Stina Jansson på en blomsteräng, blåser på en utblommad maskros.

Livsstilsprofilen Stina tipsar om aktiviteter för barnfamiljen

Att få växa upp i södra Dalarna har sin tjusning. Många uppskattar den speciella stämningen, det rika naturlivet och den unika kulturen som bara finns här. Livsstilsprofilen Stina Jansson, som driver Instagram-kontot @stinajss, berättar om sitt liv i Borlänge och guidar till de bästa aktiviteterna för den som ska spendera en sommar med barn i Dalarna.


Stina Jansson är en 33-årig tvåbarnsmamma som njuter av att få spendera tid i trädgården med sina två döttrar. Via Instagram-kontot @stinajss delar hon med sig av sin kärlek för färgglatt mode och inredning, trädgårdar och familjeliv. Just det här intresset för mode, inredning och loppisar har hon sedan flytten till Örebro i samband med gymnasiet. Då lämnade hon Dalarna för att studera hantverk med inriktning mot kläder och mode. Att få spendera tid med familjen är viktigt och hon tror det var nyttigt att flytta bort en period, bo någon annanstans. På så sätt blev det än mer uppenbart att Dalarna är hemma.  

– Jag har all familj här. När jag bodde i Örebro var det svårt att få en relation med mina syskonbarn. Nu när jag också har barn vill jag ha hela familjen i närheten. Jag och min sambo uppskattar lugnet och naturen här i Dalarna och att det känns som hemma. Det finns alltid något att göra, under alla årstider. På vintern är vi i pulkabacken och grillar korv, men somrarna är det bästa, det är så mycket man vill hinna med att det känns som man knappt hinner! Våren är också en favorit i och för sig, det är alltid lika mysigt att få se hur naturen vaknar och fåglarna börjar kvittra igen.

Ett extra starkt minne hon har från uppväxten i Borlänge är Peace and Love-festivalen, en självklar höjdpunkt varje sommar.

– Det var det stort för Borlänge när Peace and Love hade sina glansdagar! Tänk att Jay-Z faktiskt kom hit, det kommer jag aldrig att glömma. Det var hela stämningen, en riktig folkfest och staden vaknade till liv. Det finns många fantastiska minnen och det var naturligtvis en oslagbart fin reklam för Dalarna. Jag hoppas att festivalen kommer tillbaka!

Stinas bästa tips: 6 utflykter med barn i Dalarna

1. Frostbrunnsdalen, Borlänge
– Vi älskar Frostbrunnsdalen och fiket där. Det är jättefint och otroligt mysigt med vattenkällan. Det är ett naturreservat, så det är väldigt fint med vitsippor på våren, grönska på sommaren och på hösten har du alla höstfärger. Det är enkelt att vandra runt där och roligt för barnen att man kan gå genom fårhagen och se djuren på sommaren.

2. Bäsna Handelsträdgård, Borlänge
– Bäsna Handelsträdgård är väldigt mysigt med fantastiska miljöer, som en trollstig för barnen och ett fik. Det är alltid roligt att gå runt där även om man inte handlar något, man upptäcker ständigt något nytt. Det finns mycket spännande längs med stigarna.

3. Falu Gruva, Falun
– Falu Gruva bjuder på väldigt mycket historia och är väl värt ett besök. Jag tror man lär sig mer och förstår hur allt hänger ihop. Jag var där när jag var liten och det var naturligtvis jättespännande! Jag kommer ihåg än idag hur det var att gå runt nere i gruvan och jag vill ge mina döttrar samma upplevelse när de är lite äldre.

Café Frostbrunnsdalen i Borlänge.
Stina tar gärna med sig familjen till naturreservatet Frostbrunnsdalen i Borlänge för att njuta av naturen året runt och sommartid också av det mysiga caféet.
 

4. Café Stora Lunån, Falun
– Jag måste tipsa om Stora Lunån utanför Falun – det är superkul för barnen att träffa djuren. Man betalar ett litet inträde för att få gå in, men eftersom det är för att verksamheten ska kunna hålla igång är det värt det. Det är en favorit för barnen att få gå in till djuren, vara med och se hur de har det, klappa och borsta dem. Och att äta landgångsvåffla!

5. Hildasholm, Leksand
– Munthes Hildasholm är fint med rundvandringar och utställningar i trädgården. Det är nya miljöer hela tiden, varje sommar, så man upptäcker hela tiden nått nytt. Sist vi var där hittade vi ett dinosaurieskelett och ett gigantiskt fågelbo plus en massa andra skulpturer.

6. Tomteland, Mora
– Tomteland är väldigt uppskattat av hela familjen. Det är perfekt för barnen och alltid spännande att få se Tomten och trollen, träffa Sagofen och Häxan. När vi var där senast var det väldigt populärt och min dotter lämnade också nappen kvar hos Tomten. Det är fint att ha sådana minnen!

Skådespel på Tomteland.
Sagolandet Tomteland utanför Mora är en upplevelse för både stora och små. Här går det att hälsa på tomtar, troll, häxor och många andra sagofigurer.
 

Se mer av Stina och följ henne på Instagram: @stinajss.