Tjej som vandrar i skogen.

Friluftssinglar vandrar Vasaloppsleden

En nio mil lång vandring längs Vasaloppsleden för Friluftssinglar. Vi säger Hallå där till Ulf Olmats, initiativtagare till den singelvandring från Sälen till Mora som kommer att genomföras i juni 2019.


Hur kommer det sig att du tog initiativ till vandringen längs Vasaloppsleden?

– Det är egentligen inte konstigare att jag bor i Mora. Jag läste i Facebook-gruppen Friluftssinglar att det anordnades vandringar både här och där, men ingen i mitt närområde. Plus att jag har haft funderingar på att gå leden i sommar. Så på den vägen är det.

Har du vandrat leden tidigare?

– Jag har gått halva leden tidigare, från starten i Berga till strax före Evertsberg. Då fick jag lov att avbryta på grund av skoskav. Trots att det året måste ha varit det regnigaste i mannaminne, var det ändå helt otroligt att gå på spägerna över myrarna. Naturupplevelsen. Det mysiga att komma in i stugorna för att värma sig och torka kläderna.

Berätta mer om Facebook-gruppen Friluftssinglar!

– Jag är fortfarande väldigt ny i gruppen och den var okänd för mig helt en helt okänd grupp tills att en bekant bjöd in mig. Till skillnad från en del andra grupper jag är med i på Facebook så tycker jag att det är en väldigt avslappnad ton i gruppen. Sen att vissa lägger upp helt underbara naturbilder gör ju inte saken sämre.

Har du varit med på liknande vandringar tidigare?

– Nej det här kommer att bli den första.

Hur har responsen på just Vasaloppsvandringen varit hittills?

– Responsen har varit stor! Sen är ju helt ideellt och jag öppnar upp mitt hem för långväga gäster för att de skall kunna mellanlanda både före och efter vandringen.

Hur tror du att vandringen kommer att bli?

– Jag hoppas ju på att den kommer att bli helt underbar med perfekt väder, lagom varmt och lagom med mygg. Jag ser också fram emot att få träffa människorna bakom Facebooks-profilerna. Det enda jag önskar nu är att fler killar ska anmäla sig. Jag är ensam kille just nu så...

Porträttbild på Ulf Olmats.
Ulf Olmats arrangerar Singelvandring längs Vasaloppsleden.