En skog i dunkel solnedgång.

Skräckförfattaren Sofia Albertssons favoriter i Avesta

Sofia Albertsson är författare, konstnär och dalkulla ut i fingerspetsarna. Även om hon numera bor och verkar i Stockholm finns Dalarna – och speciellt hemorten Avesta – ständigt närvarande. Naturen och omgivningarna är en stor källa för inspiration i skapandet och när hon vänder hemåt har hon sina speciella guldkorn. Här delar Sofia med sig av sina bästa tips på utflyktsmål för den som vill åka på hemester i Dalarna och Avesta.


Tipsa om tre utflyktsmål i Avesta!

1. Karlfeldtsgården i Karlbo

Karlfeldtsgården i Karlbo.

– Jag är uppvuxen ett stenkast från Karlfeldtsgården. När jag var barn gick jag ofta dit på sommarlovsdagarna och köpte glass. Vi i min familj går alltid dit och tittar på vintermarknaden, men även de marknader som är på sommaren och hösten. Där finns mycket fint hantverk och olika lokalt producerade råvaror. Dessutom är det en vacker gammal gård som också är ett museum – med gratis inträde – och man kan fika i Trädgårdscaféet i den lummiga trädgården.

2. Verket och Avesta Art

Verket i Avesta.

Verket och Avesta Art ligger i min favoritbyggnad i Avesta, den gamla Hyttan i Koppardalen. Den är som ett rustikt konstverk i sig med sin vackra grönblå slaggsten och märkliga former. Hyttan fungerar både som museum och inhyser konstutställningar.

3. Älvpromenaden

Älvpromenaden går hela vägen från Gamla Byn i centrala Avesta till byn Krylbo och tillbaka. Det är en jättefin naturled vid kanten av Dalälven, som man tar sig fram genom via broar och små rastplatser. Perfekt att ta med sig något att äta och dricka och ta en promenad där på sommarkvällen. Det är också något jag försöker hinna med varje sommar.

Hur spenderar du helst en ledig dag i Dalarna?

– Jag brukar åka till Hyttan i Koppardalen för att knäppa lite foton. Byggnaden är som sagt min favoritbyggnad i Avesta så det brukar jag alltid försöka hinna med. Sist jag var hem bjöd min vän in mig på en midnattspicknick tillsammans med sin syster och vi gick genom skogen i Bengtsbo, det var

helt tyst och mörkt men snön lyste upp granarna och marken så fint. Annars vill jag mest passa på att umgås med mina föräldrar och se till att min dotter på 1,5 år får insupa Dalanaturen, det är viktigt att hon får uppleva annat än storstaden.

Vad betyder Dalarna för dig?

– Dalarna betyder väldigt mycket för mig, både som privatperson men också som konstnär och författare. Avesta är min hemstad, men också skogarna runt Gesunda utanför Mora, där vi har vår släktgård och där jag tillbringat varje sommar sen jag var nyfödd. Det är den vackraste platsen jag vet och vi försöker åka dit så ofta vi kan för att koppla av, plocka svamp, besöka övergivna fäbodar i skogen och hämta inspiration.

Du väver också in Dalarna i ditt skapande?

– Nästan allt jag skriver har en koppling till Dalarna. Snart släpps min novellsamling "Benkvarnen", där flera av novellerna utspelar sig både i Avesta och i Gesunda. Titelnovellen utspelar sig till exempel i den gamla skvaltkvarnen i Mångbro i Gesunda. Min förra roman "Stockholmspesten" utspelade sig också till viss del i Avesta. Jag kan dessutom avslöja att min nästa skräckroman kommer att utspela sig på myrarna norr om Mora. När det gäller min konst så hämtar jag inspiration från naturen i Dalarna, jag tycker om de mörka och mystiska skogarna som ännu står otämjda där.

Om Sofia Albertsson

Porträtt på Sofia Albertsson.

Sofia är född i Avesta och är i dag bosatt i Stockholm tillsammans med dotter, man och tre katter. Hon är konstnär och författare. Bland intressena finns bland annat att äta indisk mat, måla, skriva, besöka övergivna byggnader, se på skräckfilm, samla på konstiga antikviteter, läsa dystopier och plocka svamp.

Läs mer om Sofia och hennes arbete på sofia-albertsson.se.