Vintergatan på natten.

Här är den magiska bilden av Dalarna som slog alla rekord

När Markus Winsa gav sig ut i septembernatten var det med en enda sak i sikte – att fota Vintergatans åtråvärda kärna. Något han minst sagt lyckades med. Fotografiet från natten i Garsås är blev inte bara ett unikt minne – den tog honom även till förstaplatsen i Visit Dalarnas fototävling, där hans fotografi fångade följarnas gillande. Häng med honom på en fotoresa bland drömmar, lärdomar, planeter, nebulosor och galaxer.


Grattis till vinsten! Vi inleder med en klassisk sportfråga: Hur känns det?

– När jag fick beskedet kändes det sagolikt. Helt fantastiskt att så många uppskattade bilden så pass mycket att den vann, speciellt med tanke på hur många otroliga fotografer det finns i Dalarna. Responsen har varit över förväntan och jag väntade mig inte så många kommentarer. Privat, på jobbet och framförallt på sociala medier har gratulationer och positiv feedback haglat in och jag drar i mig allt och läser varenda kommentar. Den vanligaste frågan är dock om det verkligen är på riktigt, och det är det. Jag rekommenderar verkligen alla att åka till en mörk plats se det med egna ögon!

Ja, berätta om bilden!

– När det blir en klar natt i september så betyder det bara en sak – att fota Vintergatan. Det som är åtråvärt är Vintergatans kärna, då den har så mycket mer struktur än den motsatta delen. Den är synlig för oss i Sverige under sommarmånaderna innan den långsamt sjunker lägre ju närmare vintern vi kommer. Jag och min kompis Gustav åkte till Garsås, där det första vi gjorde var att släcka ner allt så ögonen fick vänja sig vid mörkret och vi kunde se vart Vintergatan var någonstans. Det gäller att hitta en bra komposition till förgrunden med vintergatan i bakgrunden, vi turades om att stå modell på bryggan. Sen måste man alltid ha lite tur också. Med tanke på mina rötter till Garsås, betyder bilden dessutom lite extra mycket för mig. Jag tror min mormor hade uppskattat att jag fotograferar så mycket i byn hon växte upp i.

Hur kom det sig att det blev just den här bilden du ville tävla med?

– Framför allt för att jag tyckte den profilerade mig som fotograf och visade upp något många inte har så stora kunskaper om. En solnedgång i all ära, men en stjärnklar natt är svår att slå. Det finns så otroligt mycket mer än bara vita prickar mot en svart bakgrund. Planeter, nebulosor, galaxer och inte minst vintergatan gömmer sig där ute.

Vintergatan på natthimmel.
Bilden som gav Markus Winsa vinsten i Visit Dalarnas fototävling och som fick rekordmånga röster, gillamarkeringar och kommentarer. För att inte tala om all den uppskattning han själv fick efter att bilden fått spridning och uppmärksamhet.

Du började fotografera ”i fel ände”, som du själv uttrycker det?

– Ja, under gymnasietiden fick jag upp ögonen för Photoshop och gjorde posters och grafisk design. När jag började engagera mig som ledare inom IFK Mora Fotbollsklubb behövde jag fotografera spelarna till spelarpresentationer, så jag fick låna min pappas kamera och låtsades som jag hade någon aning om vad jag gjorde. Det blev till att försöka rädda upp det i Photoshop med lite grafiska element. Som tur är så har även min fotografering med blixt förbättrats avsevärt under dessa år så tillslut kunde jag leverera porträtt som inte såg ut som de tagits på ett fängelse. Sen fick kameran följa med allt fler äventyr till vattenfall, naturreservat och på fisketurer.

Varifrån kommer intresset för rymden?

– Som liten fascinerades jag av de planeter jag fick lära mig om och ju äldre jag blev desto mer förstod jag om hur små vi verkligen är mot de triljoner planeter i våran galax och de miljarder galaxer där ute. Det absolut roligaste att fotografera är dock norrsken. Den gröna damen som dansar över himlen är extremt svårflörtad och dom gånger hon visar sig så brukar det vara molnigt. Det är just därför det är så åtråvärt för oss här i Dalarna. Solvind, molnfritt och sydlig polaritet på magnetfältet är ingredienserna för norrsken. Då sitter man ute på en mörk plats och väntar och väntar lite till. Det är inte ovanligt att man får vänta några timmar innan det smäller till, om det ens gör det. Fast när de väl börjar dansa på himlen så glömmer man kylan och fylls av sådan eufori att man nästan missar att ta bilder.        

Hur är Dalarna som fotoarena?

– Vi har turen att bo i ett varierat landskap, så även om Dalarna är känt för de röda husen med vita knutar i de gröna skogarna, och utsikten över de blå bergen, så har vi så mycket mer. Från fjälltoppar i norr till städer i söder. Fotograferingsmässigt finns det mycket att upptäcka och hitta olika vinklar på. Så för att hitta inspiration och idéer till framtida projekt så följer jag konton som @visitdalarna för att hitta spännande platser i dalarna och sedan ställa mig frågan “hur kan jag fotografera det här på mitt sätt”.

Norrsken.
Att fotografera norrsken är det roligaste enligt Markus, framför allt för utmaningen att lyckas fånga "den gröna damen" de gånger tillfället faktiskt uppstår.

Markus tre dalafavoriter

Garsås

”Dag som natt. Det är så otroligt fint ner mot Siljan. Grilla vid udden eller ta ett bad. Är man som jag intresserad av astrofotografering så blir det ännu bättre då det inte finns en enda lampa nere i viken som bidrar till ljusförorening. Det är verkligen en plats man måste besöka.”

Grövelsjön

”Ytterligare en plats jag verkligen har uppskattat. Visst var packat med turister där under sommaren och hösten så de kan inte direkt kallas för en gömd diamant men det finns gott om plats uppe på fjället och utsikten är magnifik.”

Paddla kajak

”Gör kajakutflykter. Uthyrare finns lite överallt och det brukar inte vara så dyrt att ta en heldags paddling. Stanna till vid någon grillplats, ta en fika eller tälta om det är något ni gillar.”

Porträtt på Markus Winsa i vinterkläder.
Markus Winsa har alltid fascinerats av rymden och att försöka fånga Vintergatans eftertraktade kärna på bild.

Om Markus Winsa

Bor: Mora

Gör: Industriarbetare på dagarna och fotograferar när tillfälle uppstår.

Instagram: @markuswinsa