Storstupet, en bro går högt över vattnet med mörka träd på båda sidor.

Dalarna genom kameralinsen: Nathalie Holmbergs bästa tips

Månadens dalaprofil är en fotograferande florist som älskar hösten, friluftsliv och makrofotografi. Här guidar Nathalie Holmberg till sina bästa fotoplatser i Dalarna och visar några av sina favoritbilder. Kanske får du inspiration till att själv ge dig ut och upptäcka nya platser eller utforska Dalarna med kamera?


Hur kommer det sig att du började med fotografering?

– Jag har alltid varit en kreativ person och upptäckte fotografering i rätt tidig ålder. Min första kamera fick jag när jag var 15 men jag tröttnade ganska snabbt. 2018 kom suget tillbaka och jag skaffade då en ny kamera och tog mig tid att lära mig det jag behövde för att skapa vackra bilder, något jag inte gjorde när jag var 15. I samma veva ville jag samla mina bilder någonstans, både för min egen skull och även för att dela dem med andra. Det var då jag startade mitt Instagramkonto @photobynattah

Gul sommaräng i motljus.

Vad fotograferar du helst?

– Jag fotograferar för det mesta natur, landskap, djur och makrofotografi. Makrofotografi är närbilder med suddig bakgrund där fokus ligger på mindre objekt och vackra detaljer. När jag 2018 tog upp mitt fotograferande igen så fick jag även upp ögonen för natur och friluftsliv. Jag tycker att det kommer lite på köpet när man fotograferar natur, att kombinera med friluftsliv känns helt fantastiskt!

En grupp får i motljus.

Vilket är ditt absoluta favoritfoto från Dalarna?

– Jag har faktiskt två favoritfoton som är tagna från samma plats och tidpunkt. De är tagna en tidig höstmorgon vid Dammsjön strax utanför Avesta. Jag är väldigt svag för dimma, allra helst på hösten som är min favoritårstid. Jag minns hur jag satt där på bryggan i tystnad och andades in den friska lite råa luften. Jag minns även att jag tänkte hur fantastiskt det är att vi får uppleva olika årstider och allt det magiska som följer med årstidernas skiftningar. Det jag älskar mest med bilderna är just mystiken, jag tycker bilderna förmedlar känslan jag upplevde på plats där och då. 

Dimma över en sjö och mörka träd som speglar sig i vattnet.
En brygga med badstege går ut i en dimmig sjö där mörka träd speglar sig.

Vad är ditt bästa fototips för den som är nybörjare?

 1. Mitt bästa fototips är nog att bege sig ut helt utan förväntningar. Ta med dig kameran eller telefonen på dina promenader, mobilens kamera är många gånger riktigt bra. Se dig omkring, ta det som det kommer och se vad naturen har att erbjuda där du befinner dig. Det är annars lätt att bli besviken när de första bilderna inte blir så där fantastiska som du sett framför dig. 
 2. Glöm inte bort att njuta och ha kul, det brukar boosta fotoglädjen. 
 3. Kom även ihåg att betrakta naturen från alla vinklar, det som först ser ointressant och tråkigt ut kan från en annan vinkel ge den perfekta bilden. 
Storstupet, en bro går högt över vattnet med mörka träd på båda sidor.
Nathalie tipsar om Storstupet i Orsa som en bra plats för fotografering. Den gamla tågbron gör sig bra på bild.

Vad är det bästa med Dalarna enligt dig?

– Det bästa med Dalarna för mig är helt klart den fantastiska naturen vi har här. Jag älskar Dalarnas böljande landskap, alla fina naturreservat, faluröda hus med vita knutar och så givetvis dialekten som får mig att känna mig hemma. Det finns så mycket att se och upptäcka här. Funderar man på en Svemester är det helt klart Dalarna som gäller.

Långbryggan i Rättvik, rosa himmel speglar sig i Siljans vatten.
Långbryggan i Rättvik är en favoritplats att fota, särskilt en tidig sommarmorgon.

Nathalies 3 bästa tips på fotoplatser i Dalarna:

 1. Långbryggan och Siljan, Rättvik
  Helst en tidig sommarmorgon när det är tomt på folk och alldeles tyst och stilla. Har du tur är soluppgången magisk med sprakande färger, dessutom är bryggan väldigt vacker i sig.
 2. Storstupet, Orsa
  Den gamla tågbron är otroligt ståtlig. Den gör sig bra på bild och det är lätt att få till en bra bild även för en nybörjare. 
 3. Stråtjärn, Aspeboda
  Det är väldigt mysigt att promenera runt Stråtjärn oavsett årstid. Under vintern känns det som att komma till ett magiskt vinterland och under sommaren ger rundan en känsla av fjäll. Vandringsstigen går precis intill vattnet och genom skogen, en tur som sommartid bjuder på härlig fågelsång. 
Collage: En kvinna med hatt i en äng av gula blommor, en sommaräng med träd och ett staket.

Nathalie Holmberg 

Bor:  Avesta 
Gör: Florist/butiksanställd
Instagram: @photobynattah

Det här är månadens dalaprofil

Varje månad säger vi hej till en ny dalaprofil här på visitdalarna.se. Vi får veta mer om vem personen är och ta del av tips på vackra, spännande och ofta lite dolda platser att besöka i Dalarna. Det är med andra ord en möjlighet att upptäcka nya pärlor runt om i landskapet. Då många av personerna har ett stort fotointresse är ett hett tips att ta med kameran när du besöker platserna. Det kommer garanterat att bjudas på många unika tillfällen att fånga den där riktigt magiska bilden.