Trädgården på Hildasholm.

Grön sommarsalong skapar liv på Hildasholm

Hildasholm i Leksand låter trädgården växa in i huset. I årets gröna sommarsalong låter blomsterkreatören Gunnar Kaj rummen bokstavligt talat få liv, när växter och blommor dyker upp i oväntade installationer och bidrar med färg och nytt liv i den intressanta miljön.


Sommaren 2020 finns extra många blomstrande skäl att besöka Munthes Hildasholm i Leksand. Huset och de kringliggande trädgårdarna är läkaren Axel Munthes bröllopsgåva till hustrun Hilda och har med åren blivit ett populärt besöksmål, inte minst för den som söker en grön oas och spännande trädgårdsrum.

I sommar letar sig dessutom grönskan in i det stora vita stenhuset. Där har nämligen blomsterkreatören Gunnar Kaj skapat en grön sommarsalong. Salongen utgörs av gröna och blommiga inslag i inredningen, där krukväxter, torkade och färska växter och blommor dyker upp här och där i oväntade installationer. Som de många smala glasvaser som ser ut att sväva på middagsbordet eller den grönska som bokstavligt talat väller ut ur skafferiet.

– Det är roligt om man kan få nytt liv i huset och levande blommor gör sådan skillnad, det skänker liv. Det är också kul när det händer oväntade saker. Här får jag också möjligheten att ta in trädgården i huset, binda ihop huset och trädgården, säger Gunnar. 

Gunnar Kaj har gjort många uppskattade blomsterutställningar i trädgårdar och på slott och museer runtom i Sverige. De två senaste åren har han utformat utställningar vid Carl Larsson-gården i Sundborn, på Värmlands museum och på Thielska galleriet. Han har också skapat blomsteruppsättningarna för Nobelbanketten under fjorton år i rad. De svävande glasvaserna som nu står på Hildasholms middagsbord har fått följa med från ett av Nobeluppdragen.

– Till banketten skapades närmare 1500 smala glasvaser som fästes i en magnetskiva under bordsduken.

Porträttbild på Gunnar Kaj.
Blomsterkreatören Gunnar Kaj har tagit in trädgården i huset på Hildasholm. I den gröna sommarsalongen har växter av alla de slag integrerats i inredningen och dyker upp på både väntade och oväntade platser. Foto: Charlotte Gawell.

 

Traditionsenligt bjuds även på en spännande skulpturpark utomhus i de omgivande trädgårdsrummen och naturparken. Årets skulpturpark omfattar verk av konstnärerna Kjell Janson, Laila Orning, P-O Söderlund och Lotta-Maja Öhman.

Sommaren 2020 är Hildasholm öppet dagligen kl 10-17 mellan 13 juni-30 augusti. Dagliga guidade visningar är utformade med hänsyn till rådande riktlinjer och förbokas på hemsidan.

Utställningen ”Ny grönska på Hildasholm – Grön sommarsalong” ges 13 juni-2 augusti och ”Skulpturpark 2020” visas 13 juni-5 september.

Sommarsalong på Hildasholm.
I Hildas skrivrum på ovanvåningen har Gunnar Kaj skapat en symmetrisk installation med inspiration av Arts and Crafts-rörelsen, som Hilda själv var starkt influerad av när hon skapade husets trädgårdar. I nedervåningens matsal skapar de de många tunna glasvaserna en svävande känsla.
 

En del av Kulturresan Dalarna

Hildasholm är en del av Kulturresan, en rutt som tar dig till nio kulturhistoriska besöksmål runt om i Dalarna. Upptäck konstnärshem, trädgårdar och historiska industrimiljöer och lär känna personligheter som Anders Zorn och Carl Larsson. Passa på att köpa Kulturpasset som ger extra fina erbjudanden och rabatter hos respektive aktör. Samla en stämpel på varje plats och när passet är fullstämplat får du den speciella dalahästen som markerar genomförd Kulturresa.

Läs mer: Kulturresan Dalarna