Soluppgång över sjö och skog.

David Lenneblad fotar magiska naturbilder i Dalarna

David är friluftsentusiasten som flyttat från Borås till Dalarna och som älskar utomhusupplevelser och natur. Hans passion för fotografi går hand i hand med hans friluftsintresse och med kameran fångar han gärna dimmiga höstmorgnar, kokkaffe över öppen eld och vandringar genom skog och över fjäll. Med på turerna är sambon Matilda och hunden Zazu. Följ med månadens Dalaprofil in i magiska naturfoton och njut av dimmiga tjärnar och vackert motljus!


Berätta, vad är det bästa med Dalarna enligt dig?

Det bästa med Dalarna är definitivt den stora variationen när det gäller olika typ av natur samt närheten till sjö, skog och fjäll. Jag älskar friluftsliv och tycker om att vara ute i naturen och då är Dalarna verkligen perfekt!

Hur kommer det sig att du började med fotografering?

Jag har alltid haft en sug efter att fotografera, eller rättare sagt att skapa. Under många år använda jag endast min mobilkamera för att ta bilder men för några år sedan skaffade jag mig äntligen en ”riktig” kamera. Att skapa film och foto är det som passar mig bäst. Mitt fotograferande går hand i hand med mitt intresse för friluftsliv och det syns i mina fotografier. Min absoluta favoritsäsong när det kommer till fotografering är hösten. Jag älskar dimmiga berg, dansande morgondimma över en liten sjö eller gryningsdimman som ligger tät över ängarna.

Skog och sjö i dimmig gyllene soluppgång.

 

Utsikt från Digerberget i ett snöigt landskap.
Davids bilder fångar Dalarnas underbara och varierade natur, söder till norr, sommar som vinter.

Vad är det som gör att du älskar den här typen av bilder?  

Min förhoppning är att jag ska förmedla en känsla som skapar ett sug efter att själv bege sig ut i naturen. Det går att förmedla så mycket känslor med bara en enda bild. Jag influeras mycket av gammal folktro och omgivningarna här i Dalarna är perfekta för den typen av magi och mystik.

Vilket är ditt absoluta favoritfoto du fotograferat i Dalarna och varför?

Det är otroligt svårt att välja en bild, men om jag måste välja så blir en bild som är fotograferad från Digerberget i Tällberg. Bilden är från en solnedgång i vintras när solens strålar träffade de snötyngda träden perfekt vilket skapande en otroligt vacker skimrande effekt.

Vad är ditt bästa fototips för den som är nybörjare?

De flesta har idag en kamera i mobilen som räcker långt, och det är utmärkt att börja där.  Mitt tips är att se till att fota så mycket som möjligt vilket fungerar perfekt med mobilkameran eftersom du nästan alltid har dem med dig. Titta sedan på andra fotografer - vad och hur fotograferar de och vilka bildstilar föredrar du själv? På så sätt kan man hitta fram till sin egen stil och typ av fotografi.  Personligen lär jag mig mycket av att kolla på andra fotografer.

Utsikt över Grövelsjöns berg och berg.
Grövelsjöns magiska vyer gör sig väldigt bra genom en fotolins.

 

Davids tre bästa tips på platser för fotografi i Dalarna

1. Grövelsjön

I Grövelsjön går det att fånga fina berg och fjällvyer med en ”lager på lager effekt”. Det går även att fotografera och uppleva fantastiska solnedgångar på sensommaren och hösten.

2.Kloten

Omgivningarna i Kloten är otroligt fina med varierande natur på liten yta, här går det dessutom att fånga fantastiskt fina soluppgångar med kameran.

3. Bispbergs Klack

Bispbergs Klack är värt ett besök inte bara för utsiktens skull utan även för den fina skogen och klipporna som gör sig väldigt bra på bild.

David och hund står på ett berg i Grövelsjön.
David är ofta ute på fotoäventyr i sällskap av sambon Matilda och hunden Zazu.

Om David Lenneblad

Ålder: 36
Familj: Sambo Matilda och hunden Zazu
Bor: Säter
Arbete: Inom kundtjänst/support samt som kompetenscoach
Instagram: my.northern.stories 

Det här är månadens dalaprofil

Varje månad säger vi hej till en ny dalaprofil här på visitdalarna.se. Vi får veta mer om vem personen är och framför allt delar han eller hon med sig av sina allra bästa tips på vackra, spännande och ofta lite dolda platser att besöka i Dalarna. Det är med andra ord en möjlighet att upptäcka nya pärlor runt om i landskapet. Då många av personerna har ett stort fotointresse är ett hett tips att ta med kameran när du besöker platserna. Det kommer garanterat att bjudas på många unika tillfällen att fånga den där riktigt magiska bilden.