En kurbitsmålad julkula hänger i en gran.

Julen som den ska vara – på dalavis

Står en stämningsfull jul överst på din önskelista? Då är Dalarna platsen för dig. Här gör sig julstäm­ningen påmind redan i slutet av november, när rimfrost och tidig snö bäddar in land­skapet i vitt. Njut av vintern när den är som bäst. Checka ut från vardagen och checka in i Dalarna i stället, för en riktigt god jul och en perfekt start på det nya året.


Njut av stämningen och doften av varm glögg på någon av alla julmarknader och botanisera bland lokal mat och dryck, hemslöjd och hantverk för att hitta de perfekta julklapparna. Lägg något dala­inspirerat under granen, som årets luvnisse från Nittsjö Keramik, en dalahäst eller mönster­stickad Rättviks­mössa? I Dalarnas hemslöjds­butiker kan du köpa färdiga mössor eller vantar, eller material­förpackningar om du hellre vill sticka själv.

Snöig vy över Falu Gruvas julmarknad, människor samlas kring mysiga stånd.
Julmarknaden vid Falu Gruva är en populär och omtyckt klassiker i juletid.

Julmarknad vid Falu Gruva

Marknaden vid Falu Gruva är en omåttligt populär och omtyckt klassiker som sprider gammaldags julstämning med hantverks­mässiga och lokalt till­verkade varor, barnens gruvtomte och en kör som sjunger julsånger. Här hittar du allt från dörr­kransar av granris och stickade vantar till julgodis och andra godsaker till julbordet.

Stämningsfulla och traditionsenliga julmarknader anordnas också på Carl Larsson-gården i Sundborn, Verket i Avesta, Rots Skans i Älvdalen, Olnispagården i Sälen och i centrala Leksand.

Fler julmarknader i Dalarna

Lissjul i Tällberg

I adventstid bjuder hela Tällberg in till Lissjul, där alla är välkomna att promenera runt i den idylliska byn i marschal­lernas sken. Öppna butiker, caféer, hantverkare och hotell bjuder in dig i värmen. Åk en tur med häst och släde och värm dig efteråt med glögg eller julgröt vid en sprakande brasa.

Marschaller bjuds det också på i Torsång. Marschallkvällen är en tradition som måste upplevas på plats, när Torsång med omnejd lyser upp av tusentals marschaller och bjuder på en härlig julstämning. Här väntar dessutom kaffe med dopp, kolbullar och kanske en god middag.

Blå himmel över ett rött hus och snöklädda träd och buskar runt om.

Julstämning i mysiga gränder och småstäder

I stadsdelen Östanfors, mitt i Världsarvet Falun, väntar en annorlunda julkalender. Varje dag i advent öppnas en ny lucka – ett fönster som smyckats av de boende på olika teman. Ta en vinter­promenad och njut av julstäm­ningen i den idylliska miljön med gamla hus och smala gränder.

Säter är en av Sveriges bäst bevarade trästäder och här firas jul på traditionellt vis. Den mysiga lilla stadskärnan pyntas till max lagom till första advent, när jul­marknaden med gammeldags inramning äger rum. Under hela december kan du julhandla i de trevliga butikerna som tävlar med varandra om priset för finast julskyltning. Gå på marschall­promenad och njut av stämningen när mörkret sänker sig.

Hitta och boka din dalajul här

Collage: En gran utanför en vit dörr i röd stuga, en dalahäst och tomtebloss hänger i en gran med snö på grenarna.

Slipp julstöket – här är julen klappad och klar

Många dalahotell bjuder på traditionellt firande när du checkar in över jul- och nyårs­helgen. Boka ett julpaket, fira julen utan stök och njut av julbord, tomte­besök, fackel­tåg och en tur med häst och släde. Den morgon­pigge besöker en julotta vid någon av Dalarnas kyrkor med körsång, spelmän och dräkt­klädda besökare.

Nyårsafton i Dalarna är lika med sprakande nyårs­konserter, supéer, shower och paket­erbjudanden för dig som vill uppleva en magisk nyårs­weekend. Storsätra Fjällhotell i Idre, Green Hotel i Tällberg och Mora Hotell & Spa är några av de hotell som erbjuder jul- och nyårspaket. 

Boka jul- och nyårspaket