Bild på Mora sockerdricka.

Mora Sockerdricka firar 100 år och söker sina historier

År 2020 fyller Mora Sockerdricka 100 år – klassikern som väcker barn-domens minnen till liv och som under sitt sekel funnits med vid såväl vardag som fest. Nu är Ellinor Andersson Strid på Mora Bryggeri på jakt efter just dessa minnen, anekdoter och berättelser. För när hundraåringen ska firas – då ska människors Sockerdrickahistorier komma till liv.


Hur föddes egentligen Mora Sockerdricka?

– Det är ingen som vet exakt hur den kom till, men den fanns med från 1920 och gamla Mora Bryggeri. Den mest kända historien är att det var en tysk bryggmästare som flyttade hit, som tyckte att spriten här smakade finkel och äckligt. Så han skapade helt enkelt Mora Sockerdricka att ha som groggvirke och tillsatte lite vaniljsmak i sockerdrickan för att dölja finkelsmaken. Det är en av historierna kopplade till just vår Sockerdricka och jag tänker att det måste finnas fler.

Det är de här historierna du vill samla in till 100-årsjubileet?

– Ja, jag vill höra om folks minnen. Som min mormor. Hon minns sockerdrickan från när hon var liten och sjuk. Då fick hon den serverad i en såssnipa som såg ut som en liten ko för att hon skulle kunna ta sin medicin. Eller historien om personen vars mamma var på ålderdomshem och ville ha Sockerdricka. Först fick mamman ett annat märke, men då lät det att ”Det här är skit, det här vill jag inte ha”. Men när de kom med vår, då gick det hem. Det är så mycket som sitter just i smakerna, som framkallar minnen från barndomen.

Vad ska du göra med alla historier?

– De ska bli en del av vårt firande, med målet att berätta en historia i veckan under hela året. Det kanske inte är ett uttalat mål att det ska bli en bok av historierna, men man vet aldrig. Sen jobbar vi på bryg-geriet med så många historiska produkter och värnar om historien, så nu vill jag förmedla det vidare. Det är kul att få veta mer om vår egen historia, det är så mycket som försvinner annars och jag vill fånga upp det. Jag hör så många historier när jag är ute. Det måste ju finnas folk som kommer ihåg och kan dela med sig av sina minnen av Mora Sockerdricka.

Vad är egentligen charmen med sockerdrickan?

– Sockerdrickan är en av Mora Bryggeris första smaker på läskedryck. Det är även på sätt och vis jakten på Sockerdricksreceptet som gjorde att bryggeriet återuppstod på 2000-talet. Men det är en annan historia. Sockerdrickan är helt enkelt en klassiker som ligger oss väldigt varmt om hjärtat. Den är något för både vuxna och barn. Vad hade vi varit utan Mora Sockerdricka?

Har du en historia om Mora Sockerdricka du vill dela med dig av? Hör av dig till Mora Bryggeri via mejl, telefon eller brev.

Gamla glasflaskor från Mora Sockerdricka.