Vy över vinterskog.

Säfsen - En hemlig skidpärla för hela familjen

Ett par mil utanför Ludvika, bara några timmars bilfärd från Stockholm eller Göteborg, ligger Säfsen. Vintertid är det en uppskattad, om än lite dold, pärla för familjer på jakt efter enkel och barnvänlig skidåkning. För att inte tala om stugmys, roliga aktiviteter och naturen alldeles runt knuten. Här berättar Säfsens VD Anna Petersson mer om vad som händer hos dem i vinter, hur de skapar en strulfri semester och charmen med Säfsens lite hemliga framtoning.


Vad händer hos er på Säfsen i vinter?

– Så mycket spännande! Vi investerar stort i en ny snöanläggning vilket gör att vi garanterar snö från 19 dec till 11 april, med ambition att även säkerställa längdspår med viss del konstsnö. Vi har 19 nedfarter och 110 km längdspår som vi förbereder just nu. Vi har skapat många nya aktivitetshelger där träning i någon form är med, liksom en ny organisation för att bättre möta kundernas efterfrågan på aktiviteter på plats.

Ni har något som kallas ”Säfsenmanifestet”, vad är det?

– Andemeningen med Säfsenmanifestet är att ta bort allt stök som kan uppstå under en semester, så att man verkligen kunna slappna av och njuta tillsammans. Det är 29 punkter där vi tänkt till och egentligen utgått från den feedback vi fått och vad vi själva upplevt på andra anläggningar. Det skapades av Per Wester, köpte Säfsen för 8 år sedan och ville skapa just en strulfri semester för alla som besöker oss.

Hur anpassar ni er efter Covid-19 i vinter?

– Vi har ställt om på många plan för att kunna erbjuda en säker vistelse. Vi har stora områden, så det behöver inte bli någon trängsel, vi har boende i stugor, har fler matställen utomhus och satsar på take away i våra restauranger. Självklart följer vi Folkhälsomyndighetens senaste riktlinjer och ser kontinuerligt över våra egna rutiner. I skidområdet uppmanar vi åkare att dela lift med familjemedlemmar och har inga singelköer. På barnaktiviteterna har vi till exempel max antal deltagare, inga kramar eller high-fives utan handskar.

Träskyltar i snön med vägvisningar.
"Jag upptäcker fortfarande nya upplevelser jag inte sett tidigare", säger Anna Petersson.

Du tillträdde som ny VD tidigare i år, hur har första tiden varit?

– Ja, vilken resa! Det har varit fantastiskt lärorikt och utmanande. Jag kom in mitt i Corona då vi pratade om korttidspermittering och att eventuellt stänga anläggningen, till att telefonerna gick varma och vi hade en full anläggning från midsommar. Vi som tidigare haft mestadels holländska besökare sommartid, fick i år träffa en helt ny målgrupp i form av hemmasemestrande svenskar. Gästerna ville verkligen aktivera sig och vi fick möjlighet att visa mycket av det som Säfsen kan erbjuda.

Och vad är det, enligt dig?

– Charmen med Säfsen är att det på något sätt varit lite hemligt. Jag blev själv förvånad när jag kom på besök, över alla möjligheter som finns – som ingen har berättat för mig. Jag upptäcker fortfarande nya upplevelser, en ny trail, en ny led eller rastplats som jag inte hört om eller sett tidigare. Det finns så mycket för så många. Det tillsammans med en fantastisk personal som verkligen lägger sin själ i att göra upplevelsen för gästen fantastisk på ett jordnära och enkelt sätt. Du känner dig inte malplacerad i Säfsen oavsett var du kommer ifrån. Det är hjärtligt och välkomnande, vilket jag tycker är fantastiskt och något som man inte kan köpa. Det är något som har skapats under många år.