått, rött och grönt. Ge barnen varsin pensel och låta dem gå loss på väggarna. Hos paret Larsson finns också en lekfull inställning till inredning som jag tycker att vi alla behöver en rejäl dos av idag. Det är varken ängsligt eller pretentiöst, bara färgsprakande och vackert. Så långt från de beigea identitetslösa hem vi ser i många inredningstidningar idag. Det är så befriande.

Drömmen om Kunglig Hovleverantör

Men hur kom det sig egentligen att de blev med väveri – i Dalarna?

– Vi hade länge velat investera i ett företag som är kvalitet på riktigt. Med lokal produktion och gärna inom hem, inredning och textilier. Med tanke på att jag jobbat så mycket med kungafamiljen skojade jag om att det vore kul att någon dag få vara Kunglig Hovleverantör också.

Döm om hennes förvåning när maken en dag kom och sa att han hittat just en sådan. I Insjön.

Collage: Ebba von Sydow i blå klänning framför Insjöns Väveri, en blåmönstrad kopp med fat på vit duk.
När Insjöns Väveri sökte nya ägare föll Ebba och maken Johan pladask och slog till. "Det har varit en otroligt rolig resa."

– Vi blev helt förälskade i mönsterskatten och tillverkningen, som är densamma som vid starten 1947. Dessutom var det ett fint familjeföretag som sökte nya engagerade ägare som ville förvalta, förnya och ta väveriet in i framtiden och samtiden. Då föll allting på plats ganska snabbt. 

Även om de än så länge är ganska nyblivna väveriägare, har de fått mycket gjort.  

– Det har varit en otroligt rolig resa. Vi har startat e-handel, ser över de mönster som finns och funderar över hur vi kan förnya och samarbeta med formgivare. Helt enkelt hur vi kan ta tillvara de underbara tyger som finns och göra mer av dem. 

Öppnar trädgårdscafé

De har även hunnit göra om i väveriets butik, något som gett Ebba tillfälle att verkligen leva ut sitt intresse för inredning, färg och form.

– Vi är flitiga kunder på Dalarnas auktionsbyrå och hittat gamla butikshyllor och möbler för att komplettera. Även om jag älskar vår Insjön-granne Clas Ohlson har vi varit mer på auktioner och loppisar för butikens räkning. Det har blivit en stor förändring.

Och nu har de även ett trädgårdscafé.

– Jag älskar själv att åka på roadtrip, stanna till på mysiga ställen, dricka gott kaffe och fika. Så när vi ändå har väveriets trädgård och dessutom en härlig loppis i BK:s Gammalt & Nytt mitt emot, då är det ju en dröm att ha ett trädgårdscafé. Det blir både matigare grejer, supergott kaffe och Rättviksglass. 

Ebba von Sydow står lutad mot en gärdesgård i röd klänning i solnedgången.
"Folk omkring mig börjar tröttna på att jag tjatar om Dalarna, men att upptäcka Dalarna i sommarskrud är magiskt," säger Ebba.

Tips till sommarens roadtrip

När Ebba pratar om både väveriet, om Dalarna och om det lokala är det som att det hon säger får extra eftertryck. Det märks att hon är hundra procent engagerad i det hon gör.

– Hjärtat i allt vi gör är att vi tror på lokal produktion, ser att det är kvalitet på riktigt. Kvalitet och hållbarhet är så slitna begrepp idag. Speciellt för mig som delvis jobbar i modebranschen. Men när man guidar runt en grupp på väveriet och visar behöver man inte förklara så mycket mer.

Hon tipsar om att boka in en sådan guidad tur, gärna under en härlig dalaroadtrip. 

– Lägg upp en bra rutt för turen, men se till att ha luft i schemat så du kan stanna till spontant på en loppis eller gårdsbutik eller något annat du inte listat på förhand. Det ska man också njuta av. Ta med picknick i bilen och stanna till vid en härlig strand någonstans. Och ta på bra gympaskor så man kan promenera mycket. Och mutor till barnen, så att de orkar gå länge på Hildasholm

Collage: Ebba von Sydow i röd klänning vid en röd stuga, samt i blå klänning på trappen till Hildasholm.
Ebba tipsar om bra gympaskor och mutor till barnen så att alla orkar gå länge på Hildasholm.

Ebba tipsar: 5 dalafavoriter

 1. Tällberg
  ”Det är som att kliva in i en film. Man tror inte det är sant att det kan vara så vackert var man än vänder sig. Att ta en morgonpromenad i byn är helt makalöst härligt.” 
 2. Hildasholm, Leksand
  ”En idyll! Det är så fint att man som besökare får möjlighet att kika in i linneskåpen, lyfta på porslinet och respektfullt får vandra runt i Hildas värld. Dessutom en jättefin trädgård och underbart café.”
 3. Carl Larsson-gården, Sundborn
  ”Här kliver man inte in i ett hus, utan in i en målning. Det är som att man väntar på att någon av de sju barnen Larsson ska springa fram bakom en dörr eller gömma sig under sängarna.”
 4. Stora Hyttnäs, Sundborn
  ”När man ändå är i Sundborn får man inte missa den här pärlan. Vi ska dit senare i sommar och då tar vi med barnen.”
 5. Skedvi Bröd, Stora Skedvi
  ”Det verkar vara en sådan pärla och så många som rekommenderar det. Dit ska vi åka nästa gång när vi ska till Dalarna igen.” 

Ebba Kleberg von Sydow

Gör: Entreprenör, journalist, programledare, författare. 
Aktuell: Ägare av Insjöns Väveri.
Instagram: @ebbavonsydow