Kalkbrottet Dalhalla och Moonica Mac.

Moonica Mac i Dalhalla: ”Det är vår kväll, allas kväll”

Sommaren 2022 kliver Moonica Mac för första gången upp på scenen i Dalhalla. När hennes träff­säkra texter och magiska stämma ljuder ut i sommar­kvällen hoppas hon att atmos­fären blir oändlig. Här berättar hon om att sjunga ut i naturen, att dela scen med Thomas Stenström, hyllnings­låten till hemland­skapet Dalarna och om stor­heten i de små stunderna.


Moonica Mac har de senaste åren tagit en självklar plats på Sveriges musikkarta, med sina träffsäkra och poetiska texter i kombination med den fängslande rösten. Sedan succén i förra säsongen av Så mycket bättre har ännu fler upptäckt hennes musik­magi. Nu är det dags för Borlänge­bördiga Lisa Brolander, som står bakom artist­namnet, att möta publiken på Dalarnas kanske mest spektakulära utomhusscen.

– Jag har aldrig spelat i Dalhalla, så att få göra det nu känns mäktigt. Jag älskar att spela live och tycker det är häftigt vad olika rum gör med musik. Dalhalla är ett unikt rum att uppleva musik i, så det är säkert minst lika häftigt att framföra sin musik där, säger hon.

Den tidigare Dalhalla-erfarenheten utgörs av egna konsertbesök. Hon minns den regniga kvällen när José Gonzales och Laleh stod på scen och hur vädret inte spelade någon som helst roll. Musiken, stämningen och upp­levelsen var det viktiga. 

– Jag tycker att det finns något fascinerande med platser som på sätt och vis ligger mitt i ingen­stans, men som ändå blir något att samlas i. Dalhalla är ett gott exempel på det, när människor vall­färdar till ett gammalt kalkbrott i skogen. Väl­förtjänt förstås, för det finns något lite magiskt med platsen.

Vy från ovan över kalkbrottet och scenen i Dalhalla.
I sommar möter Moonica Mac för första gången publiken på Dalarnas kanske mest spektakulära utomhusscen Dalhalla. Foto: Alexander Winther.

Sjunger till publiken, skogen och himlen

Det var också under inspelningen av tidigare nämnda Så mycket bättre som hon träffade artist­kollegan Thomas Stenström. Ett musikalisk klick uppstod och konserten i Dalhalla är ett unikt till­fälle att lyssna till de båda artisterna.

– Thomas är en supersköning som jag tycker jättemycket om. Jag ser fram emot att få dela en stund i Dalhalla med honom. Det blir nog tårar, skratt, rock’n’roll och glitt­rande melodier. Det kommer vara en kväll fylld av lust och sköna lirare. Jag tror att vi båda känner att det här är något vi gör till­sammans med publiken. Det är vår kväll, allas kväll.

Självklart gör det gamla kalkbrottet, skogarna och den kringliggande naturen sitt till för att sätta stämningen.

– Det är något med att sjunga ut utomhus. Att man sjunger både till en publik, men samtidigt ut i skogen, till vattnet och till himmelen ovanför. Jag hoppas att min musik kommer fylla luften, förhopp­ningsvis kanske skapa en oändlig atmosfär. Samtidigt som det också blir en form av närhet, intimitet och närvaro.

Porträtt av Moonica Mac.
Moonica Mac har de senaste åren tagit en självklar plats på Sveriges musikkarta, med sina träffsäkra och poetiska texter i kombination med den fängslande rösten. Foto: Josefine Laul.

Skrivit en Dalarnas nationalsång

I slutet av 2021 släppte Moonica låten Dalarna, en hyllnings­sång till hemland­skapet. Den kommer givetvis ljuda under kvällen i Dalhalla.

– Är det någonstans den låten vill sjungas ut är det nog där. Det var någon som sa att den var som Dalarnas national­sång.

Fast det är inte bara i Dalarna som låten slår an något hos lyssnare.

– Jag möts av mycket igenkänning, sprungen ur en förundran över att känna sam­hörighet med en plats och en natur. Jag märker att andra från Dalarna förstår direkt vad jag menar, både andra som flyttat därifrån och de som bor kvar. Men även folk som inte kommer från Dalarna verkar kunna applicera hem­längtan och längtan efter rötter på sina egna geografiska platser. Det är fint.
 
Det är inte bara ”Dalarna” som skapar igenkänning och frammanar känslor. Hela Moonicas musikkatalog kryper nära inpå och lämnar få oberörda.

– Jag skriver om ganska universella saker och känslorna man känner som människa. Den här stunden vi har på jorden inne­håller så mycket. Allt är inte solskens­dagar och musiken slår an på vemodet, men också kanske någon form av bejakande av känslor. Jag har märkt att både 16-åriga tjejer och 60-åriga män kan beröras av samma låt. Det är något som finns i oss alla oavsett vem vi är.

Collage: Kalkbrottet Dalhalla och Moonica Mac.
Det blir ett magiskt möte i sommar när Moonica Mac äntrar Dalhallas scen i den unika kalkbrottsmiljön. Foton: Maria Bälter och Josefine Laul.

Surfar på albumvågen

Under första halvan av 2022 släpper hon sitt andra album.
 
– Jag kommer surfa på album­vågen ut i sommaren och spela mycket live. Sen har jag valt att inte blicka så mycket längre fram, utan bara njuta av att det kommer ny musik och att den ska få leva ut på alla möjliga vis.

En stor del i upplevelsen är känslan av att spela live. Gemen­skapen och det speciella bandet till publiken som skapas i stunden.

– Det händer något med musiken och känslorna i rummet som bara kan ske live, någonting förenande och väldigt mäktigt. Det är otroligt fint att uppleva det som artist, men också som människa.
 
Även om sommaren till stor del kommer att kretsa kring album och spelningar, är det ett måste att till­bringa lite ledig tid i Dalarna.

– Jag ska försöka ta så många dopp i sjön som möjligt och njuta av soliga stunder. Jag gillar att skrota runt, gå i trädgården, plocka blommor, fika med morfar och vara med nära och kära. Så det är nog bara de där små goa stunderna i all sin enkelhet som jag längtar efter allra mest. 


Dalhallaweekend deluxe

Se till att få ut mesta möjliga av konsert­upplevelsen och en ännu mer minnes­värd vistelse. Flera hotell i när­området, både i Rättvik och Tällberg, erbjuder speciella Dalhalla­paket i samband med evenemangs­kvällarna. Bo bekvämt och njut av en god middag innan färden går mot arenan. 

Transfer till och från konserten ingår ofta i paketet. På så sätt är allt klappat och klart och allt du behöver göra är att fokusera på att koppla av och ta in stämningen.

Se boenden i Dalarna