Carl Larsson-gårdens trädgård.

Linda från Årstidens Bästa om sina Trädgårdsfavoriter i Dalarna

Linda Hansson är florist, kreatör och influencer. Via Instagram-kontot Årstidensbästa delar hon med sig av trädgårdsinspiration från hemmet i Skogsbo utanför Avesta. När hon inte njuter i sin egen gröna oas finns det många andra trädgårdar i Dalarna hon gärna besöker. Här delar hon med sig av sina tips på trädgårdar att besöka.


När Linda Hansson kommer ut i trädgården, ut i naturen, händer något med henne.

– Att få jobba med händer i jord och växtlighet måste vara bland det bästa som finns ju. Det är fantastiskt på riktigt. Jag blir så rik på liv av det, eller jag älskart’, som jag brukar säga.

När det kommer till hennes egen trädgård inspireras hon framför allt av trädgårdar som har en historia, där det finns många olika rum att njuta av.

– Här hemma tycker jag att delen vid växthuset är fin. Där har vi byggt upp en oas som vi trivs i och spenderar mycket tid. Men det övriga i trädgården vill jag jobba mer på.

Linda Hansson.
Linda Hansson besöker gärna Hildasholm i Leksand, med sina många olika trädgårdsrum.

Tre helt olika trädgårdsfavoriter

På frågan om vad som finns att se och göra i Dalarna för den som är trädgårdsintresserad blir Linda eld och lågor.

– Åh, kära nån. Dalarna bjuder på galet mycket vackert och massor av inspiration i trädgårdsväg. Framför allt finns det några som jag mer än gärna återkommer till, mina tre favoriter Hildasholm i Leksand, Carl Larsson-gården i Sundborn och Kniva Trädgård i Kniva.

Även om det är tre helt olika sorters trädgårdar, tycker hon de är underbara på sitt eget vis.

– Jag är stolt över att de finns här i Dalarna, att de förmedlar så mycket glädje, trädgårdslust och trevligheter. Hos mig finns alltid en längtan till de här drömmiga platserna och det är trädgårdar som gör gott för både kropp och själ helt enkelt.

Sedan var det också det här hur en trädgård egentligen närmas på bästa sätt. Hur tycker Linda, som trädgårdskännare av rang, att man får ut mesta möjliga av besöket?

– Stanna upp. Ta in det som trädgården vill berätta. Stoppa sedan in besöket i hjärtebanken och plocka fram det igen, när det behövs som mest.

Hildasholm.
Det finns både lummiga, stiliga och oväntade trädgårdsrum på Hildasholm i Leksand.

Linda Hansson

Bor: Skogsbo, Avesta
Gör: Florist
Familj: Man och två tonårsdöttrar.
Trädgårdsdröm: Ett gammalt torp med en vackert åldrande trädgård.
En ledig sommardag i Dalarna: Sköter om odlingarna och binder en bukett i växthuset.
Instagram: @arstidensbasta