Folk mot husvägg efter vandringsled.

Pilgrimsvandra i Dalarna och Hedemora

”Det är enkelt. Bara att snöra på sig kängorna och ta ett steg i taget.” Så beskriver Ninni Emanuelsson, diakoniassistent i Svenska kyrkan i Hedemora, Husby och Garpenbergs församling själva essensen med att pilgrimsvandra. Just enkelhet är också ett av pilgrimsvandringens sju nyckelord. De andra är frihet, tystnad, bekymmerslöshet, långsamhet, andlighet och delande – ord som Ninni återkommer till när hon berättar om pilgrimsvandringarna i Dalarna.


Årlig pilgrimsvandring i södra Dalarna

Församlingen i Hedemora, Husby och Garpenberg har arrangerat pilgrimsvandringar sedan 2012. Pilgrimsleden är 13,5 mil lång och uppdelad i sex etapper. Leden går i en cirkel och löper förbi Hedemoras alla sju kyrkor och även en klosterruin.

Varje år anordnar församlingen en vandringsvecka i början av augusti som alla är välkomna att delta i. Då pilgrimsvandrar de hela sträckan och övernattar i kyrkor och församlingshem längs vägen. Vandrare som gör dagsturer får också gå med och kan då ta en organiserad transport till och från startplatsen. Alla vandrare kan också skicka med sin tunga packning med bussen som skjutsar den till nattens sovplats.

– För mig är det friheten som är störst med pilgrimsvandringen. Vandringen är en gemenskap och ett delade, men det ger också vila inombords. Det är beroendeframkallande helt enkelt, beskriver Ninni ur sitt eget pilgrimsperspektiv.

Tema och andakt på vandringarna

Ordet pilgrim kommer från latinets peregrinus som betyder främling. När du pilgrimsvandrar lämnar du det välbekanta bakom dig och möter nya utmaningar och erfarenheter. Målen med att pilgrimsvandra kan vara olika: att uppleva vackra platser längs vägen eller att ge dig tid att lära känna nya sidor av sig själv. Vandringens mål kan således vara både fysiska som känslomässiga.

En pilgrimsvandring startar och slutar ofta med andakt och längs vägen finns det möjlighet till samtal och meditation. Svenska kyrkan har alltid med sig ett tema på pilgrimsvandringarna. Det kan vara ett par ord eller en fundering som man delar med sig av på kvällarna.

– Vi har till exempel acceptans som tema på 2019 års långvandring med frågor kring detta. Vill man hellre vara för sig själv eller reflektera i tystnad går det lika bra, säger Ninni.

Vy över Kloster Herrgård.

Länkade leder och vandringstrender

I tider av skogsbad, mindfulness och hälsotänk har vandring blivit en trend som växer sig allt starkare. Ninni tror att den fysiska aktiviteten och naturupplevelsen i kombination med tid för reflektion har gjort att även intresset för pilgrimsvandringar har ökat. Svenska kyrkan får fler och fler förfrågningar om att vandra som pilgrim. Församlingen i Hedemora, Husby och Garpenberg har mött det behovet bland annat genom att koppla sin pilgrimsled till den historiska Romboleden, som går från Köping till Trondheim.

– Tanken är att vår pilgrimsled blir en del i ett större sammanhang och allt fler vill börja vandra. Vi vill ju att alla ska upptäcka hur härligt det är, avslutar Ninni Emanuelsson.  

Fakta om pilgrimsleden i Hedemora

  • Pilgrimsleden är 13,5 mil lång och uppdelad på sex etapper.
  • Vandringsveckan äger rum i början av augusti varje år, men vill man vandra vid andra tillfällen går det bra.
  • Leden är märkt med blå markering på stolpar och församlingens egen logotype.
  • På vissa ställen finns möjligheter till övernattning inomhus om man inte vill sova i tält.
  • Tänk på att vandra i rejäla, sköna kängor och ha vatten, mat och frukt på etapperna.
  • Leden går längs skogsstigar, järnvägsbankar och landsvägar och är därmed inte tillgänglighetsanpassad.