En man och en kvinna står i dörren till ett rött litet hus i ett träd.

Furu-spa, god mat och unika naturupplevelser hos The Mangévie

Att familjen Meersman-Backeljau plötsligt skulle lämna belgiska Antwerpen och flytta till Furudal utanför Rättvik var inte planerat. Men när det hektiska vardags­livet snurrade allt för fort beslutade sig Evi och Davy för en lång­semester i Skandinavien och förälskade sig i Dalarna. Nu driver paret oasen The Mangévie i en gammal skola, där lugnet, naturen och inte minst god mat står i centrum.


Hur kommer det sig att ni hamnade i just Furudal?

– Sommaren 2018 reste vi runt i Skandinavien och blev förälskade i folket och naturen här. Vi hade en önskan om att göra något inom turism och få mer tid tillsammans som familj. Jag hittade huset i en grupp på Facebook i oktober 2018 och jag blev helt kär i den gamla skolan. Sen gick allting väldigt fort, jag flyttade med våra tre flickor i april 2019 och sen kom min man Davy i december samma år. Om man jämför vårt liv nu med då så hade vi förut nästan ingen tid över till barnen. Jag drev min egen restaurang och Davy hade en el- och rörfirma. Vi ville helt enkelt ha mer tid tillsammans, berättar Evi.

Hur skulle du beskriva The Mangévie?

– Jag skulle säga att vi försöker skapa en miljö, det är varken ett B&B eller ett hotell. Vi har fem lägenheter där vi jobbar för att de ska kännas som vi vill ha det när vi själva reser. Det är både väldigt mysigt och samtidigt lyxigt, familjevänligt och nära naturen. Vi vill att både barn och vuxna ska trivas, så till exempel har vi skapat ytor för lek i närheten av där föräldrar kan sitta och njuta av en god middag. 

En släde dras bakom hundspann över snöig sjö i solen.
Unika vinteräventyr väntar i skogarna kring Furudal, som en tur med hundspann, snöskovandring, furu-spa och utomhusmatlagning över öppen eld. Foto: @thenomadsfamily

Vad kan man göra hos er?

– Vi har både sommar- och vinterpaket. Unikt är att varje aktivitet inkluderar mat som vi gör över öppen eld. I det stora vinterpaketet ingår sex nätter i lägenhet med frukost, snöskopromenad, tur med slädhundar, älgsafari och grillkvällar i vår grillkåta. Man kan också prova på isfiske, åka skidor, skridskor eller snöskoter. Vi har också ett kortare paket om två nätter, då ingår hundspann och snöskovandring samt middag. Det är perfekt för den som vill komma bort och njuta över en helg. Vi gör också egen belgisk choklad och på gården finns får, getter, ankor, kaniner, höns och en gris att hälsa på.

Ni har också ett furu-spa, vad är det?

– Ja, vi har byggt en trädkoja runt ett träd, med plats för två personer. Här finns en kamin och el, en liten kyl och det är väldigt mysigt. Man kan hyra trädkojan separat eller som ett paket med bastu och badtunna. Då kommer man på eftermiddagen, njuter av spaupplevelsen och middag på kvällen, samt sover gott i trädkojan. Det är nästan som glamping, perfekt för den som vill unna sig något extra.

Några människor badar bastu och badtunna.
Njut av bastu, badtunna, god mat och avkoppling i Furudal. Foto: @thenomadsfamily

Vad söker de som kommer till er?

– Vi har gäster i alla åldrar. De flesta kommer hit för att komma bort från stressiga stadsliv. Man vill ha en lugn upplevelse i naturen, njuta av god mat och koppla av. Vi är väldigt familjevänliga så vi får många familjer på besök, men även kompisgäng och fotbollslag trivs här. The Mangévie är också perfekt för till exempel en företagskickoff. Alla som kommer brukar särskilt uppskatta att aktiviteterna kombineras med en värmande lunch vid en brasa. Det är unikt, avslutar Evi.

Läs mer och boka din upplevelse hos The Mangévie.