Barnvängliga Orsa Camping är en av många campingpärlor i Dalarna.

Hur campar du? Fem campingtyper för alla smaker

Camping är ett perfekt sätt att spendera sommaren. Kanske framför allt för de många möjligheterna och alternativen. Endera om du vill stanna längre tid på samma plats eller testa en ny camping varje natt. Slå upp eget tält, ställ upp husbil eller husvagn eller checka in i en bekväm stuga. Även på själva boendefronten har campingen många olika valmöjligheter. Den angenäma utmaningen är att välja exakt vilken eller vilka av alla mysiga campingplatser som får utgöra kvällens lägerplats. Barnvänliga campingar, camping i fjällen, vid sjön eller i vildmarken. Här har vi samlat några fina förslag på campingar i Dalarna.


1. Barnvänlig camping

Det finns många campingar i Dalarna som har ett gediget aktivitetsprogram för dig som reser med barn. Både Orsa Camping och Leksand Strand är femstjärniga campingar som sätter barnen i fokus. På Orsa Camping väntar till exempel äventyrsgolf, trampbåtar, fiske, lekplatser, kanoter, hoppkuddar och bad i både sjö och pool. Dessutom finns ett aktivitetsprogram med ledarledda aktiviteter. Även Leksand Strand har mycket skoj för både stora och små på campingområdet. Här finns äventyrsgolf, hoppkuddar och lekplatser. Bada i poolområdet eller i närliggande Siljan. En annan favorit är förstås Leksand Sommarland, vars entré ligger bara några hundra meter bort.

Barnvänlig camping på Orsa Camping, med Orsasjön alldeles bredvid.

På campingen Leksand Strand finns det mycket att göra för barnen och hela familjen, som att åka trampbilar i Trafiklandet.
Både Orsa Camping och Leksand Strand har fem stjärnor och satsar extra mycket på aktiviteter och saker att göra för barnen.

2. Camping i fjällen

Dalafjällen är något unikt och framför allt något lättillgängligt. Det är enkelt att ta sig ut och det tar ofta inte lång tid förrän du står mitt i den magiska miljön och blickar ut över vidderna. För dig som vill vandra eller cykla i fjällmiljö är det med andra ord läge att ta sikte på någon av Dalarnas fjällcampingar. Kläppens Camping i Sälen är vackert belägen vid Västerdalälvens strand, med närhet till en mängd av fjällvärldens aktiviteter. Även på Stötens camping bor du med Sälenfjällen på armlängds avstånd.

Om du söker dig längre norrut i Dalarna är Särna Camping ett givet stopp och något av entrén till Dalarnas nordligaste fjällvärld. Här bor du alldeles vid Särnasjön och vaknar upp med bland annat Städjans unika profil i horisonten. Även Idre Fjäll har flera möjligheter till både camping och stugboende, liksom flera alternativ på camping i Grövelsjön. På samtliga platser har du fjället utanför dörren, vare sig du vill vandra, cykla, paddla eller golfa i maffiga fjällmiljöer.

3. Camping vid Siljan

Att blicka ut över sjön Siljan med de blånande bergen i bakgrunden, kanske doppa tårna – eller hela kroppen – i vattnet är en riktig sommarhöjdare. Det finns flera campingar och campingplatser där du bor på första parkett med sjön alldeles utanför dörren eller tältöppningen. Varför inte göra en camping-roadtrip runt sjön i sommar, genom att ta dig från boende till boende? Ett perfekt sätt att uppleva de omväxlande och spännande miljöerna.

Tällbergs Camping ligger i den gemytliga dalabyn, alldeles vid Siljans strand, där du kan höra vågornas kluckande på riktigt nära håll. I Rättvik finns Siljansbadets Camping och Stugby, där du bor alldeles bredvid Långbryggan och centrala Rättvik med sitt utbud av mysiga butiker, restauranger och caféer. Ytterligare en sjönära pärla är Åmåsängsgården i Mora, som med sina natursköna och lugna omgivningar blir en riktigt avkopplande oas. Siljansnäs Camping och Stugby ligger även den mitt i en sjönära dalaidyll, med både stugor och campingplatser.

Siljan lockar med många aktiviteter, som att paddla kanot och kajak, åka båt eller bada.

När du bor på Tällbergs camping, passa på att ta en cykeltur i den mysiga byn med sina faluröda hus.
Bo på någon av alla sjönära campingar runt Siljan och utforska omgivningarna med cykel, som den gemytliga dalabyn Tällberg med sin slående utsikt över både "Mashavet" och de blånande bergen.

4. Fler sjönära campingar

Strax utanför Ludvika ligger Räfsnäsgården och Ludvika Camping, alldeles vid sjön Haggen. Självklart lockar sjön med bad och det finns även möjlighet att fiska. Det finns också mysiga promenadslingor längs med sjön för den som bara vill njuta av de fina omgivningarna.

Bysjön är en vik av Dalälven och här, ca 20 km utanför Avesta, ligger Falkudden camping. Hyr en motorbåt, roddbåt eller kanot och ge dig ut på de fina vattnen. Fiskesugna ser till att få med sig spön, endera för lugnare sjöfiske eller mer fartfyllt sådant i strömmande vatten. Här står naturen och utomhusaktiviteter i fokus. Vandra i omgivningarna, plocka svamp och bär i skogarna och bara ta in tystnaden.

5. Vildmarkscamping

För den som söker mer skog och vildmark finns förstås även sådana alternativ. Hos Nomadic North i Djura utanför Leksand går det att checka in i stugor eller hyra olika slags friluftsutrustning för mer äventyrliga utomhusupplevelser: testa till exempel taktält, sovhammock eller tält. Vid Malingsbo-Kloten, längst ner i södra Dalarna väntar även det som kallas Sveriges sydligaste vildmark. Här hittar du naturnära camping vid Wilderness Camping och Malingsbo Camping. I de djupa skogarna kring Äppelbo väntar tystnad, orörd natur och total avkoppling. Övernatta i en av stugorna i äventyrsbyn hos Tyngsjö vildmark och utforska omgivningarna under vandring, paddling eller på cykel.

Även om du inte är en skogsmulle går det att campa i vildmarken. Kloten Lakesida Camp i södra Dalarna erbjuder avskild glamping i skogen vid den närliggande sjön. Här finns allt du behöver för några mysiga nätter, nära naturen men ändå lyxigt och bekvämt. Dessutom inga grannar som stör.

På någon av Dalarnas campingar i vildmarken går det att hyra en kajak eller kanot och se Dalarna från vattnet.
Att bo på camping är ofta att bo nära natur och vildmark. Passa på att testa någon av de många olika aktiviteter som omgivningarna bjuder in till: paddling, vandring och cykling hör till favoriterna.

 

Här kan du hitta fler campingar och campingplatser i Dalarna