Utsikt över sjö från Mora Parken.

Få upp pulsen på Mora Parken

Mora Parken är ett dalaparadis för den aktiva turisten. Ett stenkast från gågatan i Mora breder Mora Parkens område ut sig, alldeles intill Vasaloppets slutetapp och längs med Österdalälven. När du väl bestämt dig för någon typ av boende – stuga, bekvämt hotellrum, enkelt härbre eller i egen husbil på den året runt-öppna campingen – kommer nästa beslut: Vilken aktivitet ska väljas bland det enorma utbudet?


Familjen Røn från Oslo rullar in mot Mora Parkens hotell i full cykelutrustning. Iklädda glasögon och färgglada cykelkläder ser de pigga och obesvärade ut i det gassande solskenet och högsommarvärmen. Den här förmiddagen har de betat av den svåraste, svarta slingan om 18 tuffa kilometrar med omväxlande terräng och tunga sandbackar, på sina MTB-cyklar.

Cykelfamilj på Mora Parken.

– Det var ingen match för våra söner, Jesper och Jørgen, de tävlar för en klubb hemma i Norge, berättar pappa Ketil, som trots morgonens utmaning nu är sugen på att prova någon av de övriga cykellederna om 79 kilometer som finns tillgängliga här, utöver Cykelvasans sträckning om 90 km.

Omgivet av stad, vatten och vackra skogar är Mora Parken verkligen ett paradis för den som vill ha en aktiv semester. Om inte cykling lockar så är det bara att välja och vraka bland andra aktiviteter och sporter som kan utövas på och i nära anslutning till Mora Parken. Här finns allt från bad på sandstrand, paddling och äventyrsgolf till långturer med mountainbike och olika typer av träningsläger. 

– Det unika här är det stora utbudet av olika sporter och aktiviteter. Nivån väljer du själv – tuffa pass i löp, cykel- eller längdspår eller lugna promenader och kajakfärder i vår underbara natur, säger Inger Rommedahl, som arbetar med marknad och administration på Mora Parken.

Om sommaren är Mora Parken en perfekt familjeanläggning med aktiviteter för alla åldrar men Mora Parken passar också par som vill vara ute i naturen och röra på sig och grupper som vill träna några dagar tillsammans, kanske med egen tränare, inför Vasaloppet eller annan tävling. Elitskidåkaren Staffan Larsson har själv vunnit Vasaloppet en gång och håller i träningsläger som anordnas på Mora Parken.  

– Här har vi högkvalitativa skidspår och vi kan åka direkt från anläggningen ut i Vasaloppsspåret, det, och bekväma paket med mat, logi, skidaktiviteter med teknikträning och spårkort är något som många värdesätter, säger Staffan Larsson som tränar såväl privatpersoner som grupper och företag genom Aktiv Sport.  

Från Mora Parken når skidåkare 12 mil spårsystem, varav 26 kilometer i elljus och tack vare lagrad snö finns det ett 8 kilometer långt tur och retur-spår redan från den 8 november. 

Ledskyltar vid Mora Parken.

Förutom att här finns massor av olika aktiviteter att välja mellan varje säsong, kan besökare välja mellan många olika typer av boenden. På Mora Parkens område finns stugor med eget kök, hotellrum med ”all inclusive”, enkla härbren och camping för husbilar och husvagnar. 

Här finns också restaurangen VH:s som serverar en generös buffélunch med stort salladsbord måndag till fredag året om. Sommarens à la carte-meny innehåller minst två rätter med lokal anknytning, som lax från Siljan och gårdsgris från Dalarna. Vid hotellet finns också Ljustret Bistro och Bar, öppen under lågsäsong och på campingområdet finns Tingsnässtugan med pizza, smårätter och fullständiga rättigheter. Här varvas underhållning med familjekvällar och trubadurer om sommarkvällarna och platsen är campingens livliga hjärta. De som bara vill koppla av och inte vill sysselsätta sig med en massa sportsliga aktiviteter ska också trivas på Mora Parken. 

– Det finns absolut inga krav. Det är också helt ok att lufsa runt vid campingen, grilla, bada och ta det lugnt, säger Inger Rommedahl. 

Och för den som inte vill promenera de femhundra metrarna in till Mora centrum finns till och med ett litet gulligt sommartåg som tuffar mellan campingen och gågatan! 

Snabbfakta Mora Parken

  • 5 av Biking Dalarnas turer startar här. 
  • Här finns Älvbadet med strand i Österdalälven. 
  • Från Mora Parkens stugområde kliver du rätt ut i Vasaloppsspårets 9 milaspår för längdskidåkning. 
  • Från mitten av november finns här 5 km träningsspår för längdskidor. 
  • De sista två kilometrarna av Vasaloppsspåret passerar genom Mora Parkens område. 
  • Välj boende på camping, i stuga eller hotellrum.  
  • Du kan enkelt boka paket med träning och boende på Mora Parken genom Visit Dalarna!