Porträttfoto på programledaren Isabelle McAllister.

Isabelle McAllister om uppdraget i Dalarna: "Jag blev totalt golvad"

Under en sommarvecka reste programledaren Isabelle McAllister runt i Dalarna för att upptäcka landskapets pärlor, vackra natur och färgstarka kultur - och blev totalt golvad av vad hon mötte. Resultatet syns nu i serien På dalavis, vars tio avsnitt nu släpps under juli. 


När den erfarna programledaren Isabelle McAllister, känd från program som Äntligen hemma, Maxat och Fixa rummet, fick frågan om att göra ett jobb i Dalarna var svaret enkelt.

– Ett drömuppdrag att få lära mig mer om Dalarna. Jag har hus i Leksand, men har insett att jag kan så lite om det som finns runt omkring mig. Att få upptäcka Dalarna och framförallt människorna som bor och verkar här och då på arbetstid dessutom är ju en ynnest!

I serien träffar Isabelle artister, går backstage på Dalhallas scen, äter hockeybulle i Furudal, cyklar mountainbike i Sälen, pratar kvinnohistoria och häpnas över industrimiljöer som omvandlats till scener för samtida konst.

Isabelle McAllister och Lina Thomsgård sitter i en soffa och pratar.

Gustaf Norén spelar orgel i sin trädgård, Isabelle McAllister sitter på en stol bredvid och lyssnar.
I Furudal hälsade Isabelle på hos Lina Thomsgård för att prata kvinnokraft och kvinnohistoria i Dalarna. I Dala-Floda blev det samtal om musikens och kulturens kraft tillsammans med Gustaf Norén.
 

Under en intensiv vecka reste du runt i landskapet för att möta människor, kultur och natur. Berätta!

– Vi försökte få med så mycket bredd som möjligt, täcka hela landskapet från söder till norr, men kanske framförallt också se människorna bakom. Vilka är det som lever, verkar och förverkligar sina idéer här? Vad kan vi lära oss av historien och vad kan man hitta på tillsammans för att upptäcka mer? Och vad erbjuder den fantastiska naturen? Ofta söker vi oss långt bort för att upptäcka nya saker, man blir lätt hemmablind. Nu försökte vi upptäcka allt det som finns nära. Smaka på lokala råvaror såsom ost från Hansjö och bullar från Furudal, träna genom att ro kyrkbåt i Siljan eller cykla på spångar i Sälen, prata om Dalkullornas historia och utforska hur gamla järnverk möter modern konst. För att nämna några exempel. 

Vilka är dina starkaste minnen från resan?

– Det kan ju kännas som att jag överdriver eller är färgad av att detta är ett betalt jobb, men jag lovar att jag sa ordet fint 1000 gånger varje dag när vi var runt. Det var inte bara fint som i vackert – alla välskötta och genomtänkta gårdar och naturen – men också fint som i hur tradition möter nutid. Sen är jag helt golvad av den entreprenörsanda som vi har mött överallt. Människor som vågar satsa och göra bygden levande med sina drömmar och visioner! Men såklart var det kul att bada i Dalhalla, Karin och Carl Larsson-gården kan jag besöka varje år, vinden med alla keramikskatter hos Nittsjö var en dröm och de unga företagarna som driver Café Nyfiket på gammelgården i Rättvik inspirerande. En riktig energikick var ju mötet med Idolvinnaren Tusse Chiza som på något sätt verkligen förkroppsligar ett Dalarna från idag och gav mig så mycket hopp om framtiden!

Idolvinnaren Tusse Chiza och Isabelle McAllister sitter på en träbänk.

En kvinna öppnar dörren för Isabelle på Rättviks Hembygdsgård.
Mötet med Idolvinnaren Tusse Chiza och besöket hos de unga företagarna som driver Café Nyfiket i Rättvik var två av de möten som berörde Isabelle allra mest - och som gav henne både inspiration och hopp inför framtiden.
 

Har du lärt dig någonting nytt om Dalarna som du inte visste tidigare?

– Massor! Som sagt är det lätt att bli hemmablind och missa det man har runt hörnet. Att det finns så mycket att göra i Sälen på sommaren, att Avesta Art är så magiskt, att meteoriten inte kraschade rakt ner i Siljan utan strax bredvid och vad det har inneburit. Men kanske mest vilken levande landsbygd det faktiskt finns ute i skogarna.

Finns det någon plats i Dalarna du gärna återvänder till?

– Kommer åka tillbaka till de flesta. Vissa grejer följde familjen med på, till andra måste jag ju nu visa dem IRL. Furudal har jag redan varit tillbaka till – de där belgiska pralinerna hos Mangévie och hockeybullen hos Snitths Hantverksbageri kan man ju åka några mil för!

Vem tycker du ska titta på serien På dalavis med Isabelle McAllister?

– Jag vill ju säga ALLA såklart, men tror och hoppas att folk som bor här kan hitta nya tips och andra som vill ta sig till Dalarna kan få lite vägledning. Men även om man inte har vägarna förbi så kan man bli inspirerad av alla människor vi möter i serien.

Isabelle tittar in genom ett fönster på en Retrobutik.

Isabelle och Mikael Karlsson på Dalhalla tittar på konsertaffischer.
Skattjakt stod på schemat för en av dagarna och Isabelle kikade in i gömmorna hos Furudals retro. Dessutom följde hon med Mikael Karlsson från The Hives backstage på Dalhalla.
 

Om Isabelle McAllister

Ålder: 44 år
Familj: Erik och barnen Della och Beppe
Bor: Stockholm och hus i Leksand. Mina barn är 7–8 generationen i detta hus. Jag är visserligen ingift dalkulla men känner mig mer och mer som en för varje år som går.
Gör: Jobbar för en mer inkluderande och miljövänlig värld genom att bland annat programleda, föreläsa och skriva. Driver podden Förnyarna, @fornyarna. Syns och hörs annars på isabelle.se och Instagram @isabellemcallister.
Motto: Samla på äventyr så mycket det går. Och vara snäll. 
Last i livet: Choklad 
Älskar: När huset är fullt av vänner och familj – det stöket. 
Bästa med Dalarna: Att det finns så mycket variation från nästan isolation i vacker natur till större städer och kultur på det! Året om dessutom. Älskar värmen, kulturtraditionen och landskapet.