Tove Alexandersson orienterar och springer mot en kontroll i skogen.

Heja på svenska orienteringseliten i Orsa Grönklitt

SM i orientering i medeldistans och stafetter avgörs i Orsa Grönklitt helgen 16–18 september. "Från dalalöpare har vi hört att de tycker att det blir trevligt med ett mästerskap på hemmaplan. Och vi kan utlova en fin men fysiskt utmanande terräng med kuperingar och högt blåbärsris", säger Kristian Dahlström från arrangörsföreningen IFK Mora OK.


IFK Mora OK är en stor klubb med 400 medlemmar. Klubben är också vana arrangörer av framstående arrangemang, bland annat Vasaloppet. Efter att ha stått som värd för O-Ringen 2008 i Sälen och EM i orientering i Skattungbyn 2012, kände klubben att det var dags för en stor tävling igen. 

– Vi anmälde vårt intresse för att arrangera SM i orientering 2021 och till vår stora glädje fick vi arrangemanget. Förra året fick vi ställa in tävlingarna på grund av pandemin men nu är det äntligen dags. SM i långdistans avgörs i Bjursås helgen innan, 10–11 september, så det blir en hel SM-vecka i orientering i Dalarna i höst, berättar Kristian som tillsammans med Carl Magnusson är tävlingsledare.

Fyra män i vita västar håller om varandras axlar framför ett rött hus.
Banläggarna Simon Hodler (SM Stafett), Björn Wrahme (SM Medel) och tävlingsledarna Kristian Dahlström och Carl Magnusson.

Perfekt plats för tävlingar

Kristian berättar att klubben har ett långt och bra samarbete med Orsa Grönklitt. 

– Vi har haft många träningstillfällen och tävlingar där. Terrängen med vildmarkskänsla är häftig och det finns bra arenor och logistikmöjligheter. Vi kan erbjuda bra boende till alla medverkande, vilket är lite unikt för att vara en orienteringstävling. Tidigare kan man ha haft SM på en åker ute i skogen, flera mil från övernattningsmöjligheter. I Orsa Grönklitt kan alla bo centralt och nära arenorna, det tror vi uppskattas av alla medverkande.

På fredagen kvalificerar juniorer och seniorer sig till finalen i medeldistans som äger rum klockan elva på lördagen. På söndagen avgörs stafett-SM för juniorer och seniorer då varje lag springer tre sträckor. Stafetten startar klockan nio och löparna går i mål omkring klockan tolv.       

– Själva platsen för målgången är hemlig, vi vill ju inte avslöja något om kartan ännu. Våra banläggare Simon Hodler och Björn Wrahme har gjort ett mycket bra jobb. De har nog ritat om banorna tre-fyra gånger eftersom tävlingarna sköts upp och skog hann avverkas under tiden. Så det har varit tuffa utmaningar men nu känns det bra! Vi har ju hjälp av ett hundratal funktionärer också vilket vi är tacksamma för.

Delta i publiktävlingarna

Vid sidan av själva SM-tävlingarna arrangeras publiktävlingar. 

– De loppen är öppna för nybörjare och motionärer från sex år och uppåt. Vi hoppas på en folkfest! På publikområdet serveras fika och hamburgare och på scen finns speaker som kommenterar tävlingarna och intervjuar löparna. Musikunderhållning och prisutdelningsceremonier blir det också.

Enligt Kristian finns det stor chans att löpare från Dalarna placerar sig på prispallen. 

– Från Stora Tuna OK i Borlänge har vi Tove Alexandersson och bröderna Emil, Viktor och Joakim Svensk. Sedan har vi Eskil Kinneberg, Lisa Risby och Isac von Krusenstierna som tävlar för OK Kåre i Falun. Malungs OK Skogsmårdarna har också flera bra elitlöpare. 

Kristians önskan är att SM och publiktävlingarna lockar 1 500 deltagare. 

– Det blir ett jättestort arrangemang, men vi har jobbat med det i fem år så nu är vi redo. Jag vill hälsa alla varmt välkomna att vara på plats när eliten slåss om medaljerna i Orsa Grönklitt. Jag både hoppas och tror att det blir en häftig orienteringsupplevelse!

Läs mer om orienterings-SM i Orsa Grönklitt

Läs vår intervju med Tove Alexandersson inför SM

Text: Åsa Pellas