Utsikt över vatten och vass med Dalarnas blånande berg i bakgrunden.

Flyttfåglar och vårtecken på en vandring runt Limsjön

När våren kommer till Dalarna och solens strålar äntligen börjar värma igen är en utflykt till Limsjön en fantastisk upplevelse. En vandring runt sjön ger dig tillfälle att njuta av den skiftande naturen, smältvattnets dropp och det rika djurlivet. Vem vet vilken av alla flyttfåglar som du kan få syn på längs med vägen?


När vintern övergår till vår och både kropp och själ längtar efter att bege sig ut och i naturen är en vandring runt Limsjön perfekt. Här kan ni njuta av barmarkssäsongens första vandring samtidigt som ni letar efter vårtecken. Limsjön ligger centralt i Leksand och är en av de viktigaste rastplatserna i Mellansverige för flyttande sjöfågel. Här finns möjlighet att spana efter fåglar både från gömslet samt från något av de 4 fågeltorn som finns vid sjön – glöm inte bort att ta med en kikare.

Två bilder, en vandringsled och en skylt.
En vandring runt sjön under våren bjuder på knoppande natur och ett rikt djurliv.

Har ni tur får ni se häckande fåglar av både det vanliga och mer ovanliga slaget. Allt från de tranor och knölsvan till dubbelbeckasin och dvärgmås. Det är något speciellt när vintern övergår till vår och det poppar upp gröna små skott vart än man tittar. Det knastrande ljudet av barmark under skorna, ljudet av fågelkvitter och den sista snön som smälter till porlande små bäckar.

Bild på ett utkikstorns staket och utsikt över en sjö.
Från utkikstornet har du en bra vy över sjön och häckande fåglar med de blånande dalabergen som kuliss.

Den grusade slingan runt Limsjön är 7 km lång och längs med vägen finns flera rastplatser att stanna till vid, så se till att packa matsäcken full med godsaker. När orken tryter kan ni sätta er ner och njuta av god mat och vårsolens värmande strålar. För den fotointresserade är det här ett ypperligt tillfälle att ta med sig kameran för att dokumentera naturens skiftningar. Gröna små plantor, blommor, knoppar på träden och flyttfåglar som kommit åter efter vintersäsongen.

Hitta fler vandringar i Dalarna: Vandra i Dalarna