Par som spelar gitarr i en soffa.

Dan Andersson 100 år – ett jubileum att fira, att sörja och att framförallt hylla

Poeten och författaren Dan Andersson avled på ett hotellrum i Stockholm för 100 år sedan och detta uppmärksammas på många sätt under 2020. Bland annat genom föreställningen ”Jag hörde en sång på en stjärna en gång” som framförs av gruppen Pajso där skådespelaren Maria Norgren ingår. En föreställning som är speciellt framtagen för minnesåret.


För mig personligen, är minnesåret viktigt. Onsdagen den 15 september 1920 cyklade Dan Andersson från sin lägenhet som han och hans gravida hustru Olga hyrde i Gonäs. Han skulle bara måla lite i stugan hos Norgrens, för att sedan åka tåg till huvudstaden och gå på anställningsintervju där, berättar Maria Norgren, som fått Björkmanska kulturpriset 2020 för att hon iordningställt den gamla stugan på Gonäsheden.

Det var till min lilla stuga Dan och Olga skulle flytta, fortsätter Maria. Han hade så bråttom iväg att händerna fortfarande var fulla med färg när han hoppade på tåget i Gonäs som skulle ta honom vidare mot Stockholm. Men det gick så illa att han aldrig kom hem igen. Olga fick ensam flytta in i huset. Så småningom föddes dottern Monica där. Hon fick aldrig träffa sin far.

Pajso sitter och spelar sin musik.

Dan Andersson dog natten mot den 16 september. Hotellet Hellman som han hyrt rum på, hade behandlats med vätecyanid mot vägglus. Rummet var inte riktigt vädrat, gas fanns kvar och han och hans rumskamrat förgiftades och hittades sedan döda.

– Man undrar lite vad som hade hänt om han kommit tillbaka från den där resan och flyttat in i stugan på Gonäsheden. Jag leker med den tanken ibland, säger Maria Norgren.

Sommartid håller Maria stugan öppen för besökare och i år kommer musikteatergruppen Pajso att göra några exklusiva spelningar för att hedra minnet av Grangärde Finnmarks egen författare och poet.

Dan Anderssons dikter är förankrade i naturen, kynnet och själen. Jag kan läsa en dikt en dag och samma dikt en annan och den har olika innebörd för mig. Det finns ett djup i hans texter som gör att jag aldrig tröttnar, säger Maria Norgren som läst Dan Anderssons poesi från scen sedan 70-talet.

Lär känna poeten under minnesåret

Varje sommar arrangeras vanligtvis Dan Andersson-veckan. Programsamordnare Anna Silfverin belyser det unika med ett arrangemang som pågår en hel vecka och lite till, ute i finnmarken.

- Finnmarkens miljöer är speciella. Det arrangeras massor av olika evenemang ute i skogarna och byarna av byalag, ideella organisationer och föreningar. Det är nästan ett landsbygdsprojekt under de åtta till nio dagar då veckan pågår, säger Anna Silfverin.

Med anledning av det rådande läget i samhället kommer Dan Andersson-veckan inte att arrangeras i år. Däremot kommer firandet av minnesåret att uppmärksammas på olika sätt.

- Minnesåret 2020 planeras att uppmärksammas med olika uppträdanden, föreläsningar, workshops och föreställningar. Det sker både här i Ludvika men även runt om i landet. Besöksmiljöer som Dan Andersson-museet, Loussastugan och guidningar i Skattlösberg finns att besöka, säger Anna Silfverin.

Det var först efter sin död som Dan Andersson blev riktigt uppskattad. Än idag slår han an en ton i den svenska folksjälen. Han beskriver ett vemod, en kraft och en längtan bort från och även hem till sina blånande berg. Något som många kanske kan känna igen sig i. Den där längtan till något annat.

 

Fakta

Dan Andersson

Daniel ”Dan” Andersson Poet och författare
Född 6 april 1888 i Skattlösberg, Grangärde socken, Dalarna.
Död 16 september 1920 i Stockholm.
 

Programmet för minnesåret hittar du på dananderssonveckan.com