Två barn springer ut i vattnet på stranden.

Familjeäventyr och närhet till naturen i Rättvik

För många är Siljansområdet en självklar destination när det kommer till semester i Dalarna. Rättvik är orten många tar sikte på för att njuta av somriga ängar, Rättviksglass och svalkande bad vid Siljans stränder. Men orten bjuder på mycket mer än så, en aktiv barnfamilj har många valmöjligheter och det kommer inte vara några problem att hitta underhållning här!


Många familjer föredrar friheten och utrymmet som kommer med att hyra en av de rymliga stugorna i Siljansborgs Stugby. Här finns naturen runt hörnet, det är luftigt mellan stugorna och barnen kan få springa fritt då bilar ställs på parkeringen och resten av området är bilfritt. Många vänner och familjer reser hit tillsammans, bokar flera stugor och njuter av lugna dagar kombinerat med roliga utflykter. Henrik Littorin, styrelseordförande i Siljansborgs Stugbys ekonomiska förening, tipsar också om barnfamiljernas favoriter i området.

– Sommarrodeln är väldigt populär och riktigt, riktigt kul! Det brukar både barn och föräldrar tycka är roligt, även bland tonåringarna som helst velat stanna hemma är det populärt, skrattar Henrik.

Sommarrodeln i Rättviksbacken har på två rodelbanor på 725 meter, där det går att njuta både av utsikten över Siljan och en fartfylld färd. Det är en nervkittlande och fartfylld resa ner för backen, och många kan knappt vänta på att få göra om resan när de väl åkt hela vägen ner.

Utflykter till höghöjdsbana och sommarland

Höghöjdsbanan Högt & Lågt, som ligger tätt intill Rättviks camping, bjuder på ytterligare nervkittlande äventyr. Ingen tidigare erfarenhet krävs och selen garanterar en säker och trygg upplevelse. Att testa sina gränser, klättra och leka sig fram på de olika banorna kan bli sommaren favorit.

– Många uppskattar också aktiviteter som klätterparken Högt & Lågt eller Leksands sommarland, det brukar bli många dagsutflykter, berättar Henrik.

Leksands sommarland brukar också locka många besökare med roliga aktiviteter. Där är det bland annat möjligt att testa att köra båt, hoppa i bungytrampolinen eller Jump Park, simma och leka i Vattenland eller klättra i hög- eller låghöjdsbanan.

Efter alla fartfyllda eskapader kan det vara skönt att komma tillbaka hem till stugan på Siljansborg, kanske äta grillat till middag och krypa in under filten framför den öppna brasan i vardagsrummet.

Flicka åker zipline.

Timrad stuga på Siljansborgs Stugby.
Efter en dag fylld av aktiviteter, kanske med ett besök på höghöjdsbanan Högt & Lågt eller Leksand sommarland, kan det vara skönt att få landa i den mysiga timrade stugan på Siljansborgs Stugby.
 

Utomhusaktiviteter lockar

Henrik tror att det är lugnet och närheten till naturen som lockar besökare till området. Att få möjligheten att utforska naturen är viktigt menar han.

– Olika utomhusaktiviteter drar nog många hit, det är nästan ett måste om man semestrar här i trakterna. Det finns många små grusvägar och det är jättehärligt att hyra cykel och utforska trakten och besöka loppisar och caféer. Annars kan man paddla kanot. Enån slingrar sig från bergen och när man paddlar där känns det nästan som om är i Amazonas med alla växter runt kanoten och sandbankarna längs med ån. Det ju närheten till naturen som många uppskattar mest, jag tror man åker hit för återhämtning och för att komma nära till naturen!

Även om det finns många fartfyllda och spännande familjeaktiviteter att välja mellan, ska inte klassiker som en dag på någon av de fina sandstränderna i området underskattas.

– Klart man vill hitta på kul aktiviteter, men Siljans alla sandstränder är fantastiska. Gå ner dit för att fiska och bada, promenera på stigarna som går längs med vattnet och glöm inte Rättviksglassen vid Långbryggan. Vid dåligt väder finns det ju badhus, många mysiga butiker och restauranger som alternativ, tipsar Henrik.

Han menar också att en tur Siljan runt är något man heller inte får missa.

– Det är inte ett speciellt långt, men det är så många fantastiska stopp längs med vägen. Ta liften upp på Gesundaberget och caféet på toppen, utsikten är helt fantastisk. Sedan är det många som åker mountainbike ner eller glidflyger, det måste vara en otrolig upplevelse. Sedan måste man ju göra ett stopp vid dalahästtillverkningen i Nusnäs, promenera i Tällberg och Siljansnäs och njuta av all god fika och mat man kan hitta längs med vägen. När du åker Siljan runt får du bad, kultur och natur i kombination, det kan inte bli bättre!

Barnhand målar egen dalahäst.

Pojke står på sandstrand vid Siljan.
Det finns mycket att se och uppleva under en tur runt Siljan, som att stanna till vid dalahästtillverkningen i Nusnäs och måla sin egen dalahäst eller ta ett dopp i Siljan vid någon av de många badplatser som väntar längs vägen.