Lax, potatis och sallad vackert upplagt på en plåttallrik utomhus.

Mer skog och utemat åt folket

Efter många år i innekök får Ola Svedman äntligen andas frisk dalaluft. I skogarna kring Säfsen lagar han kolbulle och fredagstacos för glatta livet, bjuder på kokkaffe och andra stämningsfulla matupplevelser. Mottot ”mer skog åt folket”, en riktigt bra kniv, ett par praktiska tips och en lagom dos planering är Olas recept för en lyckad utomhusmåltid.


Att komma nära råvarorna har alltid varit något Ola Svedman har strävat efter. Att veta vilken bonde som odlat spetskålen eller vilken gård grisen fötts upp på. Efter flera år som kock i Stockholms restaurangkök har han nyligen iklätt sig rollen som aktivitetsansvarig på Säfsen Resort utanför Ludvika. Det innebär att han nu också får så på den faktiska marken där älgen har vandrat, lingonen vuxit och ett och annat hjortron poppat upp.

– Det en befrielse att komma ut naturen. Det känns som ett naturligt steg i mitt matlagande som jag önskar jag gjort långt tidigare. Sen är det klart att grunderna om matlagning tar jag med mig överallt, även ut i skogen.

För i grunden tycker han inte att det är så stor skillnad på att laga mat inne och ute.

– Fast ute är man på något sätt närmare maten. Säg att jag fångar en röding, bakar den i tidningspapper på glöden tillsammans med lite broccoli och grillade citroner. Sen äter det på en flotte mitt i sjön där fisken nyss simmat. Ja, då smakar det helt enkelt lite bättre än vad samma rätt hade gjort på en krog tre kilometer bort.  

Detaljbild på maträtt som lagas och en kvinna som häller ner grönsaker i rätten från en skärbräda.
Att laga mat utomhus är ett kulinariskt äventyr utan motstycke.

Kolbulle och utomhustacos

Det är kanske lätt för en erfaren kock att fixa övergången mellan ute och inne galant, men vad ska en nyfiken nybörjare tänka på?

– Kolbulle är en fantastiskt instegsrätt till utemat och väldigt lätt att anpassa. Jag brukar vispa ihop själva smeten hemma och ha den i en sportdrycksflaska. Plocka med tillbehör av det som finns hemma. Hos oss är kolbulle med fläsk, grönkål och fetaost hela familjens favorit.

En annan utefavorit är att förflytta den klassiska fredagstacon till nya miljöer.

– Jag älskar att göra ”Outdoor Friday”-tacos i mitt trangiakök. Hacka det mesta hemma och bryn sen färsen på stämningsfull plats i naturen. En magisk kombo! Har man tur kan man hitta en och annan kantarell som passar utmärkt i en burrito också. 

Så var det utrustningen också. För även om det må låta enkelt i teorin är det ett visst praktiskt förfarande som ska till – som om inte annat kan kännas som en hög tröskel.

– Det må vara ett tråkigt svar, men det viktigaste att tänka på är ändå planering och förberedelse. Ska man göra kolbulle är det bra att faktiskt ha en panna med sig att steka i. Det kan vara smidigt att göra saker i förväg hemma. Framför allt om man har barn med sig. Skiva fläsket, plocka broccolin eller blanda kolbullesmeten. För själva matlagningen använder jag ett trangiakök. Och en bra kniv är fasen a och o!

Tortillabröd och stekpanna med pytt står uppradade på ett bord utomhus.
Testa att äta tacosen utomhus som Ola Svedman, det kan ta fredagsmyset till en helt ny nivå.

Hellre skogen än Stureplan

I sitt arbete på Säfsen Restort har Ola ett stort lokalt fokus. Skogarna runtomkring har det mesta som behövs för både häftiga och smakrika upplevelser.  

– Bara en sådan sak som gott vatten i bäcken är en fantastisk start. Sen finns ädelfisk i sjöarna, svamp, bär, örter i mängder och vilt av olika slag på våra jaktmarker. Det är upplevelser som jag vill att fler ska få uppleva. Vad sägs till exempel om att kunna boka en tur med middag på flotte, där maten är inspirerad av de direkta omgivningarna?  

Våra direkta omgivningar och den natur som finns runt knuten är också något som är lätt att bli hemmablind för. Ola har själv spenderat tid världen över, men alltid kunnat landa i insikten att ”en sten i skogen passar mig bättre än sus och dus på untziga Stureplan”.

– Lyfter vi blicken märks det hur nordisk natur och kultur är väldigt efterfrågad hela världen. Vi svenskar måste förstå hur fantastiskt och unikt det är att kunna bara gå ut och plocka blåbär där vi vill, se en älg, simma i en tjärn, tälja en dalahäst, hoppa som grodor runt en midsommarstång, äta lördagsgodis, allemansrätten eller grilla en röding över öppen eld medan kokkaffet står och blir varmt i en gammal panna mitt i elden.

Ett par händer lyfter kärl från bord utomhus.
Maten i skogen kan vara läckrare än rätterna som serveras på Stureplan.

 

Ola Svedman

Bor: Stockholm

Gör: Aktivitetsansvarig på Säfsen Resort

Matbakgrund: Har jobbat med mat hela livet, från södra Sverige till nordligaste Lappland.

Bästa utematen: Lyxigt nog jagas mycket runt Säfsen och att sitta runt en eld som sprakar med en boeuf bourguignon på älg som står och puttrar är oslagbart.

En ledig sommardag i Dalarna: Att ha naturen runt hörnet är en lyx och något jag verkligen uppskattar. Så bara få ta min dotter ut i de gamla finnmarksskogarna och leta efter spår från de som bodde här förr är både enkelt och fantastiskt. Men också att uppleva tystnaden runt en eld när kokkaffet strax är klart.